Seba77 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 Jeszcze pokombinuję z Washem na sam koniec. Teraz czeka mnie upierdliwe malowanie drobnicy ( koła ratunkowe, ster ). Dzisiaj rano z pomocą mojego brzdąca ( tzn. był zajęty piciem ) postanowiłem spróbować wariacji z dymem. Użyłem do tego waty , której strzępki oprószyłem czarnym pigmentem. Mając na uwadze że dym jako gaz podlega różnym prawom fizyki starałam się wymodelować go tak jak widywałem na różnych zdjęciach. Ale lepiej znających się na temacie proszę o wypowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Dym na zdjęciu wygląda bardzo realistycznie. No i model pierwsza klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Bardzo ładnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 ekstra burty wyszły, jak to w takiej skali osiągnąć? takie fantastyczne linie tak mięko przechodzące czy to jest areograf ? - doskonałe, gratuluje. Nie mogę sie już doczekać załogantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 Malowanie kadłuba wykonywałem areo malując pionowymi pociągnięciami psik,psik no i podkład musi być ciemniejszy od koloru bazowego. Ale efekt widoczny to zasługa Washa czarna olejna mocno rozcieńczona farba Van Gogh. Nakładałem pędzlem pionowymi pociągnięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Fajny jest, tylko tak żadnej rdzy, kamienia czajnikowego, nawet malutkiego glona??? Chociaż tyci tyci?? ( w tym momencie Pułkownik Mitrofanow robi oczka a'la Kot ze Szreka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 ok dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Szydercza Gała - no tak.. model bez scumlinii to model niekompletny... może w planach jest tylko wersja delikatnie obszczana przez mewy Seba77 - dymek 1sza klasa można by się pokusić o trochę większy ale taki chyba by już grawitacyjnie oklapł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 Dymek czasowo zdemontowany, trochę przetarłem model suchym pędzlem z odrobiną jasno szarej. Większego brudzenia nie planuję bo z tego co wyczytałem w latach 20-30 XXw. w Marynarce Wojennej RP raczej bardzo dbano o jednostki. Czystość i porządek musiały być. A z resztą Bałtyk o bardzo niskim stopniu zasolenia nie powodował dużych spustoszeń w farbie ochronnej kadłuba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 dymek pierwsza liga ... Większego brudzenia nie planuję bo z tego co wyczytałem w latach 20-30 XXw. w Marynarce Wojennej RP raczej bardzo dbano o jednostki. Czystość i porządek musiały być. A z resztą Bałtyk o bardzo niskim stopniu zasolenia nie powodował dużych spustoszeń w farbie ochronnej kadłuba.Pozdrawiam Rozważ zaakcentowanie ciemnym washem połączeń wklęsłych. np obrys włazów na pokładzie dolnych krawędzi nadbudówek na styku z pokładem. To takie moje subiektywne (zaznaczam subiektywne ) odczucie, że dodałoby to nieco plastyczności poprzez podkreślenie poszczególnych brył. Czystość czystością ale tam na pewno tego dobrze nie byli w stanie domyć l "pewien" ślad na pewno zostawał... Niezależnie - model bardzo udany i czekam na galerię! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Masz Seba rację z tym klarem na okrętach , dbano o stan okrętów z dużą dbałością , co do zasolenia to na dwoje babka wróżyła ...za to glony siadały na wszystkim co się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Wash poprawiony tzn. trochę dodałem i moim zdaniem basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Prace nad modelem dobiegły końca. Przed galerią czeka mnie jeszcze zawieszenie bander. Zabieg ten wcale nie jest prosty gdyż ciężko jest uzyskać dobry efekt z kalkomanii. Jak wyjdzie zobaczymy. Na razie zdjęcia gotowego torpedowca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Pięknie wyszedł Tylko zmień tło, bo na czarnym wychodzi strasznie jasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Z kalki bardzo dobrze robi się bandery. Po prostu połóź kalkę na folię alu dwustronnie ( efekt możesz ocenić w moim flowerze ). Możesz z nią wtedy zrobić co zechcesz. Ostateczny sąd rezerwuję sobie do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 A dzięki za podpowiedź . Ale dla pewności zeskanowałem bandery. Jak coś nie pójdzie wydrukuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 gdybyś drukował - spróbuj zanabyć papier japoński lub taki cieniutki (w sklepach dla plastyków) o gramaturze 50 lub mniej. Drukowanie na drukarce atramentowej powoduje przenikanie farby na drugą stronę. Całkiem nieźle wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Share Napisano 2 Lutego 2016 Bandery wykonane sposobem podanym przez Szyderczą Gałę Sposób bardzo prosty ale delikatnie trzeba postępować. Efekt b.dobry i można modelować samemu każdą banderę. Więc nadszedł koniec budowy i relacji. Wszelkie przemyślenia co do zestawu podam w galerii. Dzięki koledzy za Wasze uwagi i pomysły. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi