wojtek 80 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Zima 1944 roku.Niemcy rozpoczynają ostatnią desperacką próbę przejęcia inicjatywy na froncie zachodnim i rozpoczynają operacje o kryptonimie "Wacht am Rhein" zwaną też bitwą o Ardeny. Wtedy to na większa skalę wykorzystano nowy niszczyciel czołgów Jagdpanzer IV L48. Działo wykorzystywało podwozie PzKpfw IV H i miało też jego armatę.Moim zdaniem jedna z ładniejszych nazistowskich maszyn śmierci,chociaż mało popularne na forach modelarskich. Do budowy użyję zestawu Dragon 9021,stary ale niezły,Cyber Hobby sprzedaję go do dzisiaj, plus Aber 35037,35A037 plus metalowa lufa i własnoręczny zimmerit. Czeka mnie z nim dużo roboty,czy zdążę go skończyć w ramach konkursu,zobaczymy. Pudło: przodkowie "Magic Track-ów": i cała reszta: Blachy i lufa przyjdą w poniedziałek. To zaczynamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 No to zasiadam i kibicuję. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 No trochę wycinania będzie :-) Nie orientuje się (jeszcze) w pojazdach naziemnych ale powiedz mi czy malowanie widoczne na pudełku czy może było jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Myślę o czymś takim: Nie mam za dużo schematów malowania,może ktoś ma coś ciekawego i pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2015 Kup inne gąski... Te to porażka ślady wypychaczy i pasowanie slabe... Masa pracy aby cos z tego wyszło sensownego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Co do gąsek,racja,słabe,może ktoś ma jakieś Magic Tracki to chętnie odkupię,bo na Friule już niema finansów,a jak nie to będę rzeźbić zestawowe Co do malowania to już wybrałem.Maszyna 313 z dywizjonu "LAH",dosyć dobrze obfotografowana,i ma uszkodzenia które idealnie wpadają w mój gust,a i zrobię pożytek z blaszanych błotników i je trochę pourywam i powyginam.Zbiegiem okoliczności Dragon dał kalki żeby zrobić właśnie tą maszynę Oto ona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 No to fajnie Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 W czasopiśmie "Военные машины 93" znalazłem trochę sylwetek tych maszyn: http://weaponscollection.com/uploads/posts/2011-01/wpg8t98onm.jpg Na tej stronie jest też Twoja maszyna : http://weaponscollection.com/uploads/posts/2011-01/o6dnxs5r7y.jpg Wewnątrz numeru na str.8 i 9 jest pięć zdjęć maszyny 313 z Normandii. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Cieszę się, że model trafił w dobre ręce Powiedz proszę czy będziesz dorabiał zimmerit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Witam Powiedz proszę czy będziesz dorabiał zimmerit? Robię,szczerze powiem że wybrałem go m.in. dlatego żeby zrobić własnoręczny zimmerit,chcę się z tym zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Z kronikarskiego obowiązku-blacharka: Nikt na tą chwilę nie oferuję lufy do l48,rozwiązaniem "problemu" jest lufa od stug-a lll wczesnego która jest identyczna.Muszę tylko jeszcze zamówić aplikator do zimmu i mam komplet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 Witam,ostatnie wieczory spędziłem walcząc z nowym wyzwaniem pt. zimmerit. Walka całkiem przyjemna,a czy wygrałem pozostawię waszej ocenie... Zimm robiony green stuffem i aplikatorami Trumpetera. Przedstawiam Wam mój pierwszy zimmerit,stan "surowy",wymagający kosmetyki: Boczne osłony przylepione Patafixem I jeszcze jedno,nie zrobię pojazdu nr 313 dlatego że mam inną wersję (z hamulcem armaty),ale coś wymyślimy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Witam, Zimmerit tylko w jednym miejscu uderza po oczach. Dokładnie na jarzmie działa wygląda jakby, był położony za grubo ( trzecie zdjęcie od dołu ) w stosunku do reszty, ale może to też być przekłamanie fotografii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Osłony na MG były odsuwane.W tych miejscach nie powinno być "pasty". http://www.achtungpanzer.com/images/pzjag48.jpg http://www.strijdbewijs.nl/tanks/duits/jagd01.jpg Konieczne są też ograniczniki dla w/w osłon - zwykłe kawałki kątowników (szt.2 na osłonę): http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv/jagdpanzer-iv-5812.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Dzięki za opinię i uwagi. Jarzmo zrobione od nowa,powinno być lepiej. Meser262 dzięki za cenną uwagę,sam bym na to nie wpadł,a właśnie na dzisiejszy wieczór jest plan żeby trochę poskubać zimmerit. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Przepraszam że tak na raty, ale czasu mało. "Zimmerit" na jarzmie: http://tank-photographs.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/german-tank-museum-jagdpanzer-IV-pignose.jpg I tylna płyta: http://tank-photographs.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/german-tank-museum-jagdpanzer-IV-rear.jpg Zerknij na otwierane/odkręcane elementy. http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv/jagdpanzer-iv-1616.jpg http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv/jagdpanzer-iv-1622.jpg I śruby - http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv/jagdpanzer-iv-1619.jpg No i jeszcze pytanko.Gdzie wlewy paliwa? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Coś podziałałem w ciągu tygodnia: Od nowa zrobiłem zimm na jarzmie,mam nadzieję że ciut lepiej I zrobiłem "wgniot" na wydechu: No i jeszcze pytanko.Gdzie wlewy paliwa? Szczerze nie wiem gdzie on się znajduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Jeśli się nie mylę to klapki od wlewów paliwa już się pojawiły Wygląda teraz to wszystko bardzo fajnie. Jak rozumiem, zimmerit będzie teraz jeszcze obijany. Powoli przygotowuje się do MIAGowego zimmu i szczerze chciałbym aby wyszedł tak fajnie jak Twój :S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Szczerze nie wiem gdzie on się znajduję. Już je zamontowałeś.To te dwie klapki między rolkami. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Witam zimmerit będzie teraz jeszcze obijany. Jasne,tylko nie wiem jeszcze gdzie,ciągle się zastanawiam,pewnie zrobię to na ostatnią chwilę Już je zamontowałeś.To te dwie klapki między rolkami. Swoją drogą przez modelarstwo można dużo się dowiedzieć o pojazdach które budujemy. Jest to mój trzeci model pojazdu który buduję(niestety jeszcze żadnego nie ukończyłem,choć z tygrysem jestem bardzo blisko) i o każdym w tym czasie się bardzo dużo dowiedziałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Ładnie Ci wyszedł ten zimmerit. Nie miałes problemów z rozwalcowaniem gs'a na powierzchni modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Na razie wypas! Zasiadam i kibicuję bo sam mam w planach takiego poczynić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Dzięki panowie! Nie miałes problemów z rozwalcowaniem gs'a na powierzchni modelu? Tylko przy pierwszej próbie,bardziej kleiła się do palców niż do modelu. Problem został rozwiązany kiedy zacząłem używać wody.Na tą chwilę nie widzę lepszego materiału do robienia zimmu niż GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Zmagania z błotnikami wystawiły moje nerwy na ciężką próbę. Generalnie wszystko byłoby ok gdyby nie to że nie chciały się sklejać. Niby wszystko odtłuszczone,przeszlifowane,a tu dupa,dopiero za nastym razem coś sensownie się trzymało,horror. Jeszcze do zrobienia został tylni lewy błotnik,ale niewiele tam go będzie. Tygodniowy urobek,błotniki zostawiam w takiej konfiguracji,czy ładnie nie wiem,chciałem w ten sposób tchnąć w niego trochę życia i "bojowości" A oto powód dlaczego było warto...porównanie zestawowego błotnika z moją dłubaninom Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi