Skocz do zawartości

HobbyBoss - Sd.Kfz 254 - Brzydal w Zimowej, Pięknej Bawarii

Skoren86

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo mi się podoba relacja jak i samo wykonanie :-)

Niezmiernie mnie to cieszy iż się forma relacji się podoba.

Miło tak pośmiać się czytając to w pracy :-)

A ja myślałem, że w pracy ja sama nazwa wskazuje, to się pracuje

Czekam na więcej ;-)

Jutro kolejna porcja przygód.

Pozdrawiam

Ja to czekam na zdjęcia z wnętrza komina tej elektrowni, do której tak coraz bliżej dobiegasz za każdym razem Może przy okazji Twój brzydal będzie świecił w nocy po takiej wycieczce

A tak na serio - to moja ulubiona relacja w tym konkursie, więc mój głos na najlepszy warsztat masz jak w banku

Pozdrawiam

Messer

Tak mówi teoria, praktyka to już całkiem inna historia.

No i tu jest pies pogrzebany ;-)

Tylko w pracy mam czas żeby przeglądać forum

Dziś zaczniemy inaczej, a mianowicie trochę po cytujemy Kolegów

Ja to czekam na zdjęcia z wnętrza komina tej elektrowni......

Nie wiem czy aż tak blisko się szarpnę na zwiedzanie, ale kto wie .....

Może przy okazji Twój brzydal będzie świecił w nocy po takiej wycieczce

A właściciel razem z nim

A tak na serio - to moja ulubiona relacja w tym konkursie, więc mój głos na najlepszy warsztat masz jak w banku

Dziękuję bardzo, ale z oceną poczekajmy do zakończenia konkursu, każdy ma równe szanse.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak mówi teoria, praktyka to już całkiem inna historia.

Teoria, teorią ja na przykład pracuje i to bardzo "ciężko" :P . Ostatnie dni w pracy spędzam po kilkanaście godzin na drabinie --- uprzedzam pytanie nie jestem MALARZEM :P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozpoczęcie - "Brzydal" cd .... < ----- jeszcze trochę i będę musiał zmienić tytuł rozdziału

Tak jak wcześniej dalej męczę układ jezdny - a teraz dygresja hmm....albo on mnie męczy - a dopiero najgorsze przede mną

20150910_192547.jpg < --- niewiele tego ale oszlifować trzeba było .....

20150910_202732.jpg < ---- .... a tutaj już na swoim miejscu.

Odskocznia od kułek....

20150910_202712.jpg < --- Chyba jakiś wlot powietrza .....

20150910_202744.jpg < ---- ..... i haki. Dopiero zdjęcie pokazało co trzeba poprawić, a dokładnie oszlifować

20150911_192936.jpg < --- W końcu postanowiłem połączyć "budy" ze sobą. Wybrakowany warsztat, tak więc i łatać trzeba było klejem CA. Teraz "Brzydal" czeka na polerke

20150911_200056.jpg < ---- CYK - parę widoków strona prawa ( patrząc na kierunek jazdy :P ) ...

20150911_200115.jpg <----- ..... i cyk strona lewa ukośna.

20150911_200123.jpg < ---- doszły dwie małe blaszki, do mocowania pancerza " dziobowego ". Blaszka jak widać wygięta zaś odwrotnie, zrobiłem to celowo, gdyż żeby uzyskać kształt jak w instrukcji musiałem własnie tak uczynić

20150911_200136.jpg < ---- Taki zaczątek rury wydechowej. Czeka mnie jeszcze wiercenie otworka ( wiertełko już w przesyłce czeka na swojego właściciela w domu ), oraz doklejenie paru blaszek.

20150911_200817.jpg < --- A tutaj cały piękny "bajzel".

WORKOUT

HAHAHAHA Zima, ZIMA, ZIMAAAAAAAA........

20150911_070206.jpg < --- 7.00 samochód pokazuje 5,5 stopnia, z wielkim uśmiechem na twarzy pomyślałem "....tak tak własnie idzie ZIMA ....."

..... mój uśmiech szybko zniknął, gdyż po 10 godzinach w pracy wsiadłszy do swej fury zobaczyłem na komputerze 25 stopni ( zdjęcia nie zrobiłem, gdyż nie chciałem się zbłaźnic :P ). Zatem skoro tak ciepło to poszedłem polatać.....

.... specjalna dedykacja dla Messer`a.

20150911_172311.jpg < ---Wnetrze komina może to nie jest, ale ......

20150911_172207.jpg < --- .... ( samo ciśnie się na usta ) i tak jest zajebiście. . Z góry przepraszam adminów.

Pozdrawiam

Za zdjęcia dziękuje... za dedykację również

A co do nazywania - więcej dystansu panowie, dla przeciętnego "kowalskiego" każdy komin to... komin

Pozdrawiam

Messer

Relacja ma luźny charakter więc do wszystkiego podchodzimy z uśmiechem, również do nazewnictwa . Dzisiaj bez fotek, bo od 5h walcze z pojedynczymi ogniwami "gasek". A dokładnie:

- wycinamy z ramek,

- odcinamy nadmiar plastiku,

- szlifujemy,

......... I tak udalo mi sie dopiero doprowadzić, srednio do ładu 108 ogniw. Ehhhh jeszcze 216 sztuk.

Pozdrawiam i do jutra

Gąski to jest to co "tygryski" lubią najbardziej.

Czy ja lubię to wyjaśnię w zdjęciach poniżej.....

Średnio zaawansowany - "Brzydal"

Wczorajszy (12.09.15) dzień był bardzo pracowity. Po dziesięciu godzinach pracy na fabryce ( zaś stojąc na drabinie większość czasu ) nadeszły kolejne pięć godzin pracy z modelem

20150912_173450.jpg < ---- A wszystko przez to. 27 elementów na każdej z 12 ramek....

20150912_184525.jpg < ---- .... wstępnie przyszykowane 1,5 ramki . Piszę wstępnie bo końcowe wykończenie będzie w momencie łączenia Gąsek ze soba . Po tym dniu tzn po 5 h pracy zrobiłem aż, albo tylko 108 Gąsek :/

W dniu dzisiejszym (13.09.15) spiąłem poślady i ruszyłem z kopyta do dalszej walki z 216 Gąskami.

20150913_104329.jpg < ---- Tyle nadmiaru dziś zebrałem......

20150913_125648.jpg < ---- ..... a po 4 godzinach pracy sieknąłem jak złoto 216 ogniw .

REASUMUJĄC 324 gąski zrobione w 9 godzin to był najlepiej poświęcony czas. Dziewięć godzin ze swoimi myślami, z muzyką ulubionych zespołów w tle. Pozwolę Zacytować sobię ponownie

Gąski to jest to co "tygryski" lubią najbardziej.
- Zgadzam się w 100% z tym stwierdzeniem

Po tym wszystkim niestety musiałem odpocząć i dotlenić mózg poszedłem polatać. Zimowa pogoda ( czytaj 27 stopni na zewnątrz ) sprzyjała miłym doznanią. Po powrocie dla relaksu zabrałem się za bardziej przyjemne rzeczy.

20150913_172458.jpg < --- Na pierwszy ognień poszło dokończenie wydechu...

20150913_172558.jpg <--- .... następnie szlif kleju CA na łączeniu płyt Góra-Dół. Myślę, że ponowny szlif się przyda.

20150913_172521.jpg < --- Kolejno doszły narzędzia, cyk tutaj .......

20150913_172538.jpg <----- .... i tutaj. Chciałem zrobić mocowania z fototrawień, ale mój zestaw był wybrakowany. Pozwoliłby mi na zrobienie tylko 5 mocowań na narzędzie - stwierdziłem, że to za mało i zostawiłem zestawowe.

20150913_172618.jpg < --- Na koniec poszło na taśmę gniazdo mocowania anteny.

Teraz trochę całej okazałości.... Jeszcze trochę i malujemy

20150913_172731.jpg

20150913_172737.jpg

20150913_172757.jpg

20150913_172804.jpg

WORKOUT

Czego ja wczoraj zapomniałem do pracy .................

20150910_174541.jpg < --- .... sam nie wiem

Pozdrawiam

No to już masz bliżej niż dalej.

A co ogniwek to jak kiedyś do M3 Grant kupiłem plastikowe to było ich razem ze 200... a każde składało się z pięciu elementów. Łatwo policzyć ile roboty. A np Sherman miał na każdym po dwa wypychacze do usunięcia. Dlatego jak mogę to daję Friule.

Ważne że "wycinkę" masz już za sobą.

No to już masz bliżej niż dalej......

Ważne że "wycinkę" masz już za sobą.

Dokładnie to się zgadza. Najgorsze bądź najlepsze już za mna

Ja jak zwykle napiszę coś z pracy ;-)

Nie no mnie by chyba coś trafiło przy tych gąskach xD

Zwłaszcza że max godzinkę dziennie siedzę przy modelu ;)

Widzę, że ktoś startuje na pracownika roku

Obecnie zabrałem się za sklejania Gąsek, w "całości" ze sobą jest dopiero 44 sztuki. Nie ma sensu dodawać fotki z tego

A w piątunio zaczynamy wielkie malowanie ( jeśli wszystkie duperele dokleję do tego czasu )

Pozdrawiam i do usłyszenia już niebawem.

W końcu jest trochę czasu żeby coś pokazać, chociaż nie będzie tego wiele :P

Jako iż praca idzie ku końcowi, zostało dokładnie niewiele bibelotów w ramkach to też zdjęć będzie nie za dużo i nie za ciekawych :P

20150916_201140.jpg < --- Tym razem doszła kolejna blaszka ( łączenie elementów widoczne ale tylko do piątku ).....

20150916_201156.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201251.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201424.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201438.jpg < ---- .... i kolejne blaszki...... ależ upaćkałem klejem ( dopiero na powiększeniach widac - ułomność oka nie zna granic :P ), hmmm tylko pracy sobie dodaje.

20150916_201309.jpg < --- Wycięte i przyszykowane do malowania elementy układu jezdnego.

20150916_201551.jpg < --- No i zawsze jakiś początek jest.

WORKOUT - Wspomnienia

Tym razem wzięło mi się na melancholie i przytoczę jak to pięknie jest w zimowym miesiącu w Lutym i w jednej z pięknych bawarskich miejscowosci

20150321_154731.jpg < ---- Szkoda, że wtedy nie wiedziałem o obecnym konkursie bo bym "Brzydala" zabrał, na niezapomnianą sesję zdjęciową ....hmmm już wtedy "Brzydal" czekał na półce właśnie na ten Zacny Konkurs Zimowy ( nie żeby zajechało wazeliną )

Pozdrawiam

Nareszcie w końcu w Polsce ........ tylko dwa dni :/ :P

Dziś zaczniemy od ....

WORKOUT`u

Jako iż swoją Żonę wysłałem na wakacje, toteż zastałem dziś pustkę w domu jak wróciłem. Wchodząc do pokoju rzuciły mi się w oczy 2 paczuszki ( taki prezent dla dobrego męża ). Po odpakowaniu ujrzałem ....

20150918_210313.jpg < ---- ...... pomyślałem, że uważa że mi się nudzi , ale przecież nieeee bo Brzydala lepie . Fiszki się przydadzą, gdyż jestem antyniemiecki :P...........ale ale......

20150918_210422.jpg <---- ... obok leżała kolejna paczuszka z jednym z moich dwóch zamówień ZIMA, ZIMA

Jako, że mamy piątek dlatego też Brzydal został przygotowany do nałożenia SURFACE`ra ( wiadomo gąski jeszcze przede mna )

20150918_210514.jpg

20150918_210537.jpg

20150918_210605.jpg

20150918_210613.jpg

20150918_210813.jpg .... yyyyyyyyyyy....

20150918_210643.jpg <--- .... w krzywym zwierciadle

Pozdrawiam

No no wygląda ciekawie Czekam na malowanie

Co to za klej Tamki?? O.o Jak sie to dozuje/używa?

Jest to klej CA z aplikatorem:) , "dopadlem" go w mojehobby:)

Jako iż widzę, że się obijam gdyż trochę mnie nie było ( wynikało to z podróży to tu to tam ) toteż postaram się załączyć parę zdjęć.

Wracając do podróżowania, to w przeciągu 4 dni "Brzydal" zrobił ze mną z 2200 km DE (Piękna, jeszcze nie zimowa Bawaria) -> PL oraz PL -> DE (Piękna, jeszcze nie zimowa Bawaria). Podczas wizyty w Polsce Brzydal nabrał tu i ówdzie parę kolorów. A podczas powrotu do Rzeszy Brzydal zabrał ze sobą:

- farby,

- filtry,

- washe,

- pędzle,

- aero + kompresor

- itd,

.. cwana bestia z niego

Dobra koniec, durnego pisania.....

20150920_115122.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, strona prawa...

20150920_115134.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, przód...

20150920_115208.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, tył.

.... ależ niedokładnie :P

SAM_0764.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - strona lewa...

SAM_0767.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - przód z tendencja na widok strony lewej ukośnej...

SAM_0768.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - tył z tendencja na widok strony lewej bardziej ukośnie niż na zdjęciu wyżej

....wygląda to już bardziej dokładniej ( mam na myśli nałożony kolor biały )

Panie i Panowie przyszły....

SAM_0758.JPG<--- .... zimowe Chłopki...

SAM_0759.JPG <--- ...a w środku...

SAM_0760.JPG<---.... takie czary.

SAM_0761.JPG <--- Oto kożuch z bliska cyk...

SAM_0762.JPG <--- ... i tutaj cyk.

WORKOUT

Wracając do Rzeszy oprócz "Brzydala" i większego warsztatu zabrałem ze sobą również swoją Murzynkę ( czyt. zabrał ze sobą swoją piękną Żonę, która wróciła z wakacji ). Jako, iż owy Brzydal, był prezentem od wyżej opisanej Murzynki, dlatego też wspiera ona dzielnie swego męża swoimi.....

SAM_0777.JPG <--- ... Myszkami MIKI

Pozdrawiam i do usłyszenia

Widzę że dali Ci w tych figurkach stg44 do strzelania zza rogu

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy ale, ale, ale na łączenie części kożuchów "tona" szpachli pójdzie :P

Abstra:bip:ąc nie żebym się obijał z "Brzydalem" trochę ostatnio mniej czasu, ale cały czas do przodu. Obecnie lepią się figuranty, także niebawem fotki

Pozdrawiam

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy...

Mysle ze kolega Gustlik zartowal... W tym przypadku to porostu skrzywiony odlew. "Krzywa lufe" zakladalo sie na lufe wlasciwa po odkreceniu nakretki u jej wylotu.

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy...

Mysle ze kolega Gustlik zartowal... W tym przypadku to porostu skrzywiony odlew. "Krzywa lufe" zakladalo sie na lufe wlasciwa po odkreceniu nakretki u jej wylotu.

No trochę lufkę wykrzywiło, ale już jest na swoim miejscu.

"Brzydal" - chylimy się ku końcowi.

Jako, że wrzucają małemu człekowi dużo pracy na barki, dlatego dzisiejszy post będzie mało rozległy

Produkcja....

SAM_0781.JPG <--- .... gąsek dalej w toku, ależ końca nie widać :P

Trzej....

SAM_0785.JPG <---... figuranci w tym jeden jeździec bez głowy

SAM_0797.JPG<--- Przymiarka z Brzydalem, hmmm całkiem reprezentatywna delegacja ....

SAM_0793.JPG <---- .... tylko, iż delegacja ma dziury w kożuchu do zaszpachlowania

WORKOUT

Wysłali człowieka 180 km w inną część Bawarii.........

20150927_074233.jpg < ---- ... "Brzydal" wita wszystkich z fabryki w Monachium .....

20150926_195205.jpg< --- ... a po ciężkiej pracy zaprasza WSZYSTKICH Forumowiczów na ZIMOWE Bożo-Narodzeniowe grzane Wino, dostępne już od 25 Września w Bawarii....... hahahahaha :/