Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Pamiętaj tylko, że Nikon ma lepsze parametry, a Canon robi lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Pamiętaj tylko, że Nikon ma lepsze parametry, a Canon robi lepsze zdjęcia. Chyba odwrotnie... A zdjęcia w największym stopniu zależą od tego co jest po drugiej stronie wizjera! Atlis jest z tego co wiem bardziej kompetentny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2016 Chcesz o tym porozmawiać Solo? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Chcesz o tym porozmawiać Solo? ;-) Naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Błagam, nie zaczynajmy wojny Canon kontra Nikon na forum modelarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 To trzecia moja ulubiona wojna. Lepsze są tylko Commodore vs. Atari i Depesze vs. metale. Ewentualnie Star Wars vs. LOTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Zapytam jeszcze czy może jakiś kompakt jest godny uwagi ? znalazłem w internecie taki oto opis : Dla kogo kompakt? traktujemy aparat jako narzędzie do tworzenia dokumentacji fotograficznej zależy nam na poprawnym technicznie zdjęciu, bez aspiracji artystycznych aparat musi być mały i lekki nie będziemy robić odbitek lub wydruków większych niż A4 będziemy robić zdjęcia statyczne w dobrych warunkach oświetleniowych nie chcemy uczyć się fotografii, robienie zdjęć aparatem traktujemy tak, jak robienie zdjęć komórką nie interesuje nas obróbka zdjęć na komputerze Dla kogo lustrzanka? traktujemy aparat jako hobby, lub nasz zawód chcemy uczyć się fotografii i robić ciekawe zdjęcia artystyczne chcemy eksperymentować z różnymi ustawieniami będziemy robić dużo zdjęć przy słabym oświetleniu (np. kościoły, koncerty) będziemy robić zdjęcia dynamiczne (np. sport) będziemy robić zdjęcia w dużych powiększeniach chcemy mieć pełną możliwość obróbki zdjęcia na komputerze Jak to się ma w rzeczywistości bo jak czytam opis kompaktu to wypisz wymaluj jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Skoro wiesz, co najlepsze dla Ciebie, to czemu po prostu coś nie kupisz? ;) Nigdzie tak nie napisałem , zapytałem tylko czy jest godny polecenia jakiś kompakt. Nigdy nie zagłębiałem się w tematy aparatów a teraz gdy szukam coś dla siebie to mam straszny mętlik w głowie. Czytając opinie na temat Nikona który podałeś jest tyle samo za co przeciw Ale skoro tak stawiasz sprawę to rozumiem ze Nikon w moim przedziale cenowym jest najlepszym wyjściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Moja rada to spytać na optyczne.pl - najlepsze forum fotograficzne w Polsce. Gdy kilka miesięcy temu chciałem kupić nowy aparat, tam udzielono mi naprawdę fachowej pomocy i wyczerpujących informacji. I też naturalnie było na początku Canon vs. Nixon, tyle że szybko udało się poznać słabe i mocne strony obu marek i sugerowanych modeli. Zrób tak jak ja, nie pożałujesz. Warto kupić aparat, którego zalety są najbliższe Twoim potrzebom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Oczywiście śmiało idź na Optyczne.pl, przeczytaj wszystko na dpreview.com, porównaj matryce na DxO... mi wsio ryba. Gwarantuję Ci, że wrócisz z jeszcze większym mętlikiem w głowie. Nie jest to prawdą. Owszem, na początku łatwo się pogubić gdy jedna strona mówi "Nikon", druga "Canon" a i jeszcze ktoś Pentaxy zachwala na boku. Ale szybko (zadając właściwe pytania) można dotrzeć do tego, co jest mi potrzebne, a na czym mi w nowym aparacie nie zleży. To bezcenna wiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Solo podziwiam Cię szczerze... Ty znasz odpowiedź na każde pytanie, jesteś ekspertem w każdej dziedzinie, itd. itp. Wybory kogokolwiek są zawsze słuszne... Pod warunkiem, że są takie same jak Twoje. Nawet takiego Wielkiego Człowieka jak Pan Hawking starałbyś się przekonać, że jego teoria jest nic nie warta bo Twoim zdaniem powinno być inaczej... Serce masz WIELKIE (wiesz o co mi chodzi i ZAWSZE będę Cię za to szczerze cenił) ale przy Twoim EGO jest niestety malutkie i niestety wiem, że jest to nie tylko moja opinia. PS. Kolego Atlis. Chyba za mało i za krótko pracujesz w branży żeby z kolegą Solo prowadzić sensowne dysputy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 A może jeżeli nie chcesz większych aparatów, to obejrzysz: SONY DSC-RX100M2 . Nieduży, poręczny, nawet niezłe światło. Przykładowe zdjęcia: http://www.photographyblog.com/reviews/sony_cybershot_dsc_rx100_ii_review/sample_images/ lub: Olympus PEN E-PL7 Z innych - lustrzanki: Canon 100D Pentax K-50 Nikon D5200 Każdy z nich jest dobrym wyborem, kwestia tylko co pod siebie dobierzesz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 A kompakty dla ogarniętych, Nikon P7100 lub Canon G10 np. Coś wiecej niż zwykła małpka, a odchodzi problem szkła do lustra, systemu, wielkość i waga akceptowalna ,tryby manualne, i cena dla Kowalskiego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Cześć, odkopuje delikatnie temat by nie zakładać nowego Jako nowy rok, jednym z moich postanowień było robienie lepszych zdjęć. Chciałbym was podpytać/poradzić się o jakieś "dobre" lampy. Namiot bezcieniowy mam, ale na lampach się nie znam i nie chciałbym kupić czegoś co wyrzucę w kąt piwnicy i będzie gniło. Co możecie mi polecić ? Ile $ mam szykować na takie zakup 200zł/lampa ? Dzięki i wszystkiego dobrego w 2017. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Dwie stówy kosztuje tylko wyzwalacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 A potrzebny mi samowyzwalacz ? Nie wystarcza dwie lampy jako oświetlenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Bengal, możliwości masz wiele. Jeśli odpowiadają Ci zdjęcia jakie ja robię, masz wcześniej opisane jak zrobiłem moje studio. Mi ostatnio przestały pasować i myślę nad tym co Atlis mi doradził. Odrobinę to kosztuje, ale warto. żadne namioty bezcieniowe i inne zbędne wynalazki. Tylko lampa, statyw i wyzwalacz. Jakie Atlis robi zdjęcia chyba wiesz, mi taka jakość by wystarczyła. Lampa studyjna 300W (może być i trochę słabsza, ale 300 jest na pewno wystarczająca) Statyw do lampy Wyzwalacz do sterowania Razem jakieś 850 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 No właśnie chodziło mi coś na początku takiego jak Ty masz Ale rozumiem, że kupując najpierw same lampy/statywy w późniejszym czasie mogę dokupić do nich samowyzwalacz tzn pasujący do mojego nikona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Może inaczej: To co ja mam teraz nie ma nic wspólnego z lampą którą wkleiłem wyżej. To jest zupełnie inna metoda robienia zdjęć, bo to lampa błyskowa, do niej samowyzwalacz jest potrzebny, o ile nawet nie niezbędny. Samowyzwalacz pasuje do każdego aparatu, nie tylko do Nikona. To co ja używam teraz, to po prostu żarówki Powerlux 5400 K, mam ich w sumie kilka, ale wydaje mi się że 2x125 W by wystarczyło. Reszta to aparat, statyw i kawałek białego kartonu. I dużo cierpliwości żeby znaleźć dobre parametry ekspozycji i nauczyć się potem wyciągać to co najlepsze z RAWów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Czyli idąc na łatwiznę wystarczy, że kupię 2 lampy tak jak napisałeś np 125W, chcąc mieć lepsze zdjęcia muszę zainwestować więcej Dzięki, muszę się z tym przespać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 @Bengal - Solo mnie trochę wyprzedził. Masz na wybór dwie opcje - lampy światła ciągłego lub lampy błyskowe (studyjne lub reporterskie). Ja trochę w studio spędziłem i choć zalety lamp światła ciągłego znam bo używałem szczególnie do wideo bardzo często, to do fotografii są błyskowe niezastąpione. Niestety co za tym idzie - wyższy koszt zakupu. Wyzwalacz ze zdjęcia jest uniwersalny. Jeśli masz pytania, to pisz na PW, opowiem więcej. PS: 125W jest baaardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Mniej więcej tak. Nie wiem jaki masz aparat i ile można z niego wyciągnąć, to już zupełnie odrębny temat. Dobry fotograf wyciągnie znacznie więcej ze słabego sprzętu niż kiepski z dobrego, o tym też warto pamiętać. Nikt Ci nie da gwarancji, że stosując taki sam sprzęt jak ja uzyskasz takie same zdjęcia jak ja. Nie twierdzę że będą gorsze, ale to możliwe. Równie dobrze jednak dobry fotograf uzyskałby pewnie znacznie lepsza zdjęcia niż te które ja teraz robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 PS: 125W jest baaardzo mało. Bengal pisał o takich lampach jakie ja teraz używam. Tam po bokach mam właśnie 125 Wx2 i to moim zdaniem wystarcza. Ja mam co prawda jeszcze 3 podobne żarówki (bodajże 3x65W) na górze, ale jak sam wiesz to mi dodaje światła, ale zabija nieco detale. Moim zdaniem 250W w takich żarówkach wystarczy do robienia przyzwoitych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Stycznia 2017 Jakie Atlis robi zdjęcia chyba wiesz, mi taka jakość by wystarczyła. Atlis robi jakieś zdjęcia? Atlis co fotografujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi