Skocz do zawartości

MiG-29 Italieri 1:72

jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wyłączonych silnikach i jedne i drugie wloty są zamknięte. Przynajmniej tak mi powiedziano jak kiedyś pokazałem swojego MiGa ;)

To musial byc niezly "znawca" tematu... Nie ma mozliwosci zeby przy wylaczonych silnikach oba wloty glowny i gorny byly zamkniete... Przy wylaczonych silnikach wloty glowne moga byc co najwyzej zasloniete zagluszkami ale nigdy zamkniete hydraulicznie...

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Prysnąłem podkład

IMG_2239.JPG

IMG_2240.JPG

IMG_2242.JPG

Zacząłem preschading i odwiedził mnie kochany wnusio,no i oczywiście dziadek chciał się pochwalić jak to się maluje.

Aerograf zrobił ''bęc'' .Dysza i iglica 0,2 kaput

Wstawiłem zapasowa 0.4 ,ale to już nie to

IMG_2243.JPG

Musze zamówić

Pobawię się goleniami i spróbuje zrobić dysze

Do piątku daleko ,trochę pokombinowałem z dysza 0.4

Bardzo kurzyła

do MR-33 czarny mat rozcieńczony leving thinerem 400 ,dodałem acetonu

Linia się wyrównała ,jednak trochę się rozlewała ,wszystko lekko przeszifowalem

IMG_2246.JPG

IMG_2245.JPG

IMG_2244.JPG

Teraz będę klad bazę FS36320 panelowo,aby nie zamalować preshadingu

Kurcze, a co tam za jakieś przerywane podwójne linie zrobiłeś z tyłu gondoli silnikowych?

IMG_2242.JPG

Górne wloty powietrza po ingerencji słabo wyglądają.

Niestety, widać że otwory nie wyszły idealnie równo.

Solo ,tak robiłem 0,4 z odległości 0.5 cm.i bardzo łapy mi drżały,

Ponieważ mi się nie podobały ,potrenowałem z chemia na płatach, bo w planach Tomkat ,a kocury maja takie utytłane .No i miedzy innymi dlatego ,ze bardzo podoba się Twoja F-18 i wskazówki u kolegi Nuzek przy F-15

IMG_2249.JPG

Zeszlifowałem położoną farbę jak widać na fotce i kombinowałem z chemia

tutaj z washem

IMG_2247.JPG

tutaj z farba

IMG_2248.JPG

Zaznaczam ,ze to tylko treningowe malowanie ,takie na chybcika, aby usłyszeć Wasze opinie

Przy malowani ostatecznym ,myślę o kontrolowanym nakładaniu plam

Jakoś tak Zresztą też głupi (nowicjusz)w tej kwestii jestem,też jak malowałem "płomiennego'' łapy mi latały,teraz to bym tylko siedział i pryskał aero. Chyba trzeba spitolić parę modeli zanim dojdzie się do wprawy.Dlatego śledzę Twoje poczynania i czytam dobre rady.

Koledzy macie racje

Musze jednak poprawić preschading i linie podziału,wiec sobie potrenowałem na ''żywca''-a nóż będzie OK i Gu...no prawda

Mam dużo czasu w oczekiwaniu na dysze ,wiec sobie trenuje.W piątek dotarł do mnie klej Tamiya zielony kapsel.jest super extra ,może nareszcie będę mógł czyściej kleić

Grzes na moich planach są zaznaczone na gondoli te linie.Prawdę mówiąc nigdy w życiu nie widziałem żadnego prawdziwego samolotu myśliwskiego.Działam na podstawie zdjęć, planów ,wyobraźni i Waszych wskazówek

Przy modelu jest sporo pracy ,wiec powolutku dzialam

Atlis Nie baw sie w nauczyciela, bo "preshading" jest jakas dziwna zlepiona forma od pre-shading - czyli cieniowanie

i tez nie jest poprawna

Szkoda ze wkrada sie coraz wiecej takich dziwnych zwrotow do naszego modelarskiego swiata

Pozdrawiam Bravo112

Bravo112 dziękuje za obronę

Atlis jest ''pedantem '' ,takie odnoszę wrażenie, wyłapuje wszystkie nie prawidłowości nie tylko jerzykowe,kulturalnie je wytykając,

Wybaczcie moje słownictwo i pisownie, zawsze miałem z tym problem,Np.redagując post muszę go parę razy poprawiać ,bo zjadam litery, a już z tymi obcojęzycznymi nazwami -Szkoda Gadac

Ogromnie przepraszam.Teraz pisząc będę starał się używać polskiego nazewnictwa ,aby co niektórych kolegów nie urażać pisownia

Sprawa następna to fakt ,ze siedzimy w jednym garnku i wszystkim wiadomo o co chodzi,ale to już pomijam

I najważniejsze ,prosiłem o opinie w sprawie malowania ,czy taki efekt mogę zastosować na modelu?

Jedynie Karambolis troszkę się na ten temat wypowiedział

Czekam na wskazówki

Dysza jak pójdzie dobrze będzie jutro ,jak złe to dopiero w sobotę

Macie wiec czas na opinie bo nie mogę się doczekać b r u d z e n i a

nie mogę się doczekać b r u d z e n i a
Z tym to spokojnie, nasze MiGi do brudasów nie należą.

Skoro masz czas do nadejścia dysz, poprzeglądaj sobie zdjęcia naszych samolotów w tym malowaniu, by się przygotować.

No pewne rzeczy jednak pokazać trzeba, zwłaszcza na spodzie kadłuba i pod silnikami.

150717-F-UE958-048.jpg

Ale i na górze jest co brudzić.

Po górze kadłuba się chodzi, więc na pewno jest umorusana, skrzydła za to względnie czyste.

mig_29_zoom2_640.jpeg

I na koniec:

mig29Red77.jpg

Gwoli ścisłości chodziło mi o ta dysze.która szczęśliwie dziś dotarła

IMG_2255.JPG

Propo dysz tak wygladaja -posiadam broszure firmy Kagero z 172 zdjeciami migow

IMG_2256.JPG

IMG_2257.JPG

IMG_2258.JPG

Ja robię sobie swoja, nie będzie to "Mikolaj 75" ,ale na pewno lepsza niż zestawowa

IMG_2261.JPG

Malowanie -skrzydła tez są brudne

IMG_2259.JPG

Wyczyściłem i na nowo brudzę

IMG_2260.JPG

Nie wyszły te dysze dobrze. Jeśli zachowałeś zestawowe to użyj. Ewentualnie spróbuj jeszcze raz. Dorabianie części bardzo często polega na ich kilkukrotnym wykonaniu aż do uzyskania zadowalającego rezultatu odpowiedniego do poczynionych założeń. Na pewno grill z taśmy nie jest dobrym rozwiązaniem, choć oczywiście bywa, że trzeba spróbować, aby się o tym przekonać.

Zastanawia mnie też osłona kabiny - czy ona jest już przyklejona docelowo czy tylko przyłożona na jakimś maskolu czy blu-tacku do malowania?

Warto pamiętać, że budowa modelu składa się z kilku faz, generalnie równie ważnych, zaś z jakichś przyczyn ukochane jest brudzenie, które dobre efekty może dać tylko na modelu uprzednio czysto i poprawnie sklejonym i obrobionym..