Skocz do zawartości

HobbyBoss - Sd.Kfz 254 - Brzydal w Zimowej, Pięknej Bawarii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo mi się podoba relacja jak i samo wykonanie :-)

Miło tak pośmiać się czytając to w pracy :-)

Czekam na więcej ;-)

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Bardzo mi się podoba relacja jak i samo wykonanie :-)

Niezmiernie mnie to cieszy iż się forma relacji się podoba.

Miło tak pośmiać się czytając to w pracy :-)

A ja myślałem, że w pracy ja sama nazwa wskazuje, to się pracuje

Czekam na więcej ;-)

Jutro kolejna porcja przygód.

Pozdrawiam

Napisano

Tak mówi teoria, praktyka to już całkiem inna historia.

Napisano

Ja to czekam na zdjęcia z wnętrza komina tej elektrowni, do której tak coraz bliżej dobiegasz za każdym razem Może przy okazji Twój brzydal będzie świecił w nocy po takiej wycieczce

A tak na serio - to moja ulubiona relacja w tym konkursie, więc mój głos na najlepszy warsztat masz jak w banku

Pozdrawiam

Messer

Napisano

No i tu jest pies pogrzebany ;-)

Tylko w pracy mam czas żeby przeglądać forum

Napisano

Dziś zaczniemy inaczej, a mianowicie trochę po cytujemy Kolegów

Ja to czekam na zdjęcia z wnętrza komina tej elektrowni......

Nie wiem czy aż tak blisko się szarpnę na zwiedzanie, ale kto wie .....

Może przy okazji Twój brzydal będzie świecił w nocy po takiej wycieczce

A właściciel razem z nim

A tak na serio - to moja ulubiona relacja w tym konkursie, więc mój głos na najlepszy warsztat masz jak w banku

Dziękuję bardzo, ale z oceną poczekajmy do zakończenia konkursu, każdy ma równe szanse.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teoria, teorią ja na przykład pracuje i to bardzo "ciężko" :P . Ostatnie dni w pracy spędzam po kilkanaście godzin na drabinie --- uprzedzam pytanie nie jestem MALARZEM :P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozpoczęcie - "Brzydal" cd .... < ----- jeszcze trochę i będę musiał zmienić tytuł rozdziału

Tak jak wcześniej dalej męczę układ jezdny - a teraz dygresja hmm....albo on mnie męczy - a dopiero najgorsze przede mną

20150910_192547.jpg < --- niewiele tego ale oszlifować trzeba było .....

20150910_202732.jpg < ---- .... a tutaj już na swoim miejscu.

Odskocznia od kułek....

20150910_202712.jpg < --- Chyba jakiś wlot powietrza .....

20150910_202744.jpg < ---- ..... i haki. Dopiero zdjęcie pokazało co trzeba poprawić, a dokładnie oszlifować

20150911_192936.jpg < --- W końcu postanowiłem połączyć "budy" ze sobą. Wybrakowany warsztat, tak więc i łatać trzeba było klejem CA. Teraz "Brzydal" czeka na polerke

20150911_200056.jpg < ---- CYK - parę widoków strona prawa ( patrząc na kierunek jazdy :P ) ...

20150911_200115.jpg <----- ..... i cyk strona lewa ukośna.

20150911_200123.jpg < ---- doszły dwie małe blaszki, do mocowania pancerza " dziobowego ". Blaszka jak widać wygięta zaś odwrotnie, zrobiłem to celowo, gdyż żeby uzyskać kształt jak w instrukcji musiałem własnie tak uczynić

20150911_200136.jpg < ---- Taki zaczątek rury wydechowej. Czeka mnie jeszcze wiercenie otworka ( wiertełko już w przesyłce czeka na swojego właściciela w domu ), oraz doklejenie paru blaszek.

20150911_200817.jpg < --- A tutaj cały piękny "bajzel".

WORKOUT

HAHAHAHA Zima, ZIMA, ZIMAAAAAAAA........

20150911_070206.jpg < --- 7.00 samochód pokazuje 5,5 stopnia, z wielkim uśmiechem na twarzy pomyślałem "....tak tak własnie idzie ZIMA ....."

..... mój uśmiech szybko zniknął, gdyż po 10 godzinach w pracy wsiadłszy do swej fury zobaczyłem na komputerze 25 stopni ( zdjęcia nie zrobiłem, gdyż nie chciałem się zbłaźnic :P ). Zatem skoro tak ciepło to poszedłem polatać.....

.... specjalna dedykacja dla Messer`a.

20150911_172311.jpg < ---Wnetrze komina może to nie jest, ale ......

20150911_172207.jpg < --- .... ( samo ciśnie się na usta ) i tak jest zajebiście. . Z góry przepraszam adminów.

Pozdrawiam

Napisano

Za zdjęcia dziękuje... za dedykację również

A co do nazywania - więcej dystansu panowie, dla przeciętnego "kowalskiego" każdy komin to... komin

Pozdrawiam

Messer

Napisano
Za zdjęcia dziękuje... za dedykację również

A co do nazywania - więcej dystansu panowie, dla przeciętnego "kowalskiego" każdy komin to... komin

Pozdrawiam

Messer

Relacja ma luźny charakter więc do wszystkiego podchodzimy z uśmiechem, również do nazewnictwa . Dzisiaj bez fotek, bo od 5h walcze z pojedynczymi ogniwami "gasek". A dokładnie:

- wycinamy z ramek,

- odcinamy nadmiar plastiku,

- szlifujemy,

......... I tak udalo mi sie dopiero doprowadzić, srednio do ładu 108 ogniw. Ehhhh jeszcze 216 sztuk.

Pozdrawiam i do jutra

Napisano
Gąski to jest to co "tygryski" lubią najbardziej.

Czy ja lubię to wyjaśnię w zdjęciach poniżej.....

Średnio zaawansowany - "Brzydal"

Wczorajszy (12.09.15) dzień był bardzo pracowity. Po dziesięciu godzinach pracy na fabryce ( zaś stojąc na drabinie większość czasu ) nadeszły kolejne pięć godzin pracy z modelem

20150912_173450.jpg < ---- A wszystko przez to. 27 elementów na każdej z 12 ramek....

20150912_184525.jpg < ---- .... wstępnie przyszykowane 1,5 ramki . Piszę wstępnie bo końcowe wykończenie będzie w momencie łączenia Gąsek ze soba . Po tym dniu tzn po 5 h pracy zrobiłem aż, albo tylko 108 Gąsek :/

W dniu dzisiejszym (13.09.15) spiąłem poślady i ruszyłem z kopyta do dalszej walki z 216 Gąskami.

20150913_104329.jpg < ---- Tyle nadmiaru dziś zebrałem......

20150913_125648.jpg < ---- ..... a po 4 godzinach pracy sieknąłem jak złoto 216 ogniw .

REASUMUJĄC 324 gąski zrobione w 9 godzin to był najlepiej poświęcony czas. Dziewięć godzin ze swoimi myślami, z muzyką ulubionych zespołów w tle. Pozwolę Zacytować sobię ponownie

Gąski to jest to co "tygryski" lubią najbardziej.
- Zgadzam się w 100% z tym stwierdzeniem

Po tym wszystkim niestety musiałem odpocząć i dotlenić mózg poszedłem polatać. Zimowa pogoda ( czytaj 27 stopni na zewnątrz ) sprzyjała miłym doznanią. Po powrocie dla relaksu zabrałem się za bardziej przyjemne rzeczy.

20150913_172458.jpg < --- Na pierwszy ognień poszło dokończenie wydechu...

20150913_172558.jpg <--- .... następnie szlif kleju CA na łączeniu płyt Góra-Dół. Myślę, że ponowny szlif się przyda.

20150913_172521.jpg < --- Kolejno doszły narzędzia, cyk tutaj .......

20150913_172538.jpg <----- .... i tutaj. Chciałem zrobić mocowania z fototrawień, ale mój zestaw był wybrakowany. Pozwoliłby mi na zrobienie tylko 5 mocowań na narzędzie - stwierdziłem, że to za mało i zostawiłem zestawowe.

20150913_172618.jpg < --- Na koniec poszło na taśmę gniazdo mocowania anteny.

Teraz trochę całej okazałości.... Jeszcze trochę i malujemy

20150913_172731.jpg

20150913_172737.jpg

20150913_172757.jpg

20150913_172804.jpg

WORKOUT

Czego ja wczoraj zapomniałem do pracy .................

20150910_174541.jpg < --- .... sam nie wiem

Pozdrawiam

Napisano

No to już masz bliżej niż dalej.

A co ogniwek to jak kiedyś do M3 Grant kupiłem plastikowe to było ich razem ze 200... a każde składało się z pięciu elementów. Łatwo policzyć ile roboty. A np Sherman miał na każdym po dwa wypychacze do usunięcia. Dlatego jak mogę to daję Friule.

Ważne że "wycinkę" masz już za sobą.

Napisano

Ja jak zwykle napiszę coś z pracy ;-)

Nie no mnie by chyba coś trafiło przy tych gąskach xD

Zwłaszcza że max godzinkę dziennie siedzę przy modelu ;)

Napisano
No to już masz bliżej niż dalej......

Ważne że "wycinkę" masz już za sobą.

Dokładnie to się zgadza. Najgorsze bądź najlepsze już za mna

Ja jak zwykle napiszę coś z pracy ;-)

Nie no mnie by chyba coś trafiło przy tych gąskach xD

Zwłaszcza że max godzinkę dziennie siedzę przy modelu ;)

Widzę, że ktoś startuje na pracownika roku

Obecnie zabrałem się za sklejania Gąsek, w "całości" ze sobą jest dopiero 44 sztuki. Nie ma sensu dodawać fotki z tego

A w piątunio zaczynamy wielkie malowanie ( jeśli wszystkie duperele dokleję do tego czasu )

Pozdrawiam i do usłyszenia już niebawem.

Napisano

W końcu jest trochę czasu żeby coś pokazać, chociaż nie będzie tego wiele :P

Jako iż praca idzie ku końcowi, zostało dokładnie niewiele bibelotów w ramkach to też zdjęć będzie nie za dużo i nie za ciekawych :P

20150916_201140.jpg < --- Tym razem doszła kolejna blaszka ( łączenie elementów widoczne ale tylko do piątku ).....

20150916_201156.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201251.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201424.jpg < ---- .... i kolejne blaszki......

20150916_201438.jpg < ---- .... i kolejne blaszki...... ależ upaćkałem klejem ( dopiero na powiększeniach widac - ułomność oka nie zna granic :P ), hmmm tylko pracy sobie dodaje.

20150916_201309.jpg < --- Wycięte i przyszykowane do malowania elementy układu jezdnego.

20150916_201551.jpg < --- No i zawsze jakiś początek jest.

WORKOUT - Wspomnienia

Tym razem wzięło mi się na melancholie i przytoczę jak to pięknie jest w zimowym miesiącu w Lutym i w jednej z pięknych bawarskich miejscowosci

20150321_154731.jpg < ---- Szkoda, że wtedy nie wiedziałem o obecnym konkursie bo bym "Brzydala" zabrał, na niezapomnianą sesję zdjęciową ....hmmm już wtedy "Brzydal" czekał na półce właśnie na ten Zacny Konkurs Zimowy ( nie żeby zajechało wazeliną )

Pozdrawiam

Napisano

Nareszcie w końcu w Polsce ........ tylko dwa dni :/ :P

Dziś zaczniemy od ....

WORKOUT`u

Jako iż swoją Żonę wysłałem na wakacje, toteż zastałem dziś pustkę w domu jak wróciłem. Wchodząc do pokoju rzuciły mi się w oczy 2 paczuszki ( taki prezent dla dobrego męża ). Po odpakowaniu ujrzałem ....

20150918_210313.jpg < ---- ...... pomyślałem, że uważa że mi się nudzi , ale przecież nieeee bo Brzydala lepie . Fiszki się przydadzą, gdyż jestem antyniemiecki :P...........ale ale......

20150918_210422.jpg <---- ... obok leżała kolejna paczuszka z jednym z moich dwóch zamówień ZIMA, ZIMA

Jako, że mamy piątek dlatego też Brzydal został przygotowany do nałożenia SURFACE`ra ( wiadomo gąski jeszcze przede mna )

20150918_210514.jpg

20150918_210537.jpg

20150918_210605.jpg

20150918_210613.jpg

20150918_210813.jpg .... yyyyyyyyyyy....

20150918_210643.jpg <--- .... w krzywym zwierciadle

Pozdrawiam

Napisano
No no wygląda ciekawie Czekam na malowanie

Co to za klej Tamki?? O.o Jak sie to dozuje/używa?

Jest to klej CA z aplikatorem:) , "dopadlem" go w mojehobby:)

Napisano

Jako iż widzę, że się obijam gdyż trochę mnie nie było ( wynikało to z podróży to tu to tam ) toteż postaram się załączyć parę zdjęć.

Wracając do podróżowania, to w przeciągu 4 dni "Brzydal" zrobił ze mną z 2200 km DE (Piękna, jeszcze nie zimowa Bawaria) -> PL oraz PL -> DE (Piękna, jeszcze nie zimowa Bawaria). Podczas wizyty w Polsce Brzydal nabrał tu i ówdzie parę kolorów. A podczas powrotu do Rzeszy Brzydal zabrał ze sobą:

- farby,

- filtry,

- washe,

- pędzle,

- aero + kompresor

- itd,

.. cwana bestia z niego

Dobra koniec, durnego pisania.....

20150920_115122.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, strona prawa...

20150920_115134.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, przód...

20150920_115208.jpg <--- mr.surface, stacie pierwsze, tył.

.... ależ niedokładnie :P

SAM_0764.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - strona lewa...

SAM_0767.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - przód z tendencja na widok strony lewej ukośnej...

SAM_0768.JPG <--- Starcie drugie, mr. surface, a po wszystkim biały podkład - tył z tendencja na widok strony lewej bardziej ukośnie niż na zdjęciu wyżej

....wygląda to już bardziej dokładniej ( mam na myśli nałożony kolor biały )

Panie i Panowie przyszły....

SAM_0758.JPG<--- .... zimowe Chłopki...

SAM_0759.JPG <--- ...a w środku...

SAM_0760.JPG<---.... takie czary.

SAM_0761.JPG <--- Oto kożuch z bliska cyk...

SAM_0762.JPG <--- ... i tutaj cyk.

WORKOUT

Wracając do Rzeszy oprócz "Brzydala" i większego warsztatu zabrałem ze sobą również swoją Murzynkę ( czyt. zabrał ze sobą swoją piękną Żonę, która wróciła z wakacji ). Jako, iż owy Brzydal, był prezentem od wyżej opisanej Murzynki, dlatego też wspiera ona dzielnie swego męża swoimi.....

SAM_0777.JPG <--- ... Myszkami MIKI

Pozdrawiam i do usłyszenia

Napisano
Widzę że dali Ci w tych figurkach stg44 do strzelania zza rogu

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy ale, ale, ale na łączenie części kożuchów "tona" szpachli pójdzie :P

Abstra:bip:ąc nie żebym się obijał z "Brzydalem" trochę ostatnio mniej czasu, ale cały czas do przodu. Obecnie lepią się figuranty, także niebawem fotki

Pozdrawiam

Napisano

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy...

Mysle ze kolega Gustlik zartowal... W tym przypadku to porostu skrzywiony odlew. "Krzywa lufe" zakladalo sie na lufe wlasciwa po odkreceniu nakretki u jej wylotu.

Napisano

No muszę powiedzieć, iż zestaw ciekawy...

Mysle ze kolega Gustlik zartowal... W tym przypadku to porostu skrzywiony odlew. "Krzywa lufe" zakladalo sie na lufe wlasciwa po odkreceniu nakretki u jej wylotu.

No trochę lufkę wykrzywiło, ale już jest na swoim miejscu.

"Brzydal" - chylimy się ku końcowi.

Jako, że wrzucają małemu człekowi dużo pracy na barki, dlatego dzisiejszy post będzie mało rozległy

Produkcja....

SAM_0781.JPG <--- .... gąsek dalej w toku, ależ końca nie widać :P

Trzej....

SAM_0785.JPG <---... figuranci w tym jeden jeździec bez głowy

SAM_0797.JPG<--- Przymiarka z Brzydalem, hmmm całkiem reprezentatywna delegacja ....

SAM_0793.JPG <---- .... tylko, iż delegacja ma dziury w kożuchu do zaszpachlowania

WORKOUT

Wysłali człowieka 180 km w inną część Bawarii.........

20150927_074233.jpg < ---- ... "Brzydal" wita wszystkich z fabryki w Monachium .....

20150926_195205.jpg< --- ... a po ciężkiej pracy zaprasza WSZYSTKICH Forumowiczów na ZIMOWE Bożo-Narodzeniowe grzane Wino, dostępne już od 25 Września w Bawarii....... hahahahaha :/

• Super Moderator
Napisano

Figuranci świetni! Bardzo mi się podobają ich płaszcze! Zima że aż mrozi w uszach :-)

pozdrawiam

Christian

P.S.

Chyba mój ulubiony warsztacik ;-)