slee Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Moj pierwszy ulepek od czasu przeprowadzki na Islandie (ok. 5 lat). Model revella chyba kazdy zna, z aftermarketow dodalem krzesla airesa, blaszki edka, dysze airesa i lufy do vulcana Mastera. Cala reszta to inwencja wlasna z tego co w szufladzie znalazlem . Wyszedl jak wyszedl, od poczatku traktowalem projekt jako testowy, zeby przypomniec sobie techniki, nie obylo sie bez wpadek, min. z koncowym werniksem matowym, po ktorym model zrobil sie doslownie bialy. Jakos udalo mi sie model odratowac, ale kilka kalek i caly watering poszedl sie pasc. Zdjecia sa narazie jakie sa, nie mam namiotu bezcieniowego, a pogoda taka sobie. Jak zmontuje namiot to podmienie na lepsze. Teraz mozecie sie pastwic :P Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Jak na ekstremalne warunki mieszkaniowe: od czasu przeprowadzki na Islandie (ok. 5 lat) [...] nie mam namiotu, a pogoda taka sobie. jest rewelacja! A poważnie, podobają mi się dysze silników. Można liczyć na fotkę od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Na modelarstwie lotniczym sie nie znam, ale jak na moje amatorskie oko to bardzo fajny samolot udalo sie Tobie zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Bardzo mi się podoba. Nie dość że samolot piękny, to i wykonanie bardzo dobre. Nie widać w ogóle że miałeś jakieś poważniejsze problemy z robotą. Po F-14 i A-10 to mój ulubiony samolot, więc siłą rzeczy i model mi się podoba. To co mi się nie podoba, to nadmierne pootwieranie go, przez co model stracił najważniejszy atut - sylwetkę szturmowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Jak na ekstremalne warunki mieszkaniowe:od czasu przeprowadzki na Islandie (ok. 5 lat) [...] nie mam namiotu, a pogoda taka sobie. jest rewelacja! A poważnie, podobają mi się dysze silników. Można liczyć na fotkę od spodu? Hehehe, tak to jest jak sie czlek spieszy i pozniej kabaret wychodzi Oczywiscie mialo byc "namiotu bezcieniowego". Fotki spodu i gory zrobie jak bedzie lepsze swiatelko, i zaopatrze sie w statyw. A tak wygladal model po przygodzie z mattem gunze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 sylwetkę szturmowca. to nie jest szturmowiec. Owszem model zatracił tzw. linię, ale zyskał precyzję. Niestety nie ma prostych rozwiązań. Wracając natomiast do tematu to model bardzo fajny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 A co mu sie stało po tym Gunze, by mi wyszło coś takiego to bym sie załamał chyba, Gunze to zło wychodzi na to. Poza tym ładny bardzo, pewnie to wina dobrych bardzo zdjeć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Wielki szacun za dotrwanie do końca po takiej "awarii" z werniksem. Świetne wykonanie, detal wymagał sporo pracy. Zważywszy na nowe miejsce (którego bardzo Ci zazdroszczę, nawet jakby miał to być namiot [ha ha ha] ) model inaugurujący islandzką twórczość bardzo udany. Muszę się zgodzić z kolegą Solo, pootwierane odrzutowce na korzyść detali tracą wiele ze swego charakteru i pięknej dynamicznej linii. Nie mogę się z nim jednak zgodzić, że akurat ten samolot ją ma, wg mnie F-15 to jeden z brzudszych amerykańskich myśliwców, pokraczny i ocieżały. Jest to oczywiście kwestia gustu, Solo dał się poznać jako USofil ja za to wolę sowiecką myśl techniczną, każdy z nas będzie do krwi bronił swoich racji i obaj ja będziemy oczywiście mieli. Wracając do tematu świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Coś czuję że lakier matowy był słabo wymieszany, stąd nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Podoba się.Znakomite ujecia takie niestandardowe.Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Ja tam ze złamanym nosem tej szesnastki problemu nie mam ;) Fajny model. A samoloty to mogą być albo udaną konstrukcją, albo nie. Reszta to fanatyzm, albo ignorancja. Można sobie wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 TReS, Solo, lakier byl dobrze wymieszany, polozony w dwoch cienkich warstwach w odstepie 20 min. Ja podejzewam ze chinole zle okleili sloiczki i zamiast lakieru matt dostalem zmatowiacz, bo tak wlasnie wygladal. Gesty jak kisiel, musialem rozrabiac go ok. 8:1 zeby uzyskac odpowiednia konsystencje. Dodawlem tez ok 20% glossa bo chcialem uzyskac lekka satyne. Probowalem ratowac sie cienka warstwa glossa ale nie pomoglo, dopiero przemycie izopropanolem odratowalo model, ale przy okazji zmylem brudzenie (a calkiem fajnie jak na pierwszy raz wyszlo mi maskowanie sola). Mam nauczke na przyszlosc, dotarly tez lakiery Gaia, mam nadzieje ze nie bedzie juz problemow przy nastepnym modelu. co do otwierania, to kazdy robi jak lubi. Przy F-15 taka mialem koncepcje zeby go maksymalnie pootwierac, mialy byc otworzone wszystkie pokrywy, ale z braku kwitow ograniczylem sie tylko do 3 i radaru. Sam radar mam w planach wykonac ponownie bo nie wyszedl mi tak jak chcialem (to i tak juz 2 wersja), mam juz koncepcje jak zrobic go lepiej. Dziekuje za komentaze, i przy okazji wrzucam obiecane zdjecia gory i dolu modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Gunze to nie chiny tylko japonia. Może zaliczyli wtopę przy etykietowaniu, ale poza tym to jedne z najlepszych farb i chemii. Bardzo ładny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Wiem ze Gunze to Japonia, akurat ten matt kupilem na ebayu z Taiwanu, wiec tak mi sie napisalo ;) Poza tym pelna zgoda, ze to jedne z najlepszych farb na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Na to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Akurat ja też uważam "piętnastkę" za piękny samolot. Nawet w przyciężkawej wersji E niewiele traci ze swojej gracji. Model bardzo mi się podoba, fajna robota. Jedyne do czego mam małe zastrzeżenie to konfiguracja uzbrojenia - troszkę za ciężka i mało prawdopodobna. Ale to już oczywiście kwestia własnej wizji autora, do której każdy ma prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Mógł być też ten twój lakier źle przechowywany, np przemrożony w jakimś transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi