Archelaos Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Wziąłem się jakiś czas temu za Centuriona z AFV. Jako że pojawiło się nieco więcej czasu wolnego, wracam do budowy. Mam nadzieję, że zdążę na Bytom Chciałbym go zrobić jako czołg który przetrwał pierwszy dzień wojny Yom Kippur na wzgórzach Golan, a więc powinien być postrzelany. Zastanawiam się tylko, na jak wiele mogę sobie pozwolić, by nie zaczął wyglądać jak wrak. Myślałem o trafieniu w zasobnik (dlatego jeszcze nie są sklejone), przestrzelinach i śladach po odłamkach na innych zasobnikach i fartuchach. Ewentualnie zamiast przebitego/rozerwanego zasobnika ślad po rykoszecie na pancerzu wieży... Czy są może jakieś fotki takich postrzelanych, ale nie całkowicie zniszczonych Centurionów? Osłonę jarzma dorzeźbię we własnym zakresie, zastanawiam się nad wymianą przewodów, ale nie wiem czy jest sens, bo i tak całkiem fajnie wyglądają. Planuje też małą podstawkę i ze dwie-trzy figurki. Na razie tyle zrobione, plus parę drobnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Spokojnie możesz zrobić ślad po perforacji pancerza, przynajmniej tam, gdzie nie ma amunicji. Znane są takie przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Otóż brak u ciebie osłony przeciwpyłowej na jarzmie działa. Kiedyś pobieżnie analizując temat nie znalazłem zdjęcia pojazdu bez tejże osłony. Może chłopaki od IDF wpadną i udzielą fachowej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Niby tak, ale jak lufa jest już wklejona to założyć się raczej nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Wiele z tych rzeczy o ktore pytasz znajdziesz na znanym wielu modelarzom forum- Panzer35.ru , jest tam 17 stron poswieconych budowie podobnego modelu, z podobnego okresu, zawiera wiele zdjec o ktore pytasz. Dzięki, znalazłem ten wątek! Wyszedł z tego świetny model, choć autor zrezygnował z uszkodzeń. Jeśli dobrze mi się wydaje to te trzy fotki przedstawiają obie strony jednego czołgu. Ciekawi mnie to przebicie na lewym przednim zasobniku. Co to mogło być? Dziura jest sporo mniejsza niż po 100mm, powiedziałbym, że w proporcjach wychodzi koło połowy (?) tego kalibru, więc działo BMP1 też odpada. A więc co? Otóż brak u ciebie osłony przeciwpyłowej na jarzmie działa. Lufa jeszcze nie jest wklejona, jest włożona na wcisk. Tak czy inaczej, planuję zrobić własną osłonę przeciwpyłową z greenstufu albo MSu. Nie będę kupował gotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Mam ten sam egzemplarz. Wylądował w pudle z powrotem, bo montaż kmu wyprowadził mnie z równowagi. Radzę uważać na blaszki które składają się w podstawę karabinu .50 cala. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Taka mała propozycja na osłonę jarzma armaty, można ją trochę podrzeć, będzie ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 5 Lutego 2016 Autor Share Napisano 5 Lutego 2016 Dzięki za fotkę Barthass! Myślałem wcześniej o tym, żeby podrzeć tą osłonę więc bardzo się przyda! Zdemolowałem wczoraj prawy zasobnik: Nieco oberwało się też lewemu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 No i nadeszła pora na ciąg dalszy Większość dużych elementów już na miejscu, doszło też sporo drobnych detali. Zabrałem się też za osłonę jarzma (jeszcze nie skończona, muszę zrobić wzmocnienia na górnej powierzchni) i płachtę identyfikacyjną Zawiodłem się trochę na zestawie - biorąc pod uwagę ile jest elementów przezroczystych, w tym zupełnie niepotrzebnie (jak ten malutki peryskop po lewej stronie wieży, czy na dobrą sprawę też peryskopy kierowcy) dziwi brak "szkiełek" na reflektory. I o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) da się to jakoś sensownie pomalować, to z przezroczystymi będę musiał pokombinować Poza tym siatka na kosz w zasadzie nie nadaje się do użytku - ma oczka romboidalne zamiast kwadratowych... No ale nie ma się co dziwić, AFV wypuścił poprawne jako blaszki w oddzielnym pudełku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) To są reflektory podczerwieni. Stanowisko kierowcy jest wyposażone w noktowizor aktywny, który wymaga doświetlania światłem podczerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) To są reflektory podczerwieni. Stanowisko kierowcy jest wyposażone w noktowizor aktywny, który wymaga doświetlania światłem podczerwonym. Dzięki! Tak podejrzewałem. Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Bulik, chyba jednak kupię te siatki z AFV, jeśli uda się je jakoś sprawnie dostać. Cenowo wychodzi tak samo, a będzie gotowe i dopasowane. Jakiej amunicji używały izraelskie Centuriony w 1973 roku? Mam jakieś zestawy z dodatkami (Tamka i Italeri), z amunicją do L7ki, ale że to teoretycznie US i raczej późniejsze (lata 80te?) to nie wiem które naboje są zdatne do użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Oczywiście dowódca też miał noktowizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Czyli kierowca miał noktowizor, a dowódca nie? Oczywiście dowódca też miał noktowizor. Czytałem, że w czasie wojny Yom Kippur nie mieli noktowizji i dzięki temu Syryjczycy mieli przewagę w nocy. Chodzi tylko o brak noktowizyjnego systemu kontroli ognia? Bulik - nie jestem pewien o które spawy ci chodzi, część dodałem, ale oglądając walkaround angielskiego centuriona zauważyłem, że jest bardzo "czysto" zrobiony (podejrzewam, że po wojnie mieli tylu spawaczy, że mogli wybrać samych najlepszych) i spawy nie są właściwie widoczne. Za to na tylnej płycie Shota są bardzo wyraźne. Parę fotek, położę podkład i zobaczę co jeszcze trzeba dopracować Zbliżenia na pokrowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Położyłem szary podkład. Wylazło parę problemów, trochę wynikających z klejenia i niedoszpachlowania, ale też trochę błędów producenta, jak jama skurczowa na wieżyczce dowódcy, której nie zauważyłem wcześniej Tym razem duże zdjęcia, więc wstawiam jako linki do photobucketa Przymierzam ekrany - dwie wersje prawej burty - ta druga wymagałaby figurki technika pracującego przy zaczepach. Lewa burta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Dobrze Ci wyszła ta porwana osłona jarzma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Chodzi tylko o brak noktowizyjnego systemu kontroli ognia? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Ładnie wyszła ta osłona jarzma, robiłeś ją z chusteczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Ładnie wyszła ta osłona jarzma, robiłeś ją z chusteczki? Nie, rzeźbiłem z Magic Sculpta Model dostał pierwsze warstwy malarskie. Po raz pierwszy próbowałem robić preshading (czarnym washem Vallejo nakładanym z aero) Jako bazowego koloru użyłem MIG-067 z dedykowanego zestawu do IDF. Rozjaśnienia bazą + Ivory (z vallejo) Niestety marnie widać ten kolor na zdjęciach. W sztucznym świetle, kolor wyszedł zimniejszy niż w rzeczywistości: W świetle dziennym, gorsza jakość, ale lepszy kolor Zabrałem się też za podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Zaczyna centek wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Jeden z ciekawiej zapowiadających się modeli w tym momencie na forum. Poszarpany materiał z Magic Sculpa wygląda świetnie. Zawszę mi się ten czołg podobał i szkoda że AFV nie wydało jego pierwszej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Model dostał błyszczący lakier, nałożyłem pierwsze kalki i zacząłem pracować nad detalami. Podziałałem przy podwoziu z prawej, ale nie jestem szczególnie zadowolony, więc nie pokazuję szczegółów Wszystkie dolne powierzchnie i koła dostały washa (AK OIF&OEF). Na wieżę poszedł punktowo ten sam wash, zrobiłem obicia mieszanką kolorów Vallejo (Black red+Dark prusia blue+black) i oliwkowym(BrownViolet), podkreślone jasnymi otarciami (ivory). W miejscach postrzałów użyłem gunmetalu z palety Citadel (kolor nazywa się Leadblecher). Zrobiłem sztuczne cienie uchwytów i detali (choć będę musiał nad nimi jeszcze popracować) Pomalowałem też pokrowiec jarzma i płachtę identyfikacyjną Podstawka dostała właściwe kolory, udało mi się też zdobyć od znajomego kawałek metalowej gąski i łuskę od T-55. Niestety z tego co zauważyłem nie ma żadnych dostępnych łusek do L7. Głównego działa czołgowego NATO przez pół zimnej wojny. Za to oczywiście można dostać każdy drugowojenny nabój niemiecki, wręcz można wybierać producentów. Zbliżenia wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Bardzo ładny - w temacie malowania reflektorów podczerwieni - mój pomysł na nie to czarny i na niego mieszanka farb transparentnych Tamiyi 50% X-27 + 50% X-23 - tak będę robił na Pattonie, żeby uzyskać czarny z fioletowym pobłyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 Ależ jestem zazdrosny. Mój wyszedł jak totalny crap i powędrował nieskońcxzony do pudła (ten pieruński montaż od KMu!). Patrzę i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Dzięki za komentarze! Centek prawie skończony Model w takim stanie(+podstawka) był do obejrzenia w Bytomiu. Do zrobienia parę drobiazgów i oczywiście ostateczne malowanie gąsek (na razie dostały czarną bazę i metaliczny pigment) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 A jak się składało montaż kmu? Mnie doprowadził do szewskiej pasji i rzuciłem model w kąt. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi