Tazman79 Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Przy wyłączonych silnikach i jedne i drugie wloty są zamknięte. Przynajmniej tak mi powiedziano jak kiedyś pokazałem swojego MiGa ;) To musial byc niezly "znawca" tematu... Nie ma mozliwosci zeby przy wylaczonych silnikach oba wloty glowny i gorny byly zamkniete... Przy wylaczonych silnikach wloty glowne moga byc co najwyzej zasloniete zagluszkami ale nigdy zamkniete hydraulicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Prysnąłem podkład Zacząłem preschading i odwiedził mnie kochany wnusio,no i oczywiście dziadek chciał się pochwalić jak to się maluje. Aerograf zrobił ''bęc'' .Dysza i iglica 0,2 kaput Wstawiłem zapasowa 0.4 ,ale to już nie to Musze zamówić Pobawię się goleniami i spróbuje zrobić dysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Nie chcę się czepiać, ale te wielkie szpary na dolnych powierzchniach skrzydeł aż bolą w zęby. Trzeba by zaszpachlować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Masz racje ,w rozpędzie nie zwróciłem na nie uwagi Teraz mam czas Dysza będzie w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Do piątku daleko ,trochę pokombinowałem z dysza 0.4 Bardzo kurzyła do MR-33 czarny mat rozcieńczony leving thinerem 400 ,dodałem acetonu Linia się wyrównała ,jednak trochę się rozlewała ,wszystko lekko przeszifowalem Teraz będę klad bazę FS36320 panelowo,aby nie zamalować preshadingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Linie malowałeś dyszą 0,4?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Kurcze, a co tam za jakieś przerywane podwójne linie zrobiłeś z tyłu gondoli silnikowych? Górne wloty powietrza po ingerencji słabo wyglądają. Niestety, widać że otwory nie wyszły idealnie równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Solo ,tak robiłem 0,4 z odległości 0.5 cm.i bardzo łapy mi drżały, Ponieważ mi się nie podobały ,potrenowałem z chemia na płatach, bo w planach Tomkat ,a kocury maja takie utytłane .No i miedzy innymi dlatego ,ze bardzo podoba się Twoja F-18 i wskazówki u kolegi Nuzek przy F-15 Zeszlifowałem położoną farbę jak widać na fotce i kombinowałem z chemia tutaj z washem tutaj z farba Zaznaczam ,ze to tylko treningowe malowanie ,takie na chybcika, aby usłyszeć Wasze opinie Przy malowani ostatecznym ,myślę o kontrolowanym nakładaniu plam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw111 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Jakoś tak Zresztą też głupi (nowicjusz)w tej kwestii jestem,też jak malowałem "płomiennego'' łapy mi latały,teraz to bym tylko siedział i pryskał aero. Chyba trzeba spitolić parę modeli zanim dojdzie się do wprawy.Dlatego śledzę Twoje poczynania i czytam dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Dokładnie, szkoda modelu. Może gdybyś stonował ten efekt, czyli prysnął mgiełkę bazowego koloru na te przebarwienia, to wyszłoby lepiej. Ale tak jak pisze kolega wyżej, spróbuj najpierw na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Koledzy macie racje Musze jednak poprawić preschading i linie podziału,wiec sobie potrenowałem na ''żywca''-a nóż będzie OK i Gu...no prawda Mam dużo czasu w oczekiwaniu na dysze ,wiec sobie trenuje.W piątek dotarł do mnie klej Tamiya zielony kapsel.jest super extra ,może nareszcie będę mógł czyściej kleić Grzes na moich planach są zaznaczone na gondoli te linie.Prawdę mówiąc nigdy w życiu nie widziałem żadnego prawdziwego samolotu myśliwskiego.Działam na podstawie zdjęć, planów ,wyobraźni i Waszych wskazówek Przy modelu jest sporo pracy ,wiec powolutku dzialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Atlis Nie baw sie w nauczyciela, bo "preshading" jest jakas dziwna zlepiona forma od pre-shading - czyli cieniowanie i tez nie jest poprawna Szkoda ze wkrada sie coraz wiecej takich dziwnych zwrotow do naszego modelarskiego swiata Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 To jak jednym słowem określiłbyś poprawnie po polsku to co ryje się pod terminem "preshading"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 To jeszcze poproszę o polską wersję słów "wash" i "weathering", skoro mamy tu takich speców od języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 "Weathgering" to "brudzing", który coraz popularniejszy się staje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Panowie, ja tylko chciałem zauważyć, że nasz język to jest prawdziwy róg obfitości w porównaniu do prymitywnego angielskiego, więc jest ogromne pole do popisu w tłumaczeniu tych nazw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 No to zachwyć nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 ho,ho,ho, za takie rzeczy się płaci Ale ja i tak nie mam kompetencji, więc sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Bravo112 dziękuje za obronę Atlis jest ''pedantem '' ,takie odnoszę wrażenie, wyłapuje wszystkie nie prawidłowości nie tylko jerzykowe,kulturalnie je wytykając, Wybaczcie moje słownictwo i pisownie, zawsze miałem z tym problem,Np.redagując post muszę go parę razy poprawiać ,bo zjadam litery, a już z tymi obcojęzycznymi nazwami -Szkoda Gadac Ogromnie przepraszam.Teraz pisząc będę starał się używać polskiego nazewnictwa ,aby co niektórych kolegów nie urażać pisownia Sprawa następna to fakt ,ze siedzimy w jednym garnku i wszystkim wiadomo o co chodzi,ale to już pomijam I najważniejsze ,prosiłem o opinie w sprawie malowania ,czy taki efekt mogę zastosować na modelu? Jedynie Karambolis troszkę się na ten temat wypowiedział Czekam na wskazówki Dysza jak pójdzie dobrze będzie jutro ,jak złe to dopiero w sobotę Macie wiec czas na opinie bo nie mogę się doczekać b r u d z e n i a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 nie mogę się doczekać b r u d z e n i a Z tym to spokojnie, nasze MiGi do brudasów nie należą. Skoro masz czas do nadejścia dysz, poprzeglądaj sobie zdjęcia naszych samolotów w tym malowaniu, by się przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Płatowiec jako całość jest czysty, ale z silników ładnie cieknie i z dyszami można pocudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 No pewne rzeczy jednak pokazać trzeba, zwłaszcza na spodzie kadłuba i pod silnikami. Ale i na górze jest co brudzić. Po górze kadłuba się chodzi, więc na pewno jest umorusana, skrzydła za to względnie czyste. I na koniec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Gwoli ścisłości chodziło mi o ta dysze.która szczęśliwie dziś dotarła Propo dysz tak wygladaja -posiadam broszure firmy Kagero z 172 zdjeciami migow Ja robię sobie swoja, nie będzie to "Mikolaj 75" ,ale na pewno lepsza niż zestawowa Malowanie -skrzydła tez są brudne Wyczyściłem i na nowo brudzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Powolutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Nie wyszły te dysze dobrze. Jeśli zachowałeś zestawowe to użyj. Ewentualnie spróbuj jeszcze raz. Dorabianie części bardzo często polega na ich kilkukrotnym wykonaniu aż do uzyskania zadowalającego rezultatu odpowiedniego do poczynionych założeń. Na pewno grill z taśmy nie jest dobrym rozwiązaniem, choć oczywiście bywa, że trzeba spróbować, aby się o tym przekonać. Zastanawia mnie też osłona kabiny - czy ona jest już przyklejona docelowo czy tylko przyłożona na jakimś maskolu czy blu-tacku do malowania? Warto pamiętać, że budowa modelu składa się z kilku faz, generalnie równie ważnych, zaś z jakichś przyczyn ukochane jest brudzenie, które dobre efekty może dać tylko na modelu uprzednio czysto i poprawnie sklejonym i obrobionym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi