milczacy Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Kup 5,5m, nie ma sensu brać 11m na cyfrowe.pl... https://fripers.pl/p/tlo-kartonowe-1-35x5-5m-savage-widetone-usa/ Spoczko - na cyfrowe 5,5m też mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 mam właśnie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 ale o tym żaden specjalista nawet nie wspomni. Tego że ja o tym pisałem nieco wyżej to już nie zauważyłeś? Jakoś mi umknęło. Jeśli tak, to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Bardzo dziękuję wam wszystkim za pomoc i dzielenie się wiedzą. I nie napinajmy się tak proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 I oczywiście nie mówimy o tysiącach złotych, tylko o ~70-80zł. Jeśli taka inwestycja do fotografii na lata boli, to polecam inne hobby. Szydełkowanie wydaje się być fajną opcją. Taki budżet to ledwie 2-3 motki. Jeśli starczą na lata, to trudno mówić o hobby ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 No ale modeli, farb i innych nie trzeba kupować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Raczej aparatów, obiektywów czy lamp, bo chyba o tym hobby mówimy... . ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Nie, nie, mówimy o modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 No, do budowy modelu to jeszcze nie udało mi się użyć żadnego tła do zdjęć i nie bardzo sobie wyobrażam, jak jego jako jakość może wpłynąć na wynik pracy nad tym modelem. Ale możliwe, że dzisiaj już zdjęcie modelu w necie jest istotą modelarstwa, ważniejszą niż sam model. Że świat jest szybszy ode mnie wiem już od jakiegoś czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 No, do budowy modelu to jeszcze nie udało mi się użyć żadnego tła do zdjęć i nie bardzo sobie wyobrażam, jak jego jako jakość może wpłynąć na wynik pracy nad tym modelem. Toteż nikt tu nie pytał o wybór tła do budowy modelu, tylko do jego fotografowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Uff, czyli jednak fotografia. Ja się wprawdzie wygłupiam, ale mój poprzedni wpis i tak się liczy, tyle że w abstrakcji od tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 gonzo - ja myślę, że nikt, kto przez ostatnie 10 lat nie siedział w jaskyni nie może kwestionować znaczenie fotografii w modelarstwie. Ilość warsztatów, galerii na forach czy w sieciach społecznościowych, liczne zapytania o sprzęt foto mówią za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 It's official - zdjęcie jest ważniejsze niż model . Ilość galerii i warsztatów pokazujących nijakie modele mówi sama za siebie - nijaki model jest istotą modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Nie, nie jest ważniejsze. Ale jeśli nie można model obejrzeć na żywo, to jest bardzo ważne. ;) Osobiście wolę oglądać dobre fotki marnych modeli niż marne fotki marnych modeli. Jakby nie patrzeć, we swoich galeriach też nie masz modele na tle wersalki, tylko na białym tle. A mógłbyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Nie ma nic gorszego niż złe fotki dobrych modeli. Nie dość że zdjęcie marne, to jeszcze model można skrzywdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 A mógłbyś. O panie, gdybym ja miał wersalkę to ino gwizd by szedł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Zawsze możesz kupić. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2019 Witam. Dwa lata temu moje "studio fotograficzne" wybiegło z pokoju, za moim kotem. Została tylko jedna żarówka i statyw. Od nowa kompletuję elementy studia i mam pytanie w sprawie parasolek odbijających. Które lepiej się w fotografowaniu modeli sprawdzają, srebrne czy białe? Myślałem o softbox, ale przestrzeń do fotografowania modeli w pokoju jest ograniczona, a po wszystkim musi to się zmieścić za szafą, więc odpadają bo chyba są nie składane. Tak że parasolki są w moim przypadku jedynym rozwiązaniem. Dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Srebrne parasolki dają bardziej ostre światło. Bierz białe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2019 Ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 4 godziny temu, jawkers napisał: Myślałem o softbox, ale przestrzeń do fotografowania modeli w pokoju jest ograniczona, a po wszystkim musi to się zmieścić za szafą, więc odpadają bo chyba są nie składane Są składane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Softboksy są składane, oczywiście. Tylko trochę czasu to zajmie. Parasolka to kwestia sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2019 Tak o tego nie wiedziałem. Ale najpierw zainwestuje w parasolki. Dzięki panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi