xerix Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie. Kiedy przeczytałem o konkursie od razu pomyślałem, że fanie byłoby wystartować z czymś co nie tylko będzie odpowiadało tematowi, ale i niosło ze sobą pewien przekaz. Po 2 miesiącach zdecydowałem, że będzie to F15 E z 391st Fighting Squadron, której piloci upamiętniają zdażenia z 11 września 2001 r. Szczególnie ujęłą mnie maszyna 87-0207 "Twin Towers". Jej załoga upamiętnia heroiczną walkę nowojorskich strażaków. Ludzi, którzy z zimną krwią pośpieszyli na ratunek ludziom uwięzionym w WTC i którzy ratując życie sami je oddali. Bazą do pracy jest moim zdaniej jeden z TOP3 modeli Revella: 04891 Co do samej jakości plastiku to jak zawsze można powiedzieć, że mogłoby być lepiej. Jak jednak spojrzymy na detale i uzbrojednie to zestaw dostaje -5. Jak więc widać start od zera Edytowane 5 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Pierwszą rzeczą jaką trzeba było zrobić to zdobyć kalki, które umożliwią wykonanie zaplanowanego modelu. Spokojnie można je kupić w Polsce: Cały listek umożliwia wykonanie kilku maszyn (jakość wydruku ulotki poniżej krytyki): A z całości wybrane Twin Towers: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Fajny model i wreszcie jakiś dobry, współczesny myśliwiec w 1:48. Co do samego zestawu, to ponoć jest to dobry model (merytoryka), choć jak dla mnie jego jakość nie powala, ale też nie jest zła. W porównaniu z niesamowitym F-15C GWH model Revella wypada dość blado, nie zmienia to jednak faktu że sam w sobie jest to bardzo fajny i dość starannie wykonany produkt (czytałem opinię, że w tej skali obok Rafale M jest to najlepszy model lotniczy tego producenta). Zalety tego F-15E to niewątpliwie ładne linie podziału, prawidłowa bryła, bogate uzbrojenie i chyba dość prosta konstrukcja. Wady to nieco uproszczone w paru miejscach detale, ale to tak trochę na siłę szukanie dziury w całym. Powodzenia - będę kibicował bo to piękny samolot no i ciekaw jestem jak ze składalnością tego modelu - nie pomijaj tego aspektu w warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Pomęczę Was trochę zanim zacznie się sklejania. To dodatki jakie planuję użyć. Co do fotela zastanowię się jeszcze, bo pudło ma całkiem ciekawe. Wspomniane fotele: Blaszki i maski: Jak sądzicie coś warto jeszcze dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Pierwszą rzeczą jaką trzeba było zrobić to zdobyć kalki, które umożliwią wykonanie zaplanowanego modelu. Spokojnie można je kupić w Polsce: A te z pudełka nie wystarczą? Przecież pierwsze malowanie tego samolotu w instrukcji to właśnie 391, z wizerunkiem Twin Towers na nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Powodzenia - będę kibicował bo to piękny samolot no i ciekaw jestem jak ze składalnością tego modelu - nie pomijaj tego aspektu w warsztacie. Dzięki. Będę wrzucał na bieżąco to co się będzie działo. Najbardziej obawiam się o spasowanie dziobu. Zobaczymy w praniu. Na razie kroki jakie podjąłem to, żeby z: zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 A te z pudełka nie wystarczą?Przecież pierwsze malowanie tego samolotu w instrukcji to właśnie 391, z wizerunkiem Twin Towers na nosie. Wystarczyłyby ale nie na tą dokładnie maszynę jaką chcę wykonać. Strażak i policjant nie są w pudle. Będę łączył obie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Póki jeszcze możesz, popraw tego byka w tytule, bo daje po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Jeśli możesz to gdzie się da używaj kalek zestawowych, bo to zdaje się drukował Cartograf, o ile masz naturalnie tę najnowsze wydanie tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Póki jeszcze możesz, popraw tego byka w tytule, bo daje po oczach. Nic nie ma ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Nic nie ma ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 I po co robisz warsztat tego samolotu? Robisz mi apetyt, to bardzo ciekawy model, kawał plastiku i bardzo lubię F-15. Samo wykonanie wyprasek bardzo dobre, detale kokpitu , foteli są super i nie trzeba kupować aftermarketów. Musisz powalczyć z malowaniem , bo to dość monotonny samolot do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Przyłączam się do obserwujących ten warsztat i życzę oczywiście powodzenia w konkursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Co do malowania to powiem, że to będzie największy challenge. Chciałbym jak najlepiej oddać rzeczywisty kolor czyli te wszystkie przebarwienia. Tak jak na orzełku z obrazku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Co do dodatków, to warto kupić do tego modelu piękne dysze silników Airesa (choć zestawowe też są naprawdę dobre tak na oko), warto też pomyśleć o kołach North Stara, bo te zestawowe nie są zbyt ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 warto też pomyśleć o kołach North Stara, bo te zestawowe nie są zbyt ładne. Czy są dostępne gdzieś w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Listopada 2015 Share Napisano 6 Listopada 2015 Czy są dostępne gdzieś w Polsce? Niestety, chyba jedyna rozsądna opcja to kupno bezpośrednio z Łotwy. Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Jesteś pewien że kalkomanie w 1:72 też były Cartrografa? Bo w 1:48 Cartograf jest ale w tym nowym wydaniu, w starym zdaje się też były takie kłopoty z kalkomaniami, bo to nie był Cartograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Robiłem nie tak całkiem dawno ten samolot w dokładnie tym samym malowaniu. Co prawda w 1/72 ale kalki miałem tej samej firmy. Uważaj na nie bo się baaardzo łatwo rwą przy byle dotknięciu. Jesteś pewien że kalkomanie w 1:72 też były Cartrografa? Bo w 1:48 Cartograf jest ale w tym nowym wydaniu, w starym zdaje się też były takie kłopoty z kalkomaniami, bo to nie był Cartograf. Możliwe, że nie. Generalnie jak zobaczyłem kalki PrintScale to myślałem, że oni je jednak sami drukują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Ja pisałem o kalkomaniach zestawowych Revella. Print Scale na pewno nie jest drukowany przez Cartografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Model ten czeka w moim na magazynku na swoją kolej. Korzystając z okazji mam pytanko. Orientujecie się może czy ktoś robi kalki do "pustynno-burzowych" f-15e? Chciałbym zrobić jakiegoś stąd: źródło: wikipedia https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Multiple_F-15E_parked_during_Operation_Desert_Shield.jpg/1024px-Multiple_F-15E_parked_during_Operation_Desert_Shield.jpg Powodzenia w budowie i przepraszam za offtop. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Sądo kupienia kalki z malowaniem do operacji Iraqi Freedom z 2003 roku, ale z Pustynnej Burzy nie zetknąłem się. To zestaw Reida, jest tam kilka maszyn z oznaczeniami SJ na statecznikach. http://www.reidairpublishing.com/product-p/shg48006.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Dobrze, że temat brzmi zimna krew, bo pustynny kamuflaż do zimy nijak nie pasuje Ale fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Panowie. Proszę o wstrzymanie się od off topicowych dyskusji. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Panowie. Proszę o wstrzymanie się od off topicowych dyskusji. Z góry dziękuję. To ja mam prośbę o wklejanie poprawnie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi