Artek82 Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam w galerii lotowskiego Antka Nareszcie po kilku latach bojów dotarłem do końca. Ogólnie rzecz biorąc to ten model powstałby szybciej, ale przestoje powodowane były różnymi mniej lub bardziej ważnymi wydarzeniami w moim życiu. Czasami trzeba było sobie odpocząć od niego wracając do innych starszych projektów lub rozpocząć coś nowego. Z założenia nie miał to być jakiś "wodotrysk", tylko troszkę ulepszony stary dziadyga cieszący oko na półce. Czy cieszy? Tak w 90% bo mogłem kilka rzeczy zrobić w nim lepiej, a wygrała chęć szybkiego zakończenia już tego tematu. Ale to nie pierwszy i nie ostatni Antek jeszcze... Model przedstawia maszynę o znakach SP-LMA. Był to prawdopodobnie pierwszy AN-2 użyty w polskim lotnictwie cywilnym i jedyny we flocie LOTu. Samolot wypożyczony został z radzieckiego Aerofłotu w 1955 roku i przez pół roku wykorzystywany był do badań geofizycznych i poszukiwań rud metali po czym zwrócono go do ZSRR. Spotkałem się z informacją że poszukiwano rud uranu, a załogę stanowili Rosjanie. Niestety człowiek z LOTu, który wiedział coś więcej na ten temat nie chciał nic powiedzieć. Teraz, niestety, już nie żyje. Jedyne dostępne zdjęcia do jakich dotarłem to właśnie te: Surowca jakiego wykorzystałem przedstawiać nie trzeba zwłaszcza miłośnikom i modelarzom starszego pokolenia. Stary Antkopodobny wyrób VEB Plasticart w skali 1/75 po dobrym przypudrowaniu może wyglądać nawet fajnie. Z sentymentu do starych modeli uważam że model ten pasuje z duchem czasu do tego egzemplarza którego wykonałem. Modyfikacje jakich dokonałem to: zmiana kształtu okienek, odcięcie klap i lotek, trasowanie na skrzydle zbiorników i slotów, przesunięcie zastrzałów, usunięcie fabrycznego nitowania, trasowanie osłony i dodanie żywicznego silnika, dodanie wnętrza kabiny pilotów, obrotowe tylne koło, dorobione reflektory w skrzydłach dolnych, naciągi wykonałem z rozciągniętej na ciepło ramki wtryskowej. Kalkomanie wykonane przez kolegę Alberta. Zapraszam do zdjęć gotowego Antka. Na razie zdjęcia robione przy sztucznym oświetleniu. Plenerowe dołączę niebawem Dziękuję za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Bardzo elegancki wintydż ! Bardzo fajnie wygladaja te druciane detaliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Cieszy mnie że się "donkichotcizm" podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Pewne rzeczy maja poprostu swoj urok. Lezka w oku, slicznosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Gratulacje! Z plusów ujemnych zauważę brak konsekwencji. Podwozie jest w kategorii Vintage-ortodox, podczas gdy reszta ma ambicje być VIN-FREE. Pewnie chodziło o zachowanie ruchomości kół, ale te półkoliste zaślepki są z innej bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 fajny AN-tek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Jaki Vintage jest każdy widzi. Czasem dobrze jest popatrzeć na takie stare i niedoskonałe modele zwłaszcza jeśli są schludnie wykonane. Nie licząc nieco chylącego się ku dołowi śmigła i niedoskonałych kalek na prawej burcie twój właśnie taki jest i na pewno będzie fajnie wyglądał na półce. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Mam go (już ze 30 lat) ale nie sklejam dałem w DDR 12 DM zawsze mi go było szkoda . Pięknie Ci wyszedł. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Artek82 - modelik zacny chociaż mnie do końca nie przekonują takie egzemplarze "nówki" gdzie jeszcze lakier się świeci - ale to wyłącznie moja subiektywna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Podwozie jest w kategorii Vintage-ortodox, podczas gdy reszta ma ambicje być VIN-FREE No on miał być właśnie taki miks, trochę free i trochę ort Nie licząc nieco chylącego się ku dołowi śmigła i niedoskonałych kalek na prawej burcie Śmigło w końcowej fazie montażu uległo awarii i po naprawie nieco mu się zwisło, a co do kalek to kwiatki pokazały się na drugi dzień bo po położeniu było ok Jak wcześniej wspominałem dołączam kilka zdjęć z pleneru i nie tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 … i nie ostatni Antek jeszcze …Trzymam paluszki, kibicuję i czekam na następne. A ten tutaj to kawał świetnej roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 kibicuję i czekam na następne Niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi