greg77 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Witam, drugi moj warsztat to znany wszystkim i popularny model Hurricane w skali 1:48 z nowej serii Airfixa, chyba jeden z ladniejszych modeli do sklejenia w ostatnim czasie. Model planuje zrobic w malowaniu dywizjonu 303 ze znanym wszystkim 126 adolfow, wiem, ze bylo juz takich milion, ale ja takiego nie mam, wiec taki jest plan. Model bedzie z pudla z dodatkiem kalek techmodu 48025C. 1. Model kazdy zna a jak nie zna to inbox jest bardzo popularny w sieci. 2. Poszedlem szeroko z kokpitem, strasznie podoba mi sie ta kratownica i detal, zrobilem jak umialem...zaczynam troche zalowac, ze nie kupilem blach 3. I jeszcze raz...pasy zrobilem z paskow tasmy tamiya, blaszki lepsze...ech. 4. I znowu... 5. Dzis od rana pobawilem sie z tablica, kalki ciete i wklejane po kawalku, troszke podmalowane, wzorowalem sie na tablicy YAHU, jakim bledem bylo nie zamowienie jej, cena jak za kilka browarow. Musze zaopatrzyc sie tez w szklo powiekszajace z podstawka 6. Boczki 7. No i wspomniane w opiesie kalki. A na koniec pochwale sie prezentem walentynkowym od zony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Garbuska zrobił Airfix wzorowo. Bez blach w kabinie wygląda też dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 Dzis szybka akcja, mode sklejony, poszpachlowany i pociagniety surfacerem 1200... Jutro zaczynam malowanie, moja ulubiona zabawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Ładnie. P.S. Pamiętaj, że lotki wychylają się naprzemiennie a nie jak na zdjęciu powyżej - obydwie na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 P.S. Pamiętaj, że lotki wychylają się naprzemiennie a nie jak na zdjęciu powyżej - obydwie na dół. Dzieki za tip, wpadka, trzeba to poprawic, wlasnie dziwilem sie dlaczego wszystkie Hurricany maja naprzemiennie Wstyd, teraz jak pomyslalem to ma sens, udalo sie poprawic bez problemu, dzieki jeszcze raz. Chetnie bym "ponitowal", ale z tym to sie wstrzymam do zakupu odpowiedniego narzedzia i pewnie na inny model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Super Ci wychodzi. Blaszki czasem nie są potrzebne :-) bardzo fajnie Ci te pasy wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 dość szybkie tempo jak na taki model - rozumiem że nowa wypraska Airfixa w składalności bardziej przypomina Tamiyię?!? podoba mi się Twoja praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Nie znam wersji Tamki ale mogę potwierdzić że ta wręcz sama się składa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Zestaw jest zacny, wydaje mi sie, ze wszystkie brytole z nowych form Airfix zrobil doskonale... Ostatnio robilem Zero z Tamki i mam porownanie z Zero Airfixowym z nowych form, powiem tylko, ze tamiya zrobila to lepiej, lepszy detal, wszystko jest delikatne i bardzo ostre, polecam...jest to jednak 1:72. Prosil bym o wasza pomoc, Urbanowiczowy Huragan ma stepiony kolpak, ale mam problem ze 100% wyborem smigiel, prosze o pomoc ktore wybrac bardziej doswiadczonych, dzieki. Ok, jeszcze da sie edytowac, wiec daje update, preshading po mojemu zrobiony, postaram sie pomalowac dzis dol XF-21...reszta moze jutro lub jak znajde znowu dluzsza chwile. 1. Wczesniej nie pokazywalem, taki kupilem zestaw bazowych kolorow pod ten samolot. 2. Gora, tutaj mozliwe, ze pokombinuje jeszcze z innymi kolorami, zolty i bialy moze tutaj dobrze zagrac, ale raczej miejscami. 2. Dol Tak wiec kolejna edycja i jak to u mnie pomalowalem calosc Naturalne mocne swiatlo sloneczne to jednak wrog malowania, wole pracowac przy swietle w pochmurny dzien, dopiero na zdjeciach zauwazylem miejca do poprawy co zrobie jutro przed polyskiem. 3. 4. 5. 6. tutaj w mojej opinii musze pociagnac jeszcze warstwe bazowego koloru... 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 kładłeś kolory osobno czy najpierw całość na brązowo a później plamy kamo zielony? - pytam bo dość obfity preszjding jest słabo widoczny. Chyba że to kwestia zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Ten preshading wyglądał bardzo źle, ale góra po położeniu kamuflażu wygląda pięknie. Spód jednak prosi o jeszcze jedną warstwę farby. Bardzo ładnie pomalowałeś ten samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Mnie też się podoba - zwłaszcza modulacja koloru na brązowym - rozumiem, że na zielonym nie wyszła widoczna (jak preszajding) z powodu podwójnej warstwy dwóch różnych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Dzieki, ciesze sie, ze sie podoba, malowanie to moja ulubiona czesc zabawy... Kladlem osobno, preshading byl widoczny dosc wyraznie na brazowym, ale i tak bawilem sie w postshading i modulacje odcieniami bazowych kolorow, wiec zginal i wydaje mi sie, ze wyszlo calkiem ok, tylny statecznik musze poprawic jeszcze bazowym brazem bo pominalem a dol faktycznie jak podeschlo to wyszlo slabo a wygladalo o wiele lepiej a kolor zielony tez jest modulowany, ale jako ciemniejszy jest to mniej widoczne, wyjdzie wszystko wyrazniej po lakierze pod kalki. Ogolnie jestem zadowolony z kolorow tamki. tombie01 bardzo podoba mi sie brudzenie twojego hurricanea a zwlaszcza dol, bede cos w tym kierunku szedl, moze delikatniej, ale ten kierunek. A sam temat Franisek to byl kozak, zabawne jest to, ze czech nie pogodzil sie z pobratyncami i z polakami nawalal niemcow ;) Mozecie panowie podpowiedziec ktore smigla? Ja bym celowal w te z prawej nr11, ale pewnosci nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Kolejny update, poprawione malowanie oraz pociagniety sido...teraz kalki. 1. 2. 3. 4. na zdjeciu wcale nie widac preshadingu, jest tylko bardzo delikatny, po wszystkim podciagne to washem i moze olejami troche. Update: na szybko telefonem... Kalki techmodu bardzo delikatne, przyjemnie sie klada, ale trzeba uwazac, podarlem jedna z dolu, szczesliwie mialem drugi zestaw od Airfixa... Teraz przerwa kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Co to za plamy na kalkach? Jak powietrze to prędziutko nakłuć i wycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Nieee no co ty, to jest plyn zmiekczajacy gunze, zebralem nadmiar zaraz po zdjeciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 A to w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Kolejny update, kalki juz siadly, sikniety kolejna warstwa sido i gotowy do washa, sadze jednak, ze za to wezme sie w przyszlym tygodniu. Po raz juz kolejny prosze o pomoc w doborze smigiel, wczesniejsze zdjecie wyjasnia o co chodzi, stawiam na czesc numer 11, ale pewnosci nie mam. 1. Kalka na skrzydle blizej dolnej krawedzi zdjecia jest z zestawu i porownujac do kalek techmodu nie siadla wcale albo moge powiedziec, ze bardzo kiepsko. 2. Troche zalamany jestem kalkami "inspekcyjnymi, niektore srebrza strasznie, czego nie bylo widac wczoraj...pracowalem w nocy wiec dopiero rano zobaczylem co wyszlo. 3. Najwazniejszy bok tego samolotu 4. i widok od tylu na kammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Może ja się nie znam, ale przy takim wychylenie steru poziomego i lotek, to drążek sterowy powinien być pochylony do przodu i w lewo. A sterczy pionowo w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Nie mylisz sie... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Ja też się nie znam, ale czy drążek podczas postoju nie powinien znajdować się w pozycji neutralnej, przekładając się na neutralne ułożenie sterów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 O widzisz, dziekuje... Update, mialem dzis nic nie robic, ale okazalo sie, ze plany sie pozmienialy i mam leniwa niedziele...wash zrobiony, brudzitsu czas zaczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 25 Lutego 2016 Autor Share Napisano 25 Lutego 2016 Witam, brak uaktualnien z powodu budowy dwoch modeli na szybko (tak zwane modele na biurko dla znajomego), jeden dzis juz dostal kalki, jutro lakier i wash... Co do Hurricanea to dysze dostaly malowanie z "posypka" rdzawymi pigmentami, wyszlo calkiem fajnie... Smigla i kolpak pomalowane, obicia zrobione, zacieki i brudzenie zrobione i jutro postaram sie zrobic jakies porzadne zdjecia i cos pokazac ;) Pozdrawiam...G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg77 Napisano 26 Lutego 2016 Autor Share Napisano 26 Lutego 2016 No juz blisko konca, praktycznie wszystko pomalowane wystarczy poskladac, drobne poprawki, calosc lakierem i gotowe do galerii... Owiewki mam pomalowane wszystkie, zastanawiam sie jeszcze, czy bedzie otwarty, czy zamkniety, podwozie i drobiazgi no i koniec. Kilka zdjec z tego jak wyglada po brudzeniu, dymy robione pigmentami i aerografem, ciekaw jestem opinii... 1. Od gory... 2. Prawa 3. Lewa 4. Przod i wiatraczek 5. Dol 6. Przyblizenie na wydech i dym...dym robiony na macie pigmentami a po wszystki poprawione aero, miedziana z czarnym i poprawione bardzo wodnista czarna farba. 7. Kolejne przyblizenie z widokiem na srodek kokpitu i budziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi