Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszedłem dzisiaj do sklepu modelarskiego po klej...

I raptem stuknęła we mnie głupia myśl "a może by skleić jakiś samolot".

Wolę raczej pancerkę, i to z okresu II WŚ, ale przyznać muszę że MIG-29 tak samo jak suczki 27 i pochodne bardzo mi się podobały.

Tak oto oprócz kleju i kilku dupereli zakupiłem ten model.

Szczerze nie mam pojęcia jaka to wersja i jak ma się do rzeczywistości, ale czego oczekiwać po 40zł

mig1_zpsryxnxelq.jpg

Myślę sobie potrenuje na nim zanim zabiorę się za jakiś projekt z waloryzacją.

Chodzi mi głównie o malowanie i linie podziału.

Pudełko skromne jak i zawartość

mig2_zpsi8n45ojn.jpg

Dwie wylewki, szybki i kalkomanie...

Sam model raczej jakością nic nie urywa, ale jak już piałem czego się spodziewać po takiej kwocie...

mig3_zpse0ygx8d5.jpg

Po przymiarce dwóch największych elementów już wiem że zabawy trochę będzie ;]

Napisano

Wygląda na przepak modelu Italeri, więc model próbuje, nawet całkiem nieźle, być wersją 9.12, czyli pierwszą produkcyjną. Trochę szlifowania i szpachlowania Cię czeka, więc nie nastawiaj się na spacer

Napisano

Wcale się na to nie nastawiam ;]

Ogólnie muszę poczytać co warto kupić z lotnictwa rosyjskiego, chodzi mi o firmy

Zvezda podobno ma kilka fajnych modeli

Napisano (edytowane)

MiG-21bis im wyszedł nieźle. Reszty w rękach nie miałem, ale jeśli takie Su-27, 25, czy MiGi-25/31 trzymają jego poziom to mogą być udane. RV Aircraft i Eduard ma też całkiem spory wybór 1:72 przyzwoitych modeli.

Do 29go warto by kupić blachy Parta, bo parę rzeczy tzreba w modelu poprawić.

Edytowane przez Gość
Napisano

Wejdz na mojehobby.pl wpisz MiG-29 a pod modelami na dole wyskocza Ci wszelkie dodatki. Nos mozesz zastapic zywicznym Quickboosta i m in dysze zywiczne Airesa

Napisano

W dysze wylotowe na pewno. I z blachami czy bez, górne chwyty powietrza warto by zamknąć, chyba, że zamierzasz robić model z uruchomionymi na ziemi silnikami ;)

Napisano

Ten MiG to przepak Italeri, obecnie najlepszy w tej skali, no i można go zrobić w polskim malowaniu. Zvezda robi bardzo dobre MiG-21 bis, Su-27SM, MiG-31, Su-25. Kilka naście lat temu Italeri robiła przepak Su-25 Zvezdy.

________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

Spitfire Mk Vb - Tamiya + dodatki 1/72

Spitfire Mk IXc + dodatki 1/72

Fiat 621 - Ftf 1/72

Napisano

Myślałem o tym malowaniu:

MiG-29_Cambrai-2010_0913_800.jpg

e0f080296bdb10ab84446b094a9c862a.jpg

Wiem że to słowacki MIG do tego w wersji UB, ale jakoś spodobało mi się to malowanie.

Mam jednak na oku już normalnie robionego MIGa w polskich barwach, ale to jak już sobie przećwiczę sklejanie i malowanie tych maleństw.

Napisano
Szczerze mówiąc, to spasowanie nosa tego modelu zachęciło by mnie do tego, żeby nim napalić w kominku.

Bądź silny!

solo, ale jesteś rozkapryszony !! ,-)))

Model ma wady, ale jest całkiem sympatyczny .

Napisano

Oj ma wady... Z dziobem rzeczywiście sporo jest zabawy. Dół i góra wyglądają jakby były z różnych zestawów.

Czeka mnie dużo szpachlowania i szlifowania.

Napisano

Nie wiem co z tego wyjdzie...

Tak jak mówiliście szpachlowania i szlifowania jest naprawdę sporo.

W miarę udało mi się spasować dziób

20150904_000348_zpsxrnwi6ja.jpg

Paski a'la mig 1303 chyba nie będą znowu takie trudne.

Trochę zabawy w wycinanki i będzie dobrze :P

Napisano

Dzięki.

Wciąż się uczę. Więc wszelkie porady mile widziane.

Dzisiaj moze powalczę z wlotami. Też niezbyt dobrze "leżą" z resztą samolotu.

No ale nikt nie mówił że będzie łatwo.

Napisano

Szpachla, szpachla, szpachla

Czasami serio wydaje mi się że to jakiś składak.

mig7_zpsmyjh9mdr.jpg

Szkoda że nie zrobiłem zdjęć przed zaszpachlowaniem.

Napisano

Ten model to naprawdę niezły model MiGa-29, ale ma swoje wady. Jak na przykład za dużo miejsca w kokpicie i właśnie te wloty. Ja nie wiem jak oni je projektowali, ale żeby to jakoś wyglądało to rzeczywiście trzeba tam dać ogromną ilość szpachli.

Napisano

Ja jeden z wlotow mialem jakby wybrakowany. Musialem kawalek dorabiac. A laczenia wygladaja jakby pochodzily z dwoch modeli roznej skali. Reszta rzeczywiscie jest w miare fajna