Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát!

Brawa za temat, a i wykonanie z pewnością będzie zacne

Napisano

Dzięki za komentarze.

Zostało jeszcze trochę blaszek do doklejenia i różnych innych drobiazgów, ale to już w większości po pomalowaniu wnętrza i sklejeniu góry z dołem. Najpewniej jeszcze coś jednak podziałam w środku, przynajmniej wstawię przegrodę ogniową i jakieś klamoty do wnętrza (skrzynki i amunicja) by się przydały, albowiem przez otwarte włazy będzie widać pustkę, poza miejscem kierowcy. Niestety, dostępnych mi rysunków lub zdjęć pokazujących wnętrze Zrinyi/Turan, jak na lekarstwo. Będę się chyba wzorować na LT vz. 35.

Toldi natomiast prawie skończony, wczoraj zamontowałem resztę elementów plastikowych, tylko blaszki jeszcze dokleję i do malowania. Potem przeskoczy do odrębnego wątku.

Napisano

Pojazd piękny, robota precyzyjna i efektowna, ale skutecznie zniechęciłeś mnie do zakupu opisem trudności, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę modelu.

Tak czy inaczej świetnie koledze idzie!

Napisano
Pojazd piękny, robota precyzyjna i efektowna, ale skutecznie zniechęciłeś mnie do zakupu opisem trudności, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę modelu.

Model nie jest łatwy, ale odpłaca to dużym poziomem detali już z pudła. Nie jest też tani, ale na pocieszenie napiszę, że moim zdaniem jest wart każdego wydanego na niego złotego i grosza Czyli coś za coś. A dla otuchy dodam jeszcze, że wersja z długą lufą jest ciut przystępniejsza cenowo.

Dzięki za komentarz

• 3 weeks later...
Napisano

Dawno nie było aktualizacji - co nie znaczy, że nic się nie dzieje.

Zrinyi czeka na zamówioną monografię - powinna być na dniach.

Chciałbym mieć pewność, że wnętrze które chcę jednak uzupełnić, nie będzie kompletną fikcją, ewentualnie będzie - ale taką, której nie da się za pomocą dostępnych źródeł zakwestionować. A dokupiłem w tym celu stojaki na amunicję i samą amunicję 105 mm - dedykowane do Hummela, ale nic lepszego nie znalazłem. Do tego jakieś fotele z żywicy, które na oko pasowały.

Tymczasem poskładałem i wstępnie zagruntowałem Toldiego. Fajna maszyna była, moim zdaniem.

OUpQCY.jpg

Nun7GD.jpg

• 3 months later...
Napisano

Książka dojechała przedwczoraj... niezły wynik tak przy okazji, no ale trzeba było czekać na dodruk - wracam zatem do pracy nad węgierskimi pojazdami.

Niestety, w całej książce jest dosłownie jedno zdjęcie wnętrza pojazdu. Pokazuje ono tył fotela, plecy i hełm kierowcy oraz kawałek haubicy i wewnętrznej strony kazamaty. Na pocieszenie, w książce jest jeszcze jedna fotografia mojego Zrinyiego, której wcześniej nie widziałem.

Z tego zdjęcia jak dla mnie nasuwają się dwa wnioski. A mianowicie:

1) tył oparcia fotela kierowcy jest niewątpliwie pomalowany dość jasnym lakierem, na którym wyraźnie widać odpryski i zadrapania. Obstawiam kolor analogiczny do stosowanego w wypadku niemieckich pojazdów. Wewnętrzna strona kazamaty pancernej nie wygląda już tak jasno, co może wskazywać na zielony kolor, ten sam jaki zastosowano na zewnątrz pojazdu - z innych zdjęć wynika, że na pewno wewnętrzne strony włazów i pokryw były malowane kolorem kamuflażu.

2) jak chodzi o urządzenie pomieszczenia załogi, mam wolną rękę

A skoro mam wolną rękę, do środka powędrują:

1) ściana oddzielająca przedział silnikowy, dorobiona z hipsu - szablon już sobie zrobiłem,

2) fotele załogantów z żywicy, oryginalnie przeznaczone do Quad Gun Tractora Italeri

3) pojemniki na amunicję, amunicja i inne klamoty, oryginalnie przeznaczone dla Hummela.

WEmFCL.jpg

cNGKIQ.jpg

GQH3i8.jpg

Bardzo się cieszę, że mogę się znowu za niego zabrać.

Pozdrawiam

Hubert

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zrinyi zyskał życie wewnętrzne. Wstępna koncepcja aranżacji przedziału załogi, do tego oczywiście dojdzie amunicja w skrzyniach i jakieś drobiazgi.

WP_20161023_09_20_50_Pro_zpsprcpaa2r.jpg

WP_20161023_09_20_18_Pro_zps2qwumovt.jpg

WP_20161023_09_19_18_Pro_zpsjofbgj5q.jpg

Pozdrawiam

Hubert

Edytowane przez Gość
Napisano

Farfocle na przedostatnim zdjęciu na dziale to aero pluło? W prawdzie widać tego za bardzo nie będzie jak dojdzie zużycie, ale warto o tym pomyśleć żeby potem na zewnątrz nie napaskudzić.

Napisano
Farfocle na przedostatnim zdjęciu na dziale to aero pluło?

Dzięki za zwrócenie uwagi - faktycznie syf, co ciekawe, to jest Gunze... był dobrze rozcieńczony, a jednak.

Trzeba będzie posprzątać.

Pozdrawiam

Hubert

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Żeby nie było, że nic się nie dzieje - klei się .

Sklejenie góry z dołem wymaga pewnej ekwilibrystyki.

Szczególnie błotniki mają tendencję do opadania, zatem pomiędzy górny bieg gąsienicy, a błotniki właśnie, wepchnąłem z dziesięć wykałaczek.

3JO3Aq.jpg

Jest szansa, że na samym kleju się to skończy.

Pozdrawiam

Hubert

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Ale brzydal :P

No wiesz, moim zdaniem to jedna z najlepiej wyglądających maszyn bojowych z tego okresu .

Dołożyłem resztę drobiazgów, nity na osłonie wlotu powietrza, trochę blaszek i mocowania osłon bocznych. Instrukcja pokazywała, aby dokleić jeszcze blaszkową osłonę górnego biegu gąsienicy pod błotnikiem, ale na zdjęciach wozów z dowieszanymi osłonami bocznymi ich nie widać - dałem więc spokój.

Idzie do malowania.

11FIo4.jpg

Yo6QDq.jpg

PLef5j.jpg

FJJCcm.jpg

Pozdrawiam

Hubert