Slash Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Najłatwiej chyba podpatrzeć jak wygląda wieża w modelu Trumpetera. Przynajmniej ja tak zrobiłem robiąc model Tamiya: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 ooo! Dzięki wielkie za linki i obrazki. a tymczasem jedziem dalej i tu pytanie do ekspertów: czy tak ma wyglądać rączka do łopat? Edek nic nie mówi innego jak drut a nie mam oryginalnej części z Tamki. Gdzies się zapodziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Drobnica dalej I zacząłem poprawiać kształt wieży. Zdjęcia jeszcze przed szlifowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 No Panie, zostaw choć trochę plastiku w tym modelu... ;-) Całość super się zapowiada, czekamy w napięciu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 13 Listopada 2017 Share Napisano 13 Listopada 2017 Przeróbka wieży spoko. Łopata chyba gorzej. U ciebie ten drucik kończy się chyba przez metalowym elementem łopaty. Powinieneś raczej jego końcówkę opiłować w taki zaoblony szpikulec i na nim też wyprofilować tę część metalowej części łopaty która jakby jest przedłużeniem okucia mocującego do trzonu. Zawile to opisałem, ale zdjęcia chyba sporo tłumaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 Dzięki za fotki łopaty Trochę czasu minęło od ostatniego updejtu. Powalczyłem z wieżą. Oryginalnie w planach było dorobienia brakujących spawów, ale chyba nie mam energii na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Dzięki Matthew karabin maszynowy i podgląd jak wyglądać będzie na wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 ДШК - aż miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Weź Ty Panie tego nie maluj w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Maluj! Przynajmniej ukryjesz te słabe blaszki Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 To prawda cooper69. Słaby model, słabe blaszki. Jak teraz na to patrzę z perspektywy czasu to szkoda było na to energii i czasu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2017 Gąsienice done! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Tak patrzę na swój egzemplarz na półce i trochę mi wstyd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Bo bida. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 e tam, gadasz ;) Chyba mogę powiedzieć, że etap budowy został zakończony. Teraz czas na malowanie. Błędy oczywiście są... ale jak ktoś kiedyś powiedział: "sowiecka pancerka dużo wybacza" :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Ło żesz Ty! Ale się świci! Szkoda tego malować, no ale jak już się zdecydowałeś... to trzymam kciuki, żeby Ci prze kozak wyszedł. Choć w sumie możemy chyba być o to spokojni, także - po prostu - działaj Pan! Piona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Aż szkoda malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2017 Dzięki Panowie! Napisałem krótkie podsumowanie dla potomnych. Wczoraj wieczorem nie miałem na nie siły. Po prawie dwóch latach od rozpoczęcia tego projektu udało mi się zakończyć etap budowy. Nie, prace nad tym modelem nie trwały dwa lata. Szacunkowo mógłbym powiedzieć, że realna praca zamknęła się w około 4-5 miesiącach. W zasadzie gdyby nie konkurs na jednej z grup facebookowych, która dopuszczała do uczestnictwa rozpoczęte modele to pewnie ten model leżałby dalej w szafie i czekał na nie wiadomo co. Więc... korzystając z okazji oto jest T-62A. Nie jest taki jak sobie go wyobrażałem na początku. Nie mniej dobrnąłem z tym etapem do końca. Po budowie nasuwa mi się kilka wniosków. Model ze stajni Tamiya jest dobrym modelem. Elementy są dobrze spasowane, łatwo i przyjemnie się je klei. Poza tym jest w dobrej cenie (coś około 60-70 zł). Miałbym uwagi co do jakości plastiku: przy obrabianiu elementów plastik łuszczy się. Z pewnością początkujący modelarz będzie zadowolony z końcowego efektu i nauczy się radzić sobie z montażem i obróbką elementów. Bardziej wymagający modelarz niestety nie będzie zadowolony. Detal i jakość elementów została daleko w tyle patrząc na teraźniejsze modele konkurencji. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że ramki modelu Tamiya są z lat 70' i wielki szacunek za jakość jaką się udało producentowi osiągnąć w tamtych latach, ale ile możemy tłumaczyć produkt rokiem produkcji? Waloryzacyjny zestaw Eduarda dedykowany do tego modelu podnosi oczywiście jakość detalu modelu, ale znowu czuje się również jego wiek. Więc, doświadczonym modelarzom i tym bardziej wymagającym sugerowałbym sięgnąć po modele np Trumpetera. Oczywiście są one dużo droższe (od 100 zł w górę, niektóre nawet dociągają do 200 zł). Akcesoria RB Model jak zawsze podniosły standard elementów i niezmiennie trzymają "formę" moim zdaniem. Gąsienice Fruilmodel... no cóż. Można gołym okiem ocenić jak się sprawują Na koniec, krótkie podsumowanie wykorzystanych przeze mnie zestawów: * [Tamiya 35108] Model T-62A * [Eduard 35507] PE * [RB Model 35B28] Lufa 115mm L/50* [RB Model 35B122] Karabin 12,7mm DSHK m. 1946* [Panzer Art RE35-002] Spalone koła do T-55/62* [Fruilmodel ATL-01] Metalowe gąsienice do T-54/55/62* [RB Model 35A14] Zestaw anten BMP-3* [Eureka XXL ER-3506] Lina holownicza do T-54/55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Teciak rewelacyjny !!!. Wykonałeś kawał solidnej roboty, efekt jest świetny . Całe szczęście, że znalazłeś motywację by dokończyć budowę, wielka szkoda byłaby gdyby pozostał napoczęty w szufladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2017 Dzięki Rack! A jak Twój stug? Czy coś się ruszyło do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Grudnia 2017 Share Napisano 15 Grudnia 2017 Dzięki za pamięć . Niestety, Stug dalej czeka na swoją kolej, a właściwie na lepsze warunki do pracy przy nim. Przez ostatni rok, cały dostępny czas ( a było tego niewiele ) poświęciłem na prace nad IS-2. Właśnie na dniach mam nadzieję uaktualnić warsztat Józefa . Wracając do meritum, to zapewne jak wielu z kolegów, czekam z niecierpliwością na malowanie Twojego czołga - liczę na ciekawe zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 16 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2017 Skąd ja to znam Nie mnie czekam na Twojego ISa również. Postaram się robić w miarę dokładną relację z malowania ale nie będę ukrywał, że jeżeli chcę zdążyć oddać prace na konkurs to nie wiem jak to wypadnie, więc nie chce nic obiecywać. No to jedziem z malowaniem Po umyciu modelu nakładam podkład. Większe elementy są malowane podkładem Tamiya w sprayu. Robię to w piwnicy poza domem. Mniejsze elementy maluję aero, czarnym podkładem Ammo Mig. Nie ma to tutaj żadnego przełożenia. Po prostu moje lenistwo. Nie chciało mi się przenosić mniejszych elementów do piwnicy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi