pankot13 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Kolego pitpanzer - na zamieszczonych przez Ciebie zdjęciach kolejno : 2; 3 i 4 Shermany maja gąski T54E1. A wg mnie się mylisz. To są gąsienice w odmianie T62. Oferuje takie np Friul http://www.pacmodelscatalog.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=PCM&Product_Code=ATL94&Category_Code=fru Masz całkowitą rację. źródło:http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/tracks/vvss_tracks.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Jeszcze trochę co do tekstury odlewu. Według mnie najlepiej wygląda na przednim pancerzu i jej raczej nie będę poprawiać. Powodem tego są też znaki odlewnicze na nim umieszczone, które byłoby łatwo uszkodzić w czasie obróbki. Wieża jest za to bardzo delikatnie teksturowana i będzie trzeba to wzmocnić. Osłona transmisji ma teksturę pośrednią pomiędzy wieżą, a pancerzem i według mnie za regularną - też do poprawy. spaw do wykonania - generalnie mam wrażenie wykonania ich w oryginale w bardzo oszczędny sposób Co do technik malowania to będę się mocno podpierał tą pozycją A malowanie i wózki, koła napędowe będą takie (chyba że macie inne sugestie) - w temacie Shermanów dopiero raczkuję ale mam zamiar się podciągnąć bo 3 dodatkowe czekają w pudełkach, a dodatkowe 3 (Mk. V, III i z haubicą) w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Witam, Ja bym tak nie szalał znowu z tą fakturą - Sherman to nie T-34, trzeba też pamiętać że jak przeliczymy na skalę 35 to nie powinno się to tak rzucać w oczy. Jeśli już "fakturować" to bardzo delikatnie moim zdaniem bo w modelu Tasca/Asuka jest jak należy. Pzdr, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Lepszych Shermanów nie ma, choć osobiście i tak bym fakturkę podrasował ;D Tak zrobię. Nie kombinuj, Paweł ma zboczenie zawodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 A ja bym się jeszcze zastanowił nad tytułem wątku. Czy gdziekolwiek,ktokolwiek spotkał ten typ firefly`a na Maczudze, czy w tym okresie, czy dostarczono je już po okresie walk w Normandii i Francji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) No zobaczę co z tym zrobię (z poprawianiem faktury). Tym bardziej, że jak zacząłem oglądać zdjęcia prawdziwych Shermanów na primeportal to ta faktura nie jest jakoś rzucająca się w oczy i zacząłem mieć wątpliwości Na razie i tak składam wózki. Tutaj trzeba użyć trochę szpachli bo są jamki skurczowe. Swoją drogą to każdy wózek to model sam w sobie. Wliczając wszystko co przewidział producent to 19 elementów każdy! Edytowane 15 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 A ja bym się jeszcze zastanowił nad tytułem wątku. Czy gdziekolwiek,ktokolwiek spotkał ten typ firefly`a na Maczudze, czy w tym okresie, czy dostarczono je już po okresie walk w Normandii i Francji? Piotrze. Na początku wątku są 2 zdjęcia, na podstawie których można przypuszczać że taki Sherman Firefly walczył w Normandii. Niestety na żadnym ze zdjęć nie można nic odczytać poza konkretnym modelem czołgu (Ic Hybrid). Wbrew podpisowi pod zdjęciem nie może to być Vc bo nie występowały one wg. mojej wiedzy z pancerzem hybrydowym. Dlatego będę się trzymał tematu ale w przypuszczalnej interpretacji Tak czy inaczej zgłosiłem do moderacji modyfikację tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Działaj, działaj. Sherman to mój ulubiony czołg więc będę stale zaglądał. Mam nadzieję,że poradzisz sobie co najmniej tak jak z Jagdpanzerem, a materiał wyjściowy masz o niebo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Działaj, działaj. Sherman to mój ulubiony czołg więc będę stale zaglądał. Mam nadzieję,że poradzisz sobie co najmniej tak jak z Jagdpanzerem, a materiał wyjściowy masz o niebo lepszy. Oj jest. Gęba mi się cieszy jak go robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Z zawieszeniem rzeczywiście jest sporo roboty, na szczęście wydaje mi się że mniej niż w HVSS. Najgorzej w sumie wspominam docinanie z cienkiej gąbki prostokącików które miały dać efekt pracujących resorów ;_; Na zdjęciach widać że wyraźną, chropowatą fakturę mają nie tylko elementy odlewane i warto byłoby to jakoś, mimo wszystko delikatnie zaakcentować =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Coś tam popracuję Surfacerem i frezikami ale ruska z niego nie będę robił Właśnie przyszły kalki na mundury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Tej gąbki w zawieszenie włóż więcej niż instrukcja przewiduje bo czołguś siądzie zbyt mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Tej gąbki w zawieszenie włóż więcej niż instrukcja przewiduje bo czołguś siądzie zbyt mocno. Wsadziłem już zgodnie z instrukcją maksymalną ilość czyli po 3 warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Witam Waszmościów. pitpanzer - temat była hybryda, czy nie była roztrząsałem w swoim wątku na ten temat. Polecam. cooper69 - do wyrazistrzej faktury odlewu polecam metodę Pawła L. Możesz też z powodzeniem zastosować szpachlówkę Tamiyi. Moja preferowana to ta światłoutwardzalna. Choć rzeczywiście, żeby nie uszkodzić numerów odlewu zastosuj klej, jak Pablo L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Jeszcze co do ugięcia wózków. Na zdjęciu jest pierwszy Sherman wyprodukowany w fabryce Chryslera i patrząc na wózek z modelu i ten z prawdziwego czołgu jest jeszcze spory luz do ugięcia w wózku Asuki z 3 gąbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Szukam i szukam tego świetlika po numerze i znaleźć nie mogę ani w wątku w którym udzielał się kolega Marek Jaszczołt (wielkie dzięki) ani na liście umieszczonej w publikacji Śladami Polskich Gąsienic tom 3 - 2 Pułk Pancerny na stronie 92. Jest numer T263443 (14.10.1944) i T263446 (10.09.44). T263445 to fantazja rysownika czy błąd... Swoją drogą polecam tym co tego nie czytali wpis Krwawa "Maczuga". Doskonałe pióro! Mi w czasie czytania szły ciary po plecach, przeplatane dumą, wściekłością i łzami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Na forum pwm.org.pl Marek Jaszczołt zasugerował jeden z dwóch numerów Pozwolę sobie zacytować jego odpowiedź: "Cóż ciężko powiedzieć, bo numery WD mamy via archiwa kanadyjskie dzięki podporządkowaniu naszej dywizji armii kanadyjskiej w czasie walk na kontynencie. Jeżeli jakiegoś numeru tam nie ma, to znaczy że sprzęt był dostarczony jeszcze na wyspach (czyli w tym wypadku brakuje tylko 2 numery, których nie mamy w spisie Toniego). Generalnie ja planszom kompletnie nie ufam, zawsze muszę mieć podkładkę w postaci zdjęcia Ten sfotografowany 5/09/44 mógł być nowiutkim 263497 lub 263666." Wychodzi, że z kalkomanii Asuka mogę wygenerować T263666. Przykleję go jak na planszy barwnej czyli po skosie. Trzeba będzie jeszcze spróbować wymyśleć co za bambetle są na tym zdjęciu bo zestawowy set jest bogaty - nawet flaszki i czajnik do herbaty jest Powstanie z kompilacji numerów T269868 i T269316 tak się prezentują kalkomanie z modelu Koła napędowe według moich poszukiwań powinny być z numerkiem 5 i 6, a napinające w wersji pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Wybrałeś już kolor - farbę lub mieszankę farb, jakim będziesz malował Świetlika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Tak. Będę malował farbami Tamiya próbując odtworzyć sposób z książki Tank Art 2 kolory to: XF-61, XF-62, XF-21, XF-13 Opiszę jaj dojdę do tego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Poprawianie faktury odlewu 2 metodami i postępy. 1. metoda na klej Revel Contacta i dziobanie pędzlem z szczeciny + frez 2. metoda na Surfacer 500 nakładany i dziobany starą szczoteczką do zębów. Oczywiście po wyschnięciu przetarty papierem ściernym. Osobiście bardziej pasuje mi 2 sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Witam Waszmościów. cooper69 - Zdecydowanie "2", ale spróbuj z klejem tak jak Pisał Pablo L. Możesz też użyć Nitro i dziobać. Nitro i klej to najlepsze w/g mnie metody. Pozwalają na dokładność nakładania, nie niszcząc detali modelu. Uwierz, albo zapytaj Pabla L. Można dobrać dość dokładnie strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 cooper69- fajnie, że próbujesz różnych technik, może spróbujesz jeszcze z nitro, wg mnie to najłatwiejsza metoda. Próbowałem kilka razy sposobem ze szpachlą w płynie i za każdym razem efekt był gorszy niż przy smarowaniu nitro i dziobaniu pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 U mnie nitro odpada ze względu na smród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 No to następne małe postępy czyli trochę poklejone i spawy. Robiłem je z Green Stuff i z kawałków ramki wyciągniętych nad świeczką i kształtowanych na klej Tamiya Extra Thin + lekko przyszlifowaną igłę lekarską. Obydwie metody ok ale bardziej skłaniam się w stronę bramki numer 2. Najlepiej "ubawiłem się po przyklejeniu zaślepki kadłubowego kaemu. Wychodzi na to, że brytolom się chciało przyoszczędzić i zrobili łapacz deszczówki Najbardziej mnie zastanawia umieszczona pod pancerną osłoną (najbliżej wieży) piękna fototrawiona siatka, która będzie kompletnie niewidoczna na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 To w Asuce trzeba jakieś spawy dorabiać? Myślałem, że to model idealny Co do fototrawionej siatki to w modelach Dragona jest to tak samo razwiązane, ktoś kto robi model wie że ona tam jest, a to najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi