Angus73 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Witam, polecam wszystkim do szlifowania i polerowania plastiku ręczne frezarki do manicure. Ostatnio nabyłem i świat już nie jest taki sam. Komplet frezów jest w zestawie, czyli różne filce i papier 120 wraz z podstawowymi diamentowymi. Osobno dokupiłem tylko flanelowe krążki do polerowania oraz uniwersalny trzpień do nałożęnia np. krążów własnej roboty z papieru 1000, 2000 czy 3000. Jej największą zaletą jest regulacja obrotów od zera do 30,000. Dzięki temu nie topi plastiku a i przy polerowaniu nie dochodzi do plastiku w ułamku sekundy. Do tego ma włącznik nożny co bardzo się przydaje i ułatwia pracę. Póki co wypróbowałem ją głównie jako szlifierkę, montując ją sobie na sztywno w imadle. No i nie mogę wyjść z zachwytu. Na powszechnym portalu aukcyjnym jest tego zatrzęsienie, trzeba wpisać tylko "frezarka do paznokci". Od od około +/- 200 PLN mają już pełen zakres obrotów. Wszystkie nadlewki, zbędne elementy do usunięcia schodzą piorunem bez topienia plastiku. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Informacja ciekawa, ale mam pytanie: co to jest "powszechny portal aukcyjny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 … co to jest "powszechny portal aukcyjny"? AlleDrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 No właśnie... Czy napisanie allegro lub ebay jest na tym forum jakimś przestępstwem lub nietaktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Nie jest ale niektórzy się uparli ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 tylko jakie jest tego tzw. bicie i czy ma klasyczny uchwyt zaciskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Czy powodem do wstydu jest też podanie marki tego cudownego urządzenia? Przecież jak opisujecie swoje modele to chyba piszecie, że to Tamiya czy inna Hasegawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 No właśnie też zacząłem się zastanawiać nad sensem tej "inwestycji" bo przy kwocie powyżej/w okolicach 200 zł to kupowanie maszyny do szponów zamiast Proxxona zakrawa na brak rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Potez - żeby mieć frezarko-polerkę do paznokci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Może do takich Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 No chyba. że ma słonia... To trzeba z grubszej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Dzięki za komentarze, wszystkie. Po kolei, 1. Zdania co do reklamowania sprzedawców są podzielone (Tamka to producent), nie ma co robić zagadnienia, wszystkim zwolennikom wyczulonym na dokładną informację przyznaję że mój sprzęt kupiłem na allegro. 2. Moja informacja ma charakter zgodny z jej przeznaczeniem, tj informacyjny, a nie porównawczy. Każdy używa sprzętów różnych wedle chęci i portfela; po co od razu takie cyniczne podejście? 3. Taka frezarka jest wielkości grubszego flamastra, lekka, cicha i poręczna i można ustawić ją na kilkaset obrotów 4. A jaki kto ma pomysł na 200 pln, to już nie moja sprawa. Polecam jednak rozważenie takiego zakupu jako alternatywy dla proxxona, którego również posiadam ale niestety min obrotów 5000 (nie wiem czy są wolniejsze?). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 To napisz chociaż symbol, po którym szukać na allegro. Nie napisałeś czy ma "futerko" i jakie bicie bo do ryrania frezami ale niestety z biciem to mam Vellemana który kosztuje 20% ceny tego tajemniczego urządzenia i obroty mam niskie a jak potrzeba to zwalniam przyciskając palec. Proxxon z lepszym zasilaczem (z regulacją) ma możliwość niższych obrotów i właśnie jest osiowy - nie ma bicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Proxxon z lepszym zasilaczem (z regulacją) ma możliwość niższych obrotów i właśnie jest osiowy - nie ma bicia. Potwierdzam. Ok 100zł za zasilacz z regulacją i mniej więcej drugie tyle za Proxxona z regulacją. Obra pokrętła na minimum i mamy bardzo niskie obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 A przepraszam, nie przeczytałem ze zrozumieniem...za 200 zeta jest nozny wyłacznik. Proxxon tego nie ma. Potez, Proxxon też ma "waginosceptyka" nożnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Cooper69, ja nabyłem cudo JD700. Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o futerko do polerowania? Tego w zestawie nie ma. Bicia żadnego nie stwierdziłem :-/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Cooper69, ja nabyłem cudo JD700. Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o futerko do polerowania? Tego w zestawie nie ma. Bicia żadnego nie stwierdziłem :-/Pozdrawiam. Dziękuję za konkret ale w mojej opinii zestaw Proxxona podany przez Atlisa jest korzystniejszą propozycją w tej cenie. Chińczyk musiałby być za pół ceny żebym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Proxxon 50EF z regulacją obrotów kosztuje 100-110zł, zasilacz z regulacją NG2/S kosztuje kolejne 100zł, pedał nożny FS kosztuje 65zł. Łączny koszt sprzętu ~270zł. Zasilacz możemy wykorzystać do podłączenia Pen Sandera czy lutownicy Proxxon. Dziękuję za uwagę. Regulację posiada zasilacz PROXXON 28707 - NG 2/E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Swego czasu kupiłem takie maleństwo do paznokci, ale to było za kilkadziesiąt złotych i nie było to złe do prostych prac. Po przejściu na Proxxona nie widzę sensu kombinowania z takim sprzętem, szczególnie że cenowo nie wypada korzystnie, co pokazał Atlis. Proxxon to nie tylko solidna firma, ale też możliwość korzystania z całej masy końcówek wszelkiej maści, może się to przydać nie tylko do modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Oczywiście to kwestia wyboru, może być Proxxon, z tym że zasilacz NG2/E (bo NG2/S nie posiada regulacji obrotów). Komplet Proxxona jaki najtaniej udało mi się skonfigurować to 50EF za 130PLN, wspomniany zasilacz za 114PLN i pedał FS za 72PLN. Razem wychodzi 316PLN (za nowe rzeczy) plus ze 20-30 zeta za przesyłkę jakby z jednego źródła szło, czyli razem można zamknąć się w 350 PLN. Moje cudo kosztowało 204 z przesyłką. Wybór pozostawiam zainteresowanym, z pozdrowieniem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 to po jakiego grzyba kupowac polerkę do paznokci? Bo różowe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Szkoda, że wcześniej tego tematu nie było, bo na początku kwietnia kupiłem proxxona z zasilaczem bez regulacji, bo doszukałem się w instrukcji, że regulator zasilacza MUSI być ustawiony na max. Wcześniej też planowałem zestaw z regulacją 2x, a po przeczytaniu tego wątku lekko popluwam sobie w brodę, choć przy 5000/min też nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Też planuję kupno elektronarzędzia do warsztatu w najbliższym czasie i zastanawiam się, czy proxxon to serio jedyna sensowna opcja? Bo spodziewałem się wydatku rzędu 100 zł, a nie prawie 300, dla mnie to fortuna. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Jak chcesz tanio i dobrze to trzeba kupić 2 narzędzia. Proxxon nie ma bicia osiowego jak wszystkie tanie sprzęty co daje precyzję operowania narzędziem, jest to urządzenie systemowe, no i z lepszym zasilaczem można zejść z tego co rozmawiałem z użytkownikami do naprawdę niskich obrotów co powoduje brak palenia plastiku przy obróbce. Miałem bardzo fajne urządzenie MacAllister ale sprzedałem bo było dla mnie za duże, a nie mogę sobie pozwolić na rozstawienie np. statywu na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi