Archelaos Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 Wziąłem się jakiś czas temu za Centuriona z AFV. Jako że pojawiło się nieco więcej czasu wolnego, wracam do budowy. Mam nadzieję, że zdążę na Bytom Chciałbym go zrobić jako czołg który przetrwał pierwszy dzień wojny Yom Kippur na wzgórzach Golan, a więc powinien być postrzelany. Zastanawiam się tylko, na jak wiele mogę sobie pozwolić, by nie zaczął wyglądać jak wrak. Myślałem o trafieniu w zasobnik (dlatego jeszcze nie są sklejone), przestrzelinach i śladach po odłamkach na innych zasobnikach i fartuchach. Ewentualnie zamiast przebitego/rozerwanego zasobnika ślad po rykoszecie na pancerzu wieży... Czy są może jakieś fotki takich postrzelanych, ale nie całkowicie zniszczonych Centurionów? Osłonę jarzma dorzeźbię we własnym zakresie, zastanawiam się nad wymianą przewodów, ale nie wiem czy jest sens, bo i tak całkiem fajnie wyglądają. Planuje też małą podstawkę i ze dwie-trzy figurki. Na razie tyle zrobione, plus parę drobnych elementów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tromp Posted February 2, 2016 Share Posted February 2, 2016 Spokojnie możesz zrobić ślad po perforacji pancerza, przynajmniej tam, gdzie nie ma amunicji. Znane są takie przypadki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Archelaos napisal- ,, Myślałem o trafieniu w zasobnik (dlatego jeszcze nie są sklejone), przestrzelinach i śladach po odłamkach na innych zasobnikach i fartuchach. Ewentualnie zamiast przebitego/rozerwanego zasobnika ślad po rykoszecie na pancerzu wieży.,, Wiele z tych rzeczy o ktore pytasz znajdziesz na znanym wielu modelarzom forum- Panzer35.ru , jest tam 17 stron poswieconych budowie podobnego modelu, z podobnego okresu, zawiera wiele zdjec o ktore pytasz. Czyli 3 in 1, coz wiecej potrzeba , a teraz biore krzeselko i zasiadam w 1 rzedzie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Otóż brak u ciebie osłony przeciwpyłowej na jarzmie działa. Kiedyś pobieżnie analizując temat nie znalazłem zdjęcia pojazdu bez tejże osłony. Może chłopaki od IDF wpadną i udzielą fachowej porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 ,,brak u ciebie osłony przeciwpyłowej na jarzmie działa,, Brak wielu rzeczy,ale przecierz to nie jest gotowy model... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Niby tak, ale jak lufa jest już wklejona to założyć się raczej nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 3, 2016 Author Share Posted February 3, 2016 Wiele z tych rzeczy o ktore pytasz znajdziesz na znanym wielu modelarzom forum- Panzer35.ru , jest tam 17 stron poswieconych budowie podobnego modelu, z podobnego okresu, zawiera wiele zdjec o ktore pytasz. Dzięki, znalazłem ten wątek! Wyszedł z tego świetny model, choć autor zrezygnował z uszkodzeń. Jeśli dobrze mi się wydaje to te trzy fotki przedstawiają obie strony jednego czołgu. Ciekawi mnie to przebicie na lewym przednim zasobniku. Co to mogło być? Dziura jest sporo mniejsza niż po 100mm, powiedziałbym, że w proporcjach wychodzi koło połowy (?) tego kalibru, więc działo BMP1 też odpada. A więc co? Otóż brak u ciebie osłony przeciwpyłowej na jarzmie działa. Lufa jeszcze nie jest wklejona, jest włożona na wcisk. Tak czy inaczej, planuję zrobić własną osłonę przeciwpyłową z greenstufu albo MSu. Nie będę kupował gotowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Trudno jest stwierdzic co bylo przyczyna, w chwili gdy atakuja czolgi to strona broniaca sie wali do nich ze wszystkich luf.Jesli cie interesuje ten okres jak i pojazdy biorace udzial w tej wojnie wystarczy wbic w wyszukiwarke magiczne slowo i odpowiedz wyskoczy jak krolik z kapelusza Co do uszkodzen spowodowanych ostrzalem radze zachowac ostroznosc aby nie przesadzic gdyz wyjdzie zlom,moze i modelarski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piecu_KP Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 Mam ten sam egzemplarz. Wylądował w pudle z powrotem, bo montaż kmu wyprowadził mnie z równowagi. Radzę uważać na blaszki które składają się w podstawę karabinu .50 cala. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barthass Posted February 4, 2016 Share Posted February 4, 2016 Taka mała propozycja na osłonę jarzma armaty, można ją trochę podrzeć, będzie ciekawiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 Dzięki za fotkę Barthass! Myślałem wcześniej o tym, żeby podrzeć tą osłonę więc bardzo się przyda! Zdemolowałem wczoraj prawy zasobnik: Nieco oberwało się też lewemu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Ladnie to wyglada,widze iuz foty z Panzer35. sie przydaly, a tak z ciekawosci kiedy ciag dalszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 No i nadeszła pora na ciąg dalszy Większość dużych elementów już na miejscu, doszło też sporo drobnych detali. Zabrałem się też za osłonę jarzma (jeszcze nie skończona, muszę zrobić wzmocnienia na górnej powierzchni) i płachtę identyfikacyjną Zawiodłem się trochę na zestawie - biorąc pod uwagę ile jest elementów przezroczystych, w tym zupełnie niepotrzebnie (jak ten malutki peryskop po lewej stronie wieży, czy na dobrą sprawę też peryskopy kierowcy) dziwi brak "szkiełek" na reflektory. I o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) da się to jakoś sensownie pomalować, to z przezroczystymi będę musiał pokombinować Poza tym siatka na kosz w zasadzie nie nadaje się do użytku - ma oczka romboidalne zamiast kwadratowych... No ale nie ma się co dziwić, AFV wypuścił poprawne jako blaszki w oddzielnym pudełku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Archelaos - ,, ma oczka romboidalne zamiast kwadratowych ,, zrobilo AFV poprawna siatke mozesz zrobic i ty,wystarczy wejsc na strone Abera i tam znajdziesz to co potrzebujesz ,co do plociennej oslony dziala- wyglada choc z lewej strony dziala jest zbyt golo jak dla mnie . Przygladajac sie gornej czesci kadluba zauwazyc mozna brak spawu laczacego przednia czesc z tylna,podobnie jest z tylna plyta kadluba, zrobiles 1 spaw poprzeczy ale ponizej brakuje 3 innych. Sprawdzc jak to jest w modelu do ktorego poslalem ci linka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barthass Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) To są reflektory podczerwieni. Stanowisko kierowcy jest wyposażone w noktowizor aktywny, który wymaga doświetlania światłem podczerwonym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) To są reflektory podczerwieni. Stanowisko kierowcy jest wyposażone w noktowizor aktywny, który wymaga doświetlania światłem podczerwonym. Dzięki! Tak podejrzewałem. Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Bulik, chyba jednak kupię te siatki z AFV, jeśli uda się je jakoś sprawnie dostać. Cenowo wychodzi tak samo, a będzie gotowe i dopasowane. Jakiej amunicji używały izraelskie Centuriony w 1973 roku? Mam jakieś zestawy z dodatkami (Tamka i Italeri), z amunicją do L7ki, ale że to teoretycznie US i raczej późniejsze (lata 80te?) to nie wiem które naboje są zdatne do użytku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barthass Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Oczywiście dowódca też miał noktowizor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Oczywiście dowódca też miał noktowizor. Czytałem, że w czasie wojny Yom Kippur nie mieli noktowizji i dzięki temu Syryjczycy mieli przewagę w nocy. Chodzi tylko o brak noktowizyjnego systemu kontroli ognia? Bulik - nie jestem pewien o które spawy ci chodzi, część dodałem, ale oglądając walkaround angielskiego centuriona zauważyłem, że jest bardzo "czysto" zrobiony (podejrzewam, że po wojnie mieli tylu spawaczy, że mogli wybrać samych najlepszych) i spawy nie są właściwie widoczne. Za to na tylnej płycie Shota są bardzo wyraźne. Parę fotek, położę podkład i zobaczę co jeszcze trzeba dopracować Zbliżenia na pokrowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Położyłem szary podkład. Wylazło parę problemów, trochę wynikających z klejenia i niedoszpachlowania, ale też trochę błędów producenta, jak jama skurczowa na wieżyczce dowódcy, której nie zauważyłem wcześniej Tym razem duże zdjęcia, więc wstawiam jako linki do photobucketa Przymierzam ekrany - dwie wersje prawej burty - ta druga wymagałaby figurki technika pracującego przy zaczepach. Lewa burta: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Dobrze Ci wyszła ta porwana osłona jarzma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barthass Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Chodzi tylko o brak noktowizyjnego systemu kontroli ognia? Dokładnie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenggeri Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Ładnie wyszła ta osłona jarzma, robiłeś ją z chusteczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archelaos Posted February 20, 2016 Author Share Posted February 20, 2016 Ładnie wyszła ta osłona jarzma, robiłeś ją z chusteczki? Nie, rzeźbiłem z Magic Sculpta Model dostał pierwsze warstwy malarskie. Po raz pierwszy próbowałem robić preshading (czarnym washem Vallejo nakładanym z aero) Jako bazowego koloru użyłem MIG-067 z dedykowanego zestawu do IDF. Rozjaśnienia bazą + Ivory (z vallejo) Niestety marnie widać ten kolor na zdjęciach. W sztucznym świetle, kolor wyszedł zimniejszy niż w rzeczywistości: W świetle dziennym, gorsza jakość, ale lepszy kolor Zabrałem się też za podstawkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 Zaczyna centek wygladac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irgr Posted February 21, 2016 Share Posted February 21, 2016 Jeden z ciekawiej zapowiadających się modeli w tym momencie na forum. Poszarpany materiał z Magic Sculpa wygląda świetnie. Zawszę mi się ten czołg podobał i szkoda że AFV nie wydało jego pierwszej wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts