Dorotka Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 Napisałeś, ale w oparciu o własnoręczne doświadczenie? Tylko o to mi chodzi. Ja mam podkład w sprayu niby do zderzaków, do plastiku, ale plastik plastikowi nierówny i modelowy plastik mi się marszczy od niego. Chętnie bym coś lepszego znalazł, niż Mr. Surfacer, który razem z rozcieńczalnikiem wychodzi... drogawo. Czym to rozcieńczasz? Czym myjesz aero? Napisałem w oparciu o malowanie plastikowych części dostarczonych przez Pochera (zdjęcie plastikowej części pomazanej poniżej). Na innych (Tamka) plastikach efekt jest taki sam. Rozpuszczalnik jest dedykowany (D807). Co do czyszczenie aero to najpierw jedno przepłukanie dedykowanym, a następnie już standardowo, czyli co mam pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Napisałeś, ale w oparciu o własnoręczne doświadczenie? Tylko o to mi chodzi. Ja mam podkład w sprayu niby do zderzaków, do plastiku, ale plastik plastikowi nierówny i modelowy plastik mi się marszczy od niego. Chętnie bym coś lepszego znalazł, niż Mr. Surfacer, który razem z rozcieńczalnikiem wychodzi... drogawo. Czym to rozcieńczasz? Czym myjesz aero? Bo te podkłady do zderzaków, to właściwie nie są podkłady tylko środki do zmatowienia plastiku, aby farba lepiej trzymała. Jeśli chcesz je stosowac na model to tylko mgiełkę. Problemem jest to, że są przeźroczyste i łatwo dać za dużo. Kiedyś miałem taki zabarwiony na zielono, więc widać było efekt działania i rzeczywiście bardzo poprawiał przyczepność farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Ciesze się że operacja zakończona sukcesem - ja nie używam aktualnie innego podkładu wszystkie moje modele podkładuje DP40 w zależności od potrzeb rozcieńczony bardziej lub mniej a na szwach stosuje nakładanie pędzelkiem bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 Ciesze się że operacja zakończona sukcesem - ja nie używam aktualnie innego podkładu wszystkie moje modele podkładuje DP40 w zależności od potrzeb rozcieńczony bardziej lub mniej a na szwach stosuje nakładanie pędzelkiem bez rozcieńczania. Pełna satysfakcja można powiedzieć i jeszcze raz dzięki za pomoc... Ja także nie przewiduję zakupu innego podkładu w najbliższym czasie P.S. Ukłony dla Małżonki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 No tak, ilość masz sporą ja mam banieczkę 3 litrową więc też kilka lat podkładu kupować nie muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Wyższość plastiku nad metalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Co się stało z tym wiertłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Wyższość plastiku nad metalem... Nie masz się czym chwalić. Też mam takie. Kupiłem komplet za 10 zł od Czechów. Wiesz jak fajnie się topiło, gdy chciałem otwór fi 1 przewiercić w blaszcze fototrawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Co się stało z tym wiertłem Chyba się rozgrzało i "ugło" Nie masz się czym chwalić. Też mam takie. Kupiłem komplet za 10 zł od Czechów. Wiesz jak fajnie się topiło, gdy chciałem otwór fi 1 przewiercić w blaszcze fototrawionej. Od razu chwalić... Rozbawiło "mię to". Ja nawet nie wiem co to za wiertła... Firma na opakowaniu to Fervi Pro Smart Equipment... To te same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Witam. Nie śledziem za bardzo tematu bo jakoś Lambo mnie nie przekonuje(gdyby to był Aston w skali 1:8 to nie wyłączałbym kompa tylko czekał na nowe wpisy) ,ale jak to się mówi każdy lubi co innego . Patrzyłem na wątki w którym proponowane jest malowanie ,ja znalazłem cos takiego http://www.dailymail.co.uk/news/article-2047940/Worlds-expensive-MODEL-car-3m-Lamborghini-toy-auction.html może tak to zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Listopada 2015 Autor Share Napisano 3 Listopada 2015 Witam. Nie śledziem za bardzo tematu bo jakoś Lambo mnie nie przekonuje(gdyby to był Aston w skali 1:8 to nie wyłączałbym kompa tylko czekał na nowe wpisy) ,ale jak to się mówi każdy lubi co innego . Patrzyłem na wątki w którym proponowane jest malowanie ,ja znalazłem cos takiego http://www.dailymail.co.uk/news/article-2047940/Worlds-expensive-MODEL-car-3m-Lamborghini-toy-auction.htmlmoże tak to zrobisz? Z całą pewnością nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Listopada 2015 Autor Share Napisano 4 Listopada 2015 Dziś poszedłem "ambitnie" i przygotowałem jedne z pierdyliarda podkładek pod śruby... Średnica 1 mm, dziura wewnątrz 0,5... Mały krok dla ludzkości, ale zawsze... Jakby ktoś chciał to bardzo proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 4 Listopada 2015 hmmm podkładki jak podkładki http://www.scalehardware.com/washers-c-11 są nawet stalówki co by malować nie trza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 hmmm podkładki jak podkładki http://www.scalehardware.com/washers-c-11 są nawet stalówki co by malować nie trza A pewnie, że są.... 50 sztuk za 4,50 funta plus przesyłka... A te 50 to mi nie wystarczy nawet na jedną pokrywkę zaworów, nie wspominając o reszcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2015 4,5 dolara Panie Kolego dolara ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 4,5 dolara Panie Kolego dolara ;) No ok... Ale bynajmniej niewiele to zmienia... Jak chcesz to możesz przeliczyć sobie 1200 śrubek, 1200 podkładek, etc. Nie za bardzo rozumiem co chcesz wykazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 ........ 1200 śrubek, 1200 podkładek, etc. ........... No proszę A jeszcze nie tak dawno krytykowałeś mnie, że daję za dużo śrubek do modeli ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 ........ 1200 śrubek, 1200 podkładek, etc. ........... No proszę A jeszcze nie tak dawno krytykowałeś mnie, że daję za dużo śrubek do modeli ...... Jacku... Krytykowałem, że dajesz za dużo identycznych śrubek do modeli... Oprócz tego to jest 1/8 nie 1/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Kolejna porcyjka ... Tym razem 1200 sztuk. Końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Kolejna porcyjka ... Tym razem 1200 sztuk No to jestem ciekaw jak w takim razie rozwiążesz kwestię szwów na tapicerce? Wcale nie podpuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Kolejna porcyjka ... Tym razem 1200 sztuk No to jestem ciekaw jak w takim razie rozwiążesz kwestię szwów na tapicerce? Wcale nie podpuszczam Szwy na fotelach to pikuś, gorsze są szwy na wewnętrznej stronie kierownicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Co to znaczy: np. "1 mm/0.8 mm" w szablonach do trawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Co to znaczy: np. "1 mm/0.8 mm" w szablonach do trawienia W tym konkretnym przypadku znaczy tyle, że średnica łba śruby ma 1 mm, a podtrawienie środka łba śruby (o określonym kształcie) ma 0,8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Trochę porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2015 Autor Share Napisano 9 Listopada 2015 Zapragnąłem sobie dziś uatrakcyjnić życie i wziąłem się za przymiarki rzeczy w kabinie czyli coś co w instrukcji wygląda jak poniżej... A części do tego tak: Szybko okazało się, że muszę ostudzić swój zapał, bo natychmiast wyskoczyły jakieś bzdety... Z tyłu za siedzeniem kierowcy na tylnej ścianie kabiny znajduje się dźwignia zwalniania pokrywy komory silnika. "Problem" w tym, że jest ona w oryginale jedynie po jednej stronie, a Pocher się rozpędził i zrobił po dwóch. Czyli - o ile nie zawodzi mnie bystrość mojego umysłu - jedną trzeba zaszpachlować. Tę niezwykle ambitną i wymagającą czynność postanowiłem uwiecznić na fotce! Na "sucho" całość się nawet ładnie prezentuje. Plan jest taki, żeby na podłogę i tunel (czyli to co szare) dać czarną wykładzinę od MFH, a te wszystkie plastiki (czyli to co czarne) pokryć karbonem, też od MFH... Wziąłem się za przygotowywanie szablonów pod wykładzinę... I choć nie chciałem to musiałem zaniechać składania wg. instrukcji, bo szybciutko okazało się, że żeby przygotować pod nią szablony muszę przykręcić coś, co jest w instrukcji w "etapie 5". Lasy Państwowe zapłakały rzewnymi łzami, a wydrukowanych kartek przybywało wprost proporcjonalnie do wypowiadanego głośno słowa na literę "k". Walczyłem jednak dziarsko, choć w efekcie udało mi się zrobić jedynie "kształtkę" na tunel od strony kierowcy. Sądziłem, że po drugiej stronie tunelu da się to powtórzyć, walnę lustrzane odbicie i będzie po wszystkim... Niestety, okazuje się, że po drugiej stronie jest inaczej. Załamany postanowiłem iść spać. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi