Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W moim przypadku toto musi być szybko składalne i rozkładalne bo jak bym takie kartonisko w domu trzymał to byłby pierwszy karto do spakowania swoich rzeczy i wyprowadzki...

Napisano

Sam namiot bezcieniowy + dwie zwykłe lampy do oświetlenia tego kosztują mniej więcej jak średniej jakości model.

Typowy zestaw dwóch lampy światła stałego + parasolki i statywy, to wydatek ok 300-400zł. + brystol 5zł.

Jeżeli chcemy coś bardziej pro, to inwestujemy w studyjne lampy błyskowe 200Ws i softboxy szybkiego rozkładania. Całość wyjdzie nam koło 1000-1500zł zależnie od jakości.

Napisano
Softbox Powerlux SQ-604 60x60, wersja z 4 żarówkami 85W 5400K + zwykły statyw 210cm + biały brystol = ~330zł łącznie i można robić zdjęcia jakości, której nie osiąga 90% użytkowników tego forum. Sprzęt można po złożeniu schować do szafki. Rozłożenie trwa 5 minut.

Dokupić trzeba nawet kiepskiej jakości statyw = ~40-100zł i jakąś małpę, która daje możliwość fotografować w trybie ręcznym. Koszt 500-1000zł.

Do tysiąca można się ze wszystkim mieścić, jeżeli nie mamy wygórowanych oczekiwań.

Dziękuję. O to chodziło

Ja to zakupię to skorzysta też żona przy fotografii kulinarnej, którą się zajmuje.

Namiot bezcieniowy ją wogóle nie interesi.

Napisano
cooper69 - dla żony do fotografii kulinarnej może być ten softbox mały.

To poleć rozmiar żeby był wilk syty (przydatność dla żony) i owca cała (kompaktowy w przechowaniu).

Napisano

Jakiś czas temu dla kolegi udającego się na "wyspiarską emigrację", stworzyłem takie oto "pudełko", miało być lekkie, wytrzymałe i łatwe w montażu/demontażu (materiał PCV, zdjęcia ze starego telefonu więc trochę rozmazane):

d343926697697150e32d814a16c12d7f.jpg

86a81afcce6b6ae5292b43afd2596e69.jpg

a po złożeniu (wiadomo - na emigracji mało miejsca) :

252850a2485f85d3067b689eb22b94d8.jpg

57a94c77f5ceb3754baeca82cb89429c.jpg

Dołożył trzy lampki i po przysłonięciu boków kalką techniczną miał coś w rodzaju namiotu bezcieniowego, a po zabezpieczeniu wnętrza kartonem - "komorę lakierniczą".

Podobno służyło mu dobrze przez 2-3 lata.

• Super Moderator
Napisano
Co wy ciągle macie z tymi rurami PCV? Namiot można kupić za grosze i spokój.

A co zabronisz komuś sobie samemu zrobić, bo namioty są tanie? Koledzy podają przykłady samoróbek, to je też podałem i spokój.

Napisano
Co wy ciągle macie z tymi rurami PCV? Namiot można kupić za grosze i spokój.

W moim przypadku namiot musi się zmieścić na stoliku do fotografowania który mam, więc musi mieć określone wymiary, o ile pamiętam to 65 cm szerokości i 45 cm głębokości.

Nie znajdę takiego w sprzedaży, więc montaż z rurek PCV to najlepsze wyjście.

Napisano
Jak byś mnie posłuchał i nie kombinował z namiotem, to byś miał pusty stolik...

Chętnie posłucham, ale na razie nie dałeś mi konkretnych wskazówek jak to zrobić.

Jakby co to czekam porady i na pewno skorzystam.

• 1 month later...
Napisano

Witam,

mam pytanie do kolegów którzy dysponują większa wiedza niż ja w temacie aparatów fotograficznych

Posiadam budżet w wysokości 1500-2000 zl max i chciałbym kupić aparat w tym przedziale cenowym.

Nie posiadam żadnego doświadczenia w dziedzinie fotografii a zdjęcia które robiłem do tej port to był to tel. komórkowy i "takim urządzeniem " :

6715_big_S2500_side_zpsprshzy1k.jpg

Niestety nikon nie przetrwał wycieczki syna i jestem tak jakby zmuszony kupić jakiś aparat , w internecie jest wiele opinii na temat wielu aparatów.

Poczytałem trochę i mniej więcej już wiem czym rożni się lustrzanka od kompaktu , tylko nie bardzo wiem co mam wybrać dla takiego laika jak ja

Zdjęcia jakie będę wykonywał to zdjęcia rodzinne,wycieczki , imprezy rodzinne i oczywiście MODELE , wiec mam nadziej ze coś doradzicie

Pozdrawiam

Przemek R

Napisano
Kolega Atlis był po 1000km podróży i 4 godzinach snu.

Nikon D5200 + 18-55mm II.

Poczytałem posprawdzałem i mam pytanie czy to nie będzie zbyt precyzyjne narzędzie w moich nie wprawionych rekach

Jest to lustrzanka i mam obawy czy sobie z nią poradzę

• Super Moderator
Napisano
Kolega Atlis był po 1000km podróży i 4 godzinach snu.

Nikon D5200 + 18-55mm II.

Poczytałem posprawdzałem i mam pytanie czy to nie będzie zbyt precyzyjne narzędzie w moich nie wprawionych rekach

Jest to lustrzanka i mam obawy czy sobie z nią poradzę

Poradzisz sobie. Mam ten aparat i sobie go chwalę.