Solo Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Za nim Spotter nie wpadł swoimi butami w ten temat, miałem zamiar pokazać jak można wykorzystać różne rodzaje oświetlenia, co wybrać i czemu, by osiągnąć jak najlepszy wynik na białym tle, nawet bez wykorzystania namiotu bezcieniowego (którzy tak w zasadzie jest kwadratowym softboxem). Co Ci przeszkadza żeby zrobić to o czym piszesz wyżej? Po to właśnie założyłem ten temat. Nie oglądaj się na to co piszą inni tylko doradzaj skoro masz wiedzę i doświadczenie. Zdjęcia powyżej piękne, naturalnie bez komentarza co i jak są tylko pięknymi zdjęciami i nikt tylko na ich podstawie niczego się raczej nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Próbowałem jeszcze pokombinować z oświetlenie, dodatkowym ekranem z białego papieru, rozproszeniem światła. Na razie niczego lepszego niż coś jak poniżej nie dam rady zrobić. Trudno, muszę z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Ja również proszę o pomocne rady-wiedzy nigdy za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Atlis czego użyłeś aby uzyskać ten efekt ala lustro ? Jakaś pleksa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja właśnie zamówiłem sobie dwie płyty plexi, przezroczystą i czarną, zobaczymy jaki to da efekt na zdjęciach. Atlis - na co wpływa rozmiar takiego softboxa, bo widzę że w sprzedaży są różne rozmiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Wielkość softboxa wpływa na rozchodzenie się światła. Im większy, tym światło będzie bardziej się rozchodzić i będzie bardziej miękkie. Mały softbox daje ostrzejsze światło i bardziej skupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Kupiłem kilka kawałków plexi i spróbuję teraz zrobić zdjęcia na takim "szklanym" tle. Generalnie nie wychodzi to źle, tło ładnie podbija kontrast, ale trochę nie podoba mi się to, że wszystko dookoła się odbija w tym jak w lustrze. Ale będę dalej kombinować. A tu na przezroczystej plexi, z białym papierem pod spodem. Tutaj musze pokombinować z ustawieniami światła, bo nie widać w ogóle że to jest lustrzana powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2016 ale trochę nie podoba mi się to, że wszystko dookoła się odbija w tym jak w lustrze.Ale będę dalej kombinować.[/img] A jak byś zastosował filtr polaryzacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Źle się wyraziłęm - nie mam nic przeciwko temu że odbija się model, bo on miał się przecież odbijać. Martwi mnie trochę to że poza nim odbija się wszystko co jest w pomieszczeniu. Druga sprawa to brak odbicia na przezroczystej plexi, muszę pokombinować z kątem padania światła na powierzchnię, bo tak jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Teraz wyszło chyba lepiej, z tego zdjęcia jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 To jest fajne Tylko białe wywal z kadru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Przy fotografowaniu od pewnego kąta to już się nie da tak, żeby tylko szkło było w kadrze, czasami ta biel musi być. Ten kontrast podoba mi się, jeśli zrobiłbym w pionie tło z czarnego kartonu, wyglądałoby to gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Tzw. szybka akcja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 No tak nie do końca można. Robiąc zdjęcie z góry można cały model zmieścić na tle plexi. Z niższej perspektywy nie jest to już możliwe. Dodatkowo jak widać fatalnie wyglądają odbijające się krawędzie kartonu - nie mam niestety takiej białej powierzchni żeby to w całości pokryć. No i brak odbicia światła od powierzchni sprawia że model jest niedoświetlony od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Pokombinowałem ze światłem (teraz jest nie z góry, ale z przodu) i chyba tak jest lepiej. Więcej światła pada na spód maszyny, dodatkowo doświetliłem to białym kartonem służącym mi za ekran, z przodu. Model mocniej odbija się na podłożu no i widać to odbicie na przezroczystej plexi. Udało mi się też tak wykadrować, żeby tło było gładkie, bez kawałka ściany. Wydaje mi się że takie fotografowanie może mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Muszę przyznać że fajnie wyglądają te zdjęcia. Przy okazji zobaczyłem że w Ikeii są jednak lampki które dają radę z tymi studyjnymi żarówkami. Teraz jednak mam wrażenie że żarówka 65W i 3750 lumenów to za mało :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Jedna to zdecydowanie za mało. No i ważna jest barwa światła, musi być zbliżone do światła dziennego, czyli właśnie takie ok. 5400 K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Mam 5500k, na razie tylko jedną na próbę. Nie miałem jej dotychczas za bardzo w co włożyć, bo poprzednia lampka nie wytrzymała jej ciężaru. Na początku wydawało mi się że taka żarówka to overkill, ale teraz mam wrażenie że brakuje im mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 No nie, 65W nawet kierowane bezpośrednio na model to zdecydowanie za mało. Ja używam w sumie 5, tylko ze ja nie mam namiotu i staram się światło rozproszyć na ścianach i suficie, ale jeśli ktoś używa namiotu to sądzę ze 3x65W byłoby w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 jeśli ktoś używa namiotu to sądzę ze 3x65W byłoby w sam raz. U mnie taka konfiguracja póki co sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Zakupiłem już te dwie lampki z Ikeii. Cena wydawała mi się całkiem atrakcyjna, a że są mocowane na krawędzi biurka to jestem na razie z nich zadowolony. Postaram się dokupić teraz jeszcze jedną żarówkę i może uda mi się wykonać samemu improwizowany namiot bezcieniowy. Potem jeszcze dokupię składany stojak na trzecią żarówkę i pozostanie mi tylko ogarnąć obsługę mojego aparatu. Całość chyba wyjdzie mi cenowo jak jeden model więc wydaje się spoko. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeszcze kombinowałem z ustawieniem oświetlenia. Tym razem boczne źródła światła ustawiłem mniej więcej bezpośrednio z przodu i z tyłu modelu po skosie. Wydaje mi się, że teraz jest znacznie lepiej doświetlony od tyłu. Pleksi też chyba trochę lepiej odbija światło do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Nie lepiej potrenować zdjęcia np na skończonym Hunetrze? ;) Żebyś nie wypadł z wprawy przed konkursem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Ale wiesz że to by trzeba go najpierw zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi