Skocz do zawartości

Warrior - Academy 1/35 "Wojownik w letnim słońcu Iraku"

bazylms

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 182
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

He, he. Lufa jest już od początku. Z antenami wymyśliłem taki patent że pożenię dwa mocowania od RB model - wygląda obiecująco.

Dziś polutowałem błotniki. Zdjęcia będą jak jeszcze zlutuję wszystkie wizjery i ich osłony bo trochę mi się z tymi elementami spieszy żebym mógł lutownicę schować. Na chwilę obecną jestem dość pozytywnie zaskoczony jakością tych konkretnych blach z Edka - dość dobrze się z nimi pracuje. Zobaczymy co będzie jak dojdę do mniejszych elementów.

Nie wiem czy zauważyliście, ale nasz dział ma najwięcej otwartych warsztatów.

Chwilowo lutowanie zakończone. Tak mi to wyszło. Jak na początek sądzę że nie najgorzej.

DSCF8899.JPG

DSCF8900.JPG

Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem. Ostatnia fotka jest w dużym powiększeniu.

DSCF8901b.jpg

Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem.

Sam się zastanawiam ostatnio jak zrobić wizjery więc czekam z niecierpliwością aby poznać Twoja metodę

Dziś podziałałem z peryskopami. Wiem że Edek trochę skopał ich kształt, ale i tak ich użyję.

Dorobiłem do nich szkła. Dla tych którzy są zainteresowani tak to wygląda.

Najpierw łamię i rozwarstwiam płytę DVD aby uzyskać coś takiego (górna część płyty). Nie zawsze udaje się uzyskać duży kawałek, ale na szczęście płyty nie są dziś już takie drogie.

DSCF8902.JPG

Następnie wycinam z płyty płaski kawałek o szerokości wnętrza peryskpu i przycinam na wymiar:

DSCF8903.JPG

A tak wygląda konstrukcja do głownych na wieży:

DSCF8904.JPG

Mam teraz pytanie. Chciałbym zastosować wieżowe skrzynie z blachy, bo wyglądają dość ładnie.

DSCF8905.JPG

Ale nie wiem jak zrobić te przetłoczenia. Możecie coś doradzić?

DSCF8906.JPG

Ale nie wiem jak zrobić te przetłoczenia. Możecie coś doradzić?

DSCF8906.JPG

bazylms : stara metoda modelarzy kartonowych, którą znam sprzed lat - gumka do ścierania i stępiona wykałaczka. Na gumce kładziesz element ( chodzi o to, żeby nie leżał na twardym ) i stępionym lecz miękkim narzędziem jakim jest wykałaczka wygniatasz przetłoczenia. Tak też i poleca to robić Aber, dla przednich błotników Pantery, ale jak pisałem wyżej, kiedyś jako kartoniarz - lata 80te ubiegłego wieku - stosowałem tę metodę z powodzeniem nawet na elementach z Małego Modelarza.

Z Edkowych wizjerów wyciąłem środki i po malowaniu wkeleję tam szkiełka. Jak je robię pokarzę wam następnym razem.

Sam się zastanawiam ostatnio jak zrobić wizjery więc czekam z niecierpliwością aby poznać Twoja metodę

Można użyć butelek po napojach....różne kolory.

Dzięki, będę kombinowął.

Wojownik pozbył się gumowców i założył pożądne (prawie) pancerne obuwie. Prawie, bo Friul przewidział przyklejanie koncówek pinów, a niestety czasami CA puści i jakaś wyleci i powoli mi się zapas kończy. Mogli jakiś lepszy patent wymyślić.

DSCF8907.JPG

DSCF8908.JPG

Dzięki, będę kombinowął.

Wojownik pozbył się gumowców i założył pożądne (prawie) pancerne obuwie. Prawie, bo Friul przewidział przyklejanie koncówek pinów, a niestety czasami CA puści i jakaś wyleci i powoli mi się zapas kończy. Mogli jakiś lepszy patent wymyślić.

Do takich połączeń (piny) można użyć płynny metal LOCTITE-3450

loctite_3450_front_zps1m0h1bls.jpg

Do konca świata to jeszcze chwilka, bo mam kilka współczesnych w zanadrzu. A teraz panowie będzie kilkutygodniowa przerwa bo większy projekt rusza - remont kuchni.

• 3 weeks later...

Mieli rozrzut do 3 cm. Lepiej było z metalu zrobić niż próbować drewno nadbijać.

Jarek dzięki. Jeszcze trochę muszę tam powalczyć. Mam nadzieję że za półtora tygodnia będzie koniec. Taki przynajmniej jest plan.

Sorki za off-top.

Niestety, ale do gipsowania był fachowiec. Na wyspach mają zupełnie inny gips i technologię kładzenie niż w Polsce i jeszcze jej nie opanowałem. Zaciera się go na gładko bez szlifowania. Po zaschnięciu bardzo twardy.