Skocz do zawartości

CV-11 Intrepid - Trumpeter 1/700

Agillus68

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Rozpocząłem prace przy moim następnym projekcie - lotniskowcu CV-11 Intrepid w wersji na drugą połowę 1944 roku. Model powstaje na bazie USS Essex z Trumpetera plus zestaw Five Star Model, tratwy i reflektory z Shelf Odility oraz dodatki Nano Dread do Boforsów i otwartych dział 5". Na wstępie chciałbym zaprezentować kilka fotek blaszek oraz rozpoczęte prace przy pokładzie.

1_zpsd3e8ua2c.jpg

4_zpsy9yxv56m.jpg

3_zpsee4vrpyv.jpg

5_zpsnaxzhogc.jpg

7_zps5jyz4jym.jpg

6_zpswxsycfmv.jpg

8_zpsuwh6skkh.jpg[/img]

10_zpsxxtxinol.jpg

9_zpspyk2fmk2.jpg

11_zpssinxkuod.jpg[/img]

Do pełnego szczęścia brakuje mi jeszcze materiału na olinowanie (AK Interactive zapowiedziało właśnie linki do okrętów ze stretchu w 3 rozmiarach) oraz dalmierzy MK-37. W związku z tym mam pytanie do Blackmana. Czy w najbliższym czasie pojawią się te dalmierze w Shelf Odility? Chyba gdzies kiedyś czytałem, że są w planach wydawniczych.

Pozdrawiam

Agillus68

Na pewno będę oglądał relację. Trochę się na początku zmartwiłem, że dobrałeś sobie niewłaściwy model do tej konfiguracji okrętu jaką chcesz robić, ale jak widzę masz zestaw wzbogacająco-korygujący (też ma jakąś dziwną fotkę na pudle w stosunku do zawartości). Nie znam go, tym bardziej chętnie się będę przyglądał.

A który byłby lepszy?

Intrepid w owym czasie miał bardzo specyficzną konfigurację i chyba żadna z dostępnych 1/700 i 1/350 nie odtwarza jej prosto z pudła. Ja zacząłbym od Trumpkowego Franklina, oczywiście przeróbki i tak będą konieczne.

Nawet nie wiedziałem, że obecnie te 700-tki to w Polsce takie rarytasy. Kiedyś było ich wszędzie dużo. Oczywiście wszystko się da teoretycznie przerobić, ale czasem warto jednak sobie nieco ułatwić robotę. Z Essexa łatwo zbudować wczesnego Intrepida, choć wiadomo, nie jest on wizualnie aż tak atrakcyjny.

Witajcie po przerwie.

Podłubałem coś przy kadłubie zagruntowałem i przykleiłem pokład. Pasy blach na burtach malowane podkładem gunze 1100. Dno odciąłem w połowie. Nie chciałem robić idealnie do linii wodnej, żeby po zrobieniu wody okręt nie siedział za nisko. Najwyżej wpuszczę go trochę w podstawkę.

PICT0204_zpsptewt8xm.jpg[/url]

PICT0200_zpsjyhon65k.jpg

PICT0206_zps7it7nwf4.jpg

PICT0203_zpsx5epmllg.jpg[/url]

PICT0202_zpsqeymkcsb.jpg[/img]

PICT0199_zpsj6sj9pyc.jpg

PICT0201_zpsiwphfwsf.jpg[/img]

Pozdrawiam

Agillus68

• 4 weeks later...

Witajcie po dłuższej przerwie. Prace idą pomału do przodu. Pogrzebałem przy kadłubie, dodałem boczne galeryjki oraz wyrzeźbiłem boczne sponsony, których nie było w Essexie. Blaszki zagruntowałem przed montażem, ale w niektórych miejscach przy zaginaniu lakier odpadł. Teraz zabrałem się za nadbudówkę. Najgorsze jeszcze jednak przede mną. Malowanie kamuflażu.

Pozdrawiam i życzę miłego oglądania.

p><p><a href=http://i1075.photobucket.com/albums/w422/Agillus68/Intrepid/PICT0215_zpslcslioqn.jpg' alt='PICT0215_zpslcslioqn.jpg'>

PICT0218_zpszf6xvbwg.jpg

PICT0217_zpszsmgh2nc.jpg

PICT0221_zpsjlxd2yv4.jpg

PICT0224_zps9jv3eowz.jpg

PICT0213_zps9n9dyjoo.jpg

PICT0223_zpsg57wkrjr.jpg

PICT0219_zpsoaqxfgtt.jpg

PICT0216_zpsbbzpwmfr.jpg[/img]