jureczek Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Podoba się. Bedzie super "migacz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Czy to ma być black basing, czy jakiś preshading? Bo jeśli to pierwsze to nie rozumiem po co te smugi na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Na początek dysze wylotowe, konkretniej ich wnętrze, komora dopalacza etc. Miały być przegrzane i okopcone tytan ze stalą i zabrudzona "ruska zieleń od wysokich temperatur" i uważam, że jest. Malowanki na zewnątrz muszą poczekać, bo kilka farb dopiero do mnie jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Można jakiś opis jak to powstało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Baza Dark Iron MC214 w dyszy i komorze dopalacza, stabilizator płomienia na zielono C66, ale bez dokładnego krycia. Następnie w różnej kolejności filtrowanie mgiełką ciemno i jasnoszarą, brązami (kolory na oko, bez aptekarstwa) i znów tym MC214 i C66 i tak kilka razy, żeby efekt nie był zbyt jednolity czy schematyczny. Na koniec samą dyszę wewnątrz przetarłem pigmentem MIGa P040 Volcanic Sand. Zapomniałbym - na koniec na zewnętrznych powierzchniach łopatek dyszy pinwash szarym Panel Line Accent Color Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Dzięki Ładnie wyszło, szczególnie to brudne zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Kurcze Masz talent Zazdroszczę kunsztu i wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Ładnie wygląda jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Cieszę się, że się podoba ;) Jedziemy dalej. Prace ciągle w toku, bo mi się kompresor ugotował na miękko Jak mu przejdzie to dalsza część zabawy. Wnioski na ten moment są takie, że metoda jest długotrwała, znacznie dłuższa niż zwykły preshading, ale na koniec powierzchnia modelu powinna wyglądać na "naturalnie" nieregularnie zabrudzoną. Wniosek nr 2 jest taki,że czarny podkład z Alclada jest tandetny i nie wart nawet złotówki. Po tygodniu ciągle się klei, kryje nierówno i szybko zasycha w aerografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Zapowiada się super Co to za szary kolor na tym czarnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Surfacer 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 To może być niezłe pod horneto-tomcaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Na jednolitym tle na pewno spisze się najlepiej, ale zrobim tak, że i na wielobarwnym nie-szarym kamuflażu będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Ciekawa metoda preshadingu. Spróbuję może jak będę na tym etapie z A-1H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Powiem Ci Michał że wygląda to fajnie... Ciekawią mnie dalsze poczynania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Tu jeszcze daleko do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Na tym etapie prac prezentuje się bardzo ciekawie - industrialne kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziki888 Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Witam! Fajnie poskładany model. U mnie ten sam zestaw czeka na polskie malowanie nr 114 z odłażącą farbą olejną ;-) Dobry podręcznik składania ale o co chodzi z tym tak zwanym "blackbasing"? Nie rozumiem idei malowania farbki podkładem? Chyba, że traktować surfejsera jako farbke. Ja maluję goły plastik farbkami lub gunze 1200 jak są dodatki z blaszek czy lub i żywicy a potem farbki. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Lipca 2016 Autor Share Napisano 30 Lipca 2016 Nie rozumiem idei malowania farbki podkładem? Czarny to też podkład, a cała idea polega na tym, żeby cieniowanie pod kamuflażem nie było tak regularne, jak przy preshadingu. Na spodzie gdzieniegdzie doszedł niebieski, na całości lokalnie będę jeszce to różnicował brązowym i białym (pozdro Atlis ). Mam nadzieję, że po naniesieniu finalnych kolorów całość będzie ładnie stonowana i zróżnicowana, ale bez przebijania czarnych kresek. Przekonamy się niedługo Tymczasem dysze wylotowe na gotowo: Metalizery to Alclad (w sumie sześć kolorów) a przebarwienia to Gunze H87 i 88 (Metallic Red i Blue). Mają dość grube ziarno, ale w skali wygląda to nienajgorzej, moim zdaniem przyzwoicie oddają drobne, przegrzania. Całość z aerografu. edit: Po pięciu godzinach: I spód w docelowych kolorkach: Wybrane panele, głównie przy lukach inspekcyjnych, dostaną jeszcze postshading na krawędziach, żeby wyglądały na otwierane brudnymi paluchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Lipca 2016 Autor Share Napisano 31 Lipca 2016 Trochę jeszcze rozjaśniłem spód filtrując go mieszanką jasnoszarego z białym. I zacząłem malowanki na górze, na początek najjaśniejszy, żółty kolor. Za schemat malowania przyjąłem ten z instrukcji z kalkomanii Berna Decals BER48107, porównując ze zdjęciami sudańskich MiGów wydaje się być poprawny. Kolor bazowy to Gunze H34 Cream Yellow. Jest dość intensywny, więc będę go jeszcze filtrował C19 Sandy Brown, ale to po naniesieniu pozostałych kolorów bazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Te zacieki pod gondolami bardziej bym widział w brązowym odcieniu, niż czerwonym. Poza tym widać, że będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Te smugi na osłonach silnika były malowane brązowym, taki odcień powstał po kolorze bazowym. Jeszcze będę te smugi robił i z aerografu i olejnymi szuwaksami. A z malowaniem też jestem dobrej myśli. edit: Góra pomalowana w całości. Brązowy i zielony malowane jakieś 3.5 godziny. Bez maskowania (nie lubię pracy z blue tackiem), z ręki. Brązowy to Gunze H17 Cocoa Brown, zielony to mieszanka C122 RLM82 i C15 IJN Nakajima Green w proporcjach 1:1. Oczywiście będą poprawki, oczywiście będzie jescze filtrowanie innymi odcieniami. W zasadzie z malowaniem modelu to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Osłony anten pomalowane, kolory przefiltrowane (głównie bazowymi mieszanymi z jasnoszarym)i model już w bezbarwnym błysku (GX100) stąd kolory takie żywe. Po macie na koniec wróci im do normy Teraz czas na kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Nie wiem, ale nie widać zdjęć, tylko ja tak mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi