babcia131 Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Zdecydowanie lepiej. Ja nie jestem fachowcem po technikach "malarskich " ale jakbyś spróbował wetrzeć w końcówkę dyszy trochę grafitu z ołówka i lekko wypolerować ? Plus ew. trochę fioletowego tuszu do powiek -może udałoby się zrobić efekt przegrzanych blach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Popróbuję jeszcze, choć te cienie do powiek mocno matowią powierzchnię. Może jeszcze przefiltruję to mocno rozcieńczonym Clear Blue, się zobaczy. edit. Wymieszałem Clear Blue z Clear Red i wyszedł fioletowy Po tym trochę Tamiya Smoke i niebieski cień do powiek Tamiyi i znów nieco olejnych na spód. I to już koniec, bo zaraz będzie o jeden most za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie, pierwotna wersja była o niebo lepsza, teraz jak dla mnie nie wiele ma to wspólnego z wyglądem dyszy w ołówku. Tu dodam że może to kwestia samego ekranu często jak oglądam fotki na kompie mojej żony to kolory bardzo odbiegają od tego co widzę na swoim kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Od godziny próbuję zrobić dobre zdjęcia Tu jest trochę bliżej rzeczywistości. Te przegrzania nie walą p oczach tak mocno. Jak pisałem wcześniej, położyłem filtr z fioletowego i trochę niebieskiego pigmentu i to cała zmiana w stosunku do poprzedniej wersji. Teraz mam nadzieję widać, że poprzednie malowanki są widoczne spod tych przegrzań. Walka z kompaktowym aparatem fotograficznym to przygoda sama w sobie ;) Te przegrzania to mają potwierdzenie w rzeczywistości, więc ja się będę kłócił z tezą, że to do niczego nie podobne ;) Ale poprzednie zdjęcia były takie sobie i ja sam na nich widziałem co innego, niż na biurku obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Jak dorobisz smugi powinno być dobrze .Sorry że podpowiadam , ale teraz może troche sproszkowanego grafitu i lekka polerka blach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 ...Sorry że podpowiadam... A to dobre Samo zakończenie drugiego pierścienia jeszcze poprawię Gunmetalem i nałożę jeszcze trochę zacieków na spód olejami bo pouciekały, ale resztę zostawię jak jest. Polerki grafitem się boję bo ona przytłumi i ujednolici wszystko a tego bym nie chciał. ;) Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Płatowiec złożony w jeden kawałek, poszpachlowany, przeszlifowany, wypucowany, linie odtworzone. Zostało dokleić wszystkie pierdółki i zmierzamy w kierunku lakierni Osłona dyszy - ostatnie starcie: I tak sobie pomyślałem, że skoro konkurs, to trzeba model jakoś dobrze zaprezentować. W rolach głównych regips, sklejka, butapren i aerograf: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Wystartowane z kolorowankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Podkładu nie dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Surfacerem przeleciałem tylko miejsca, gdzie było szpachlowanie czy w miejscach, gdzie poprzednio kładłem jakieś lakiery dla wyrównania mniej więcej szarzyzny na płatowcu. Nigdy nie maluję całego modelu podkładem. Zawsze różnicuję malowanie modelu więc taki zabieg byłby stratą czasu i materiału. A Gunze C dobrze trzymają się plastiku więc to kolejny dla mnie powód za tym, aby nie równać kolorystycznie całości podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Malarnię, pomijając czekające mnie szachownice i numery burtowe, w zasadzie mam za sobą. Najpierw na poprzednie kolorowanki poszedł preshasing właściwy: I na to kolorowanki właściwe: Na pierwszej focie widać, co się znajduje na modelu. Po kolei, C363 "Medium Seagray" z zestawu do drugowojennych brytyjczyków, na to biały filtr z GX1 "Cool White", poprawka cieniowania z mocno rozcieńczonego C137 "Tire Black" i lokalne filtrowanie szarym C308, GX1 i C137. Fotografowanie jasnoszarego modelu na białym tle to karkołomne zadanie, ale na ciemnym tle było jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 "Ajabym" jednak położył jeszcze mgiełkę bazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Na żywo aż takich kontrastów nie widać, poza tym po tym wszystkim, co go jeszcze czeka na pewno się wytłumią. Mam wrażenie, że przy zdjęciach tylu odcieni szarości to co widać na ekranie to radosna twórczość matrycy aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Pooglądaj sobie w świetle słonecznym. W warsztacie modele zawsze inaczej wyglądają. Chyba, że to tylko ja mam jakieś badziewne oświetlenie przy biurku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 "Ajabym" jednak położył jeszcze mgiełkę bazowego Pooglądałem model, przemyślałem sprawę i położyłem jeszcze filtr z mieszanki C303 i GX1. Zdaje mi się, że pomogło ;) A przy okazji doszły szachownice i numery burtowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Dobrze idzie z tymi szarosciami, dajesz dalej. Sam muszę wymyślić w jakim kierunku pójdę w Gripenie z malowankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Podoba mi się. Mam pytanie o maskowanie. To maskol plus zwykła taśma maskująca ? Tak pytam, bo ostatnio miałem do czynienia z Eduarda maskami i nie byłem z nich za bardzo zadowolony. Te z PMask lub Montexu bardziej do mnie przemówiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 No i super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 sklejacz_silesia - Kabinę maskowałem sam, zwykłą taśmą modelarską. Częściowo na osłonie po bokach wykorzystałem maski PMask przy zaokrąglonych krawędziach. Z maskami generalnie trzeba uważać na mocno wyoblonych powierzchniach, bo lokalnie maska potrafi odkleić się od powierzchni i farba może dostać się pod spód. Kluczowe jest dobre przygotowanie farby, jak zwykle. Mocne rozcieńczenie i malowanie na wiele razy. Jak gęstą farbą zalejesz na raz to zawsze wyjdzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Z maskami generalnie trzeba uważać na mocno wyoblonych powierzchniach, bo lokalnie maska potrafi odkleić się od powierzchni i farba może dostać się pod spód Dlatego z masek sklepowych wycinam ostatnio wnętrze zostawiając tylko obwódkę a środek wypełniam maskolem. Minimalizuje to ryzyko odklejania się maski. No i trochę łatwiej się je nakłada na oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Karambolis, znakomity patent. Przejmuję go jako mój własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Dzięki za ciekawe patenty. O ile nie ma na nich praw autorskich to skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Dlatego z masek sklepowych wycinam ostatnio wnętrze zostawiając tylko obwódkę a środek wypełniam maskolem. Minimalizuje to ryzyko odklejania się maski. No i trochę łatwiej się je nakłada na oszklenie. Proste rozwiązania zazwyczaj są najskuteczniejsze Na warsztacie dzień z podwieszeniami. Na razie po lakierni, bez kalkomanii i washa. Poskładane na ślinę i słowo honoru do zdjęć a wzorowane na tym: Edytowane 15 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 17 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2015 Proszę o wstrzymanie sie z opluwaniem warsztatów! Przypominam, ze: 8. Konkurs jest dla każdego - bez względu na stopień wtajemniczenia - zatem proszę o wstrzymanie się z negatywnymi opiniami w warsztatach!!!. Nie zastosowanie będzie skutkowało wykluczeniem z dalszych dyskusji na forum..... Powiedzmy do końca trwania konkursu... :-) Z pozdrowieniami Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Pomalowałem osłony anten, nałożyłem błyszczący lakier i położyłem kalki z godłem pułku. Skończyłem też podstawkę. Lepik w dylatacje lany z konewki a plamy po płynach ustrojowych samolotu prosto z wiadra. ;) Teraz czas na napisy eksploatacyjne, których Eduard tradycyjnie nie szczędzi więc następny wpis niezbyt szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi