cooper69 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Wy mu lepiej napiszcie czego nie musi kupować... Lista będzie krótsza :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 He, he. Lufa jest już od początku. Z antenami wymyśliłem taki patent że pożenię dwa mocowania od RB model - wygląda obiecująco. Dziś polutowałem błotniki. Zdjęcia będą jak jeszcze zlutuję wszystkie wizjery i ich osłony bo trochę mi się z tymi elementami spieszy żebym mógł lutownicę schować. Na chwilę obecną jestem dość pozytywnie zaskoczony jakością tych konkretnych blach z Edka - dość dobrze się z nimi pracuje. Zobaczymy co będzie jak dojdę do mniejszych elementów. Nie wiem czy zauważyliście, ale nasz dział ma najwięcej otwartych warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Chwilowo lutowanie zakończone. Tak mi to wyszło. Jak na początek sądzę że nie najgorzej. Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem. Ostatnia fotka jest w dużym powiększeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem. Sam się zastanawiam ostatnio jak zrobić wizjery więc czekam z niecierpliwością aby poznać Twoja metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Dziś podziałałem z peryskopami. Wiem że Edek trochę skopał ich kształt, ale i tak ich użyję. Dorobiłem do nich szkła. Dla tych którzy są zainteresowani tak to wygląda. Najpierw łamię i rozwarstwiam płytę DVD aby uzyskać coś takiego (górna część płyty). Nie zawsze udaje się uzyskać duży kawałek, ale na szczęście płyty nie są dziś już takie drogie. Następnie wycinam z płyty płaski kawałek o szerokości wnętrza peryskpu i przycinam na wymiar: A tak wygląda konstrukcja do głownych na wieży: Mam teraz pytanie. Chciałbym zastosować wieżowe skrzynie z blachy, bo wyglądają dość ładnie. Ale nie wiem jak zrobić te przetłoczenia. Możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Ale nie wiem jak zrobić te przetłoczenia. Możecie coś doradzić? bazylms : stara metoda modelarzy kartonowych, którą znam sprzed lat - gumka do ścierania i stępiona wykałaczka. Na gumce kładziesz element ( chodzi o to, żeby nie leżał na twardym ) i stępionym lecz miękkim narzędziem jakim jest wykałaczka wygniatasz przetłoczenia. Tak też i poleca to robić Aber, dla przednich błotników Pantery, ale jak pisałem wyżej, kiedyś jako kartoniarz - lata 80te ubiegłego wieku - stosowałem tę metodę z powodzeniem nawet na elementach z Małego Modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Długopisem też możesz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Dzięki. Będę działał. W tzw międzyczasie zacznę zabawę z gąsienicami Friulmodel - właśnie dotarły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Świetna robota się tu dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem. Sam się zastanawiam ostatnio jak zrobić wizjery więc czekam z niecierpliwością aby poznać Twoja metodę Można użyć butelek po napojach....różne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Maja 2016 Autor Share Napisano 18 Maja 2016 Dzięki, będę kombinowął. Wojownik pozbył się gumowców i założył pożądne (prawie) pancerne obuwie. Prawie, bo Friul przewidział przyklejanie koncówek pinów, a niestety czasami CA puści i jakaś wyleci i powoli mi się zapas kończy. Mogli jakiś lepszy patent wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Dzięki, będę kombinowął. Wojownik pozbył się gumowców i założył pożądne (prawie) pancerne obuwie. Prawie, bo Friul przewidział przyklejanie koncówek pinów, a niestety czasami CA puści i jakaś wyleci i powoli mi się zapas kończy. Mogli jakiś lepszy patent wymyślić. Do takich połączeń (piny) można użyć płynny metal LOCTITE-3450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Ładny bajer, trzeba będzie wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Świat się kończy. Krzysiek współczesnego dłubie . Kibicuję, bo to fajny fajfoklok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Maja 2016 Autor Share Napisano 19 Maja 2016 Do konca świata to jeszcze chwilka, bo mam kilka współczesnych w zanadrzu. A teraz panowie będzie kilkutygodniowa przerwa bo większy projekt rusza - remont kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 A teraz panowie będzie kilkutygodniowa przerwa bo większy projekt rusza - remont kuchni. Czekam na warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 A teraz panowie będzie kilkutygodniowa przerwa bo większy projekt rusza - remont kuchni. W łazience możesz sklejać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 Wprawdzie w kwestii Warrior nic się nie dzieje, ale pracuję nad innym projektem - kuchnia. Tak było na samym początku w trakcie i już powoli widać koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Krzysztof, gratuluję współcześniaka - świetnie się prezentuje . Po akcji w kuchni widac, że Twoje piękne modele, to nie przypadek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 10 Czerwca 2016 Od razu widac polską rękę, metal na suficie tubylce only na drewnie jadą ;) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 Mieli rozrzut do 3 cm. Lepiej było z metalu zrobić niż próbować drewno nadbijać. Jarek dzięki. Jeszcze trochę muszę tam powalczyć. Mam nadzieję że za półtora tygodnia będzie koniec. Taki przynajmniej jest plan. Sorki za off-top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Kuchnie mogłeś wstawić do kategorii "Diorama" pierwsze miejsce murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Ładnie wyszpachlowałeś sufit. No i tedetale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Niestety, ale do gipsowania był fachowiec. Na wyspach mają zupełnie inny gips i technologię kładzenie niż w Polsce i jeszcze jej nie opanowałem. Zaciera się go na gładko bez szlifowania. Po zaschnięciu bardzo twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Niestety, ale do gipsowania był fachowiec. Na wyspach mają zupełnie inny gips i technologię kładzenie niż w Polsce i jeszcze jej nie opanowałem. Zaciera się go na gładko bez szlifowania. Po zaschnięciu bardzo twardy. Może to Zimmerit ? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi