ministersan Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam Nie wiem na ile starczy mi sił, żeby poprowadzić warsztat do końca, ale sam nie dam rady. To mój pierwszy niemiaszek w dodatku z wnętrzem, a nie za bardzo dużo wiem o niemieckiej pancerce IIWW (miałem książkę, ale sprzedałem a nie przeczytałem). Dokupiłem zimmerit z ATAK MODEL, ale to arkusz z zimmeritem do naklejenia plus trochę elementów żywicznych do podmianki. Niestety nie ma żadnej numeracji, ani instrukcji. Nauczony kilkoma blaszkami Eduarda, że instrukcja poprowadzi mnie za rączki... a tu trzeba samemu się domyślić, gdzie i co nakleić lub z czym podmienić. Dla mnie czarna magia. No i samo wnętrze też będe robił pierwszy raz. Co prawda robiłem już niemiaszki, ale tylko współczesne (na razie mam tylko takie foto). Właśnie kończe haubice, ale IIWW to dla mnie nowość (choć kilka pudełek z nimii jest w szafie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 mam ten sam model....TRISTAR 040 zastanawiam sie nad zimmeritem.....juz kiedys robilem z green stuffa. wiec powodzenia i ogladam postepy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Pierwsze prace... Zastanawiałem się dlaczego, przy takiej ilości elementów, instrukcja jest w sumie krótka. teraz już wiem. Zbyt dużo elementów na jednym obrazku (jak dla mnie). Trudno się zorientować co i gdzie umocować. Wolę firmy, które dają obrazki krok po kroku , ale małymi kroczkami. Nie jest to jak dla mnie przejrzyste. I pierwsze dylematy. Ściana tylna ma odpowiednik żywiczny z naniesionym zimmeritem, ale jest krzywy. Nie podejmuje się naprostowania. Dodatkowo, z tego co zauważyłem, w zestawie ATAK MODEL nie ma zdublowanych części i albo naklejamy zimmerit , albo wymieniamy część na żywiczną. Boję się o spasowanie żywiczny oraz, czy rozpoznam co i gdzie. Nie do końca wiem, gdzie powinien być zimmerit. Szkoda mi jednak robić wersje bez zimu (o ile jest taka możliwa w tym modelu i w danych przez HB schematach malowania). No cóż , idę dalej i zobaczymy, co wyjdzie. No i zaczyna się już mocowanie wnętrza i może trzeba by było niektóre elementy już pomalować, ale HB nie podaje żadnych kolorów. Ma moze ktoś jakieś zdjęcie, rysunek wnętrza w kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Spróbuj w gorącej wodzie lub suszarką do włosów naprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Ten element już wkleiłeś w modelu to była część jak dobrze widzę Nr.A-14 To cała tylna płyta ta z napinaczami do kół. Jeśli czegoś nie jesteś pewny to - najpierw się pytaj - następnie klej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 To prawda. Przydałoby się jednak wyprostować ciepłą wodą tą żywice i jeśli się uda to zastąpić nią tylną płytę. Oczywiście jeśli uda się ją rozkleić ;s Ten zimmerit to nie jest mimo wszystko jakaś skomplikowana układanka. Dopasuj odpowiednie fragmenty do wanny i oklej ją zanim wkleisz wózki jezdne. Warto też przetrzeć arkusze zimmu od tyłu delikatnym papierem ściernym. Tak więc nie spiesz się, przymierz każdy element kilka razy i nie powinno być większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Potraktuj to jako informację poglądową - popatrz gdzie powinien być "zimmerit". http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.166-Zimmerit-TAM.html Potem dopasuj części żywiczne do modelu.Części żywiczne będą się częściowo dublowały z częściami z modelu.Oczywiście poodcinaj naddatki żywicy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Z tą częścią rzeczywiście po ptakach, ale nie ma tego złego... Te fragmenty zimmeritu spróbuje zrobić sam. Nie ma tego dużo. jest w takim miejscu, ze nie będzie bardzo widać, jak nie do końca wyjdzie. Jeśli natomiast wyjdzie, to jak znalazł na przyszłość (muszę przyznać, ze wystarczy trochę dołożyć do ceny gotowego zimmu i można fajny model kupić), aby zaoszczędzić kasę. Świadomie użyłem części plastikowej, bo podjąłem decyzje, że nie będę prostował tej części z żywicy. Przeraża mnie puzzle - nie jetem w tym dobry. Uważam, że w tej cenie można zrobić rysunek części zywicznych i naklejanych, ponumerować i opisać co i gdzie dać. Początkujący mogą mieć problem. Ja też w sumie nie jestem mocno doświadczony, choć może nie początkujący, ale mocno mnie to zniechęciło. Ale widzę duży oddzew, więc serdeczne dzięki - liczę na dalsza pomoc. W dalszym ciągu martwi mnie środek, a przede wszystkim kolorystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Niestety nie widzę tu elementów pasujących do boku "wanny" Zanim się nad tym zastanowie, w międzyczasie, podklejam elementy, które rozpoznałem zimmeritem oraz kleje drobnicę. oraz pierwsza doklejona żywica. Czy wam się wyświetlają fotki. Ja widzę tylko ostatnią, a reszta ma napis niedostępne? Fotki są na fotosik.pl - sa tam, nie ostały skasowane. Nie wiem, czy to problem u mnie, czy lepiej zmienić stronę ze zdjęciami. Wszystko jasne - wykorzystany pakiet 1GB, spróbuję coś z tym zrobić. EDIT: Wykupiłem próbnie abonament na innym hostingu (10zł nie majątek) - są jakieś darmowe hostingi bez limitu przesyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 ja korzystam z flickr.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Niestety nie widzę tu elementów pasujących do boku "wanny" Te cztery elementy od góry są zapewne do wanny.Mają kwadratowe wycięcia na mocowania kółek podtrzymujących.Te małe kółka górne. Na pewno jest jedna część w tych z żywicy.Widziałem ją na zdjęciach wczoraj.Dziś fotki wcieło. Ta część pasowała na wannę tam gdzie są wlewy paliwa. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Niestety nie widzę tu elementów pasujących do boku "wanny" Te cztery elementy od góry są zapewne do wanny.Mają kwadratowe wycięcia na mocowania kółek podtrzymujących.Te małe kółka górne. Na pewno jest jedna część w tych z żywicy.Widziałem ją na zdjęciach wczoraj.Dziś fotki wcieło. Ta część pasowała na wannę tam gdzie są wlewy paliwa. Jak pisałem wykupiłem abonament i już fotki nie znikną. poprzednie wkleje ponownie. Rzeczywiście te elementy będą pasować. Zmyliły mnie trochę wymiary i pocięcie na części. Nie jestem dobry w puzzle . Wielkie dzięki. Zaczynam ich mocowanie. EDIT: Przymiarka boków - pasują. teraz szukamy środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Żywica - duży u góry to ten na wlewy paliwa. Duży na dole ma kwadratowe otwory na drugą strone wanny. Przed przyklejeniem dopasuj je do siebie(żeby nie było szpar) i wózków jezdnych Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Ty chyba nie klisz tego z tym papierem? Jeszcze nie używałem zimmu z Atak ale podejrzewam że się go odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Ty chyba nie klisz tego z tym papierem? Jeszcze nie używałem zimmu z Atak ale podejrzewam że się go odkleja. To nie jest papier tylko całość to jakiś plastik, tworzywo. Nie odkleja się, tylko wycina. To jest jako całość. Kleje na klej epoksydowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Zimmerit z Ataka jest z żywicy i trzeba go kleić jak żywicę do plastiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Zimmerit z Ataka jest z żywicy i trzeba go kleić jak żywicę do plastiku... Właśnie nie byłem pewien. Plastik jest inny w dotyku, a ten cienki arkusz to też żywica? ATAK zaleca klej epoksydowy i rzeczywiście ładnie się na nim zimm układa i fajnie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Działaj z rozwagą i spokojnie.Pięć razy przypasuj zanim przykleisz. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Pięć razy przypasuj zanim przykleisz. No bez przesady, jak każdy by tak mierzył to każdy robiłby po jednym modelu rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Pośpiech jest najgorszym doradcą - dokładności i jakości. "Spotter" masz rację - jeśli trzeba to dopasowujemy - do bólu - zanim przykleimy. Oczywiście - rozumie się - że nie wszystkich to dotyczy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Kolejne elementy zmontowane Potrzebuję pomocy. W instrukcji tak jest pokazane zamocowanie blaszki: Czy w dobrym miejscu je umieściłem (sa położone na sucho) i czy maja być na płasko? Maja linie podziału. I następna sprawa. po zamocowaniu żywicy wyszło coś takiego: Najpierw myślałem, że źle zrobiłem i element żywiczny powinien zastąpić dwie części (1) i (2) z racji swojej grubości, ale jednak ma zastąpić tylko (2), bo ma trzy "nity" mające wejść w otwory (3), więc zamocowanie jest ok. Element (4) dał się zastąpić bez problemów. Jak to teraz zrobić? Całość zaszpachlować i wyrównać, zostawić jedną "szparę" jako łączenie elementów plus spaw, czy dorobić zimm? I ostatnia sprawa. Powoli powstaje wnętrze i dalej mam problem z kolorystyką, powinno być białe? No i jakie kolory poszczególnych elementów? krabiny wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Nie powinieneś przyklejać części E31 i E30,tylko zastąpić tym żywicznym klockiem albo nie dawać tam zimmeritu. Trochę inna wersja: i ta też: ale wszystkie z Abt.216. Blaszki tak mają być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 To pierwsza wersja "Brummbara" z nałożonym "zimmeritem". Pojazdy które posiadała "Sturmpanzer-Abteilung 216" (pozostało im około 30 sztuk pierwszej serii) wysłano na naprawy i modernizację w połowie grudnia 1943 roku. Wszystkie "dostały wdzianko z zimmeritu" i zmodernizowano je do wersji drugiej(mocowanie dla dwóch kół zapasowych, skrzynię przesunięto na lewą stronę itp). Twój "Brummbar" powinien mieć tę część nr.E-31. Natomiast część E-30 powinna być ze śrubami i "zimmeritem". Pisałem Ci że części się będą dublowały - "przypasuj zanim przykleisz". Do części z "zimmeritem" powinieneś przykleić śruby odcięte z części E-30. Tak wyglądała pierwsza wersja po modernizacji. http://img.photobucket.com/albums/v394/8wheels-good/destroybrum2.jpg http://img.photobucket.com/albums/v394/8wheels-good/earlybrum8.jpg tak przed modernizacją http://smg.photobucket.com/user/8wheels-good/media/earlyB1.jpg.html Późniejsze wersje nie miały dokręcanego dodatkowego pancerza w tym miejscu. Blaszki na razie zostaw - przykleisz je jak dokleisz "kratownice" i resztę nadbudowy. http://data3.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/brumbar/images/brumbar_24_of_70.jpg Na fotce nie widać "blaszek" zamykających "kratownicę". Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Przymierzałem. Zasugerowałem się tym, że miało wypustki jak do wewnętrznej części plastikowej. Poza tym grubość dwòch plastików i grubość jednego plastiku plus element żywiczny z zimnem jest podobna. Bałem się, że sama żywica będzie za cienka. Tak wyglądało po przymiarce. Więc tak jak na zdjęciu jestwłaśnie z częścią e31. Ze zdjęć wynika (o ile dobrze patrzę), że zimm nie sięga do samej krawędzi tylko chyba do łączenia płyt. Wydaje mi się , że u mnie jest to jednak za szeroko. Nie wiem, czy nie dorobić zimmu do miejsca , gdzie zaczyna się krawędź części żywicznej. Część żywiczna ma zaznaczone śruby, choć bardzo niewielkie. Pòźniej zrobię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Większość złożona i psiknięta podkładem. teraz poprawki i doklejenie drobnicy. Potem ewentualnie jeszcze poprawka podkładu i malowanko. Będzie bez wnętrza, nie ten etap jeszcze dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi