M.A.V. Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Nie wiem jak zamocować rurę wydechową. Przeszukałem pół internetu, ale nigdzie nie było zdjęć mocowania rury.W instrukcji wygląda, jakby rura wychodziła z powietrza? tu jeszcze mały schemacik jak to przy silniku wyglądało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Dzięki wielkie, coś pokombinuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Witam, cześć i czołem Tymczasem w modelu trochę zwaloryzowałem reduktor, dorobiłem zakończenie ramy oraz nadałem podwoziu kolor bazowy. Niedługo będzie rdzewienie, oblewanie silnika i innych elementów oil effect oraz błocenie pigmentami a także inne syfy .Pobawię się też w robienie rys na zderzaku. Niestety być może w najbliższym czasie warsztat straci tępo, ponieważ mogę nie mieć czasu na tworzenie miniatur Znalazłem jeszcze w necie piękne zdjęcie, którego klimat mniej więcej chcę utrzymać na dioramie: A tutaj już model (przepraszam za gówniane zdjęcia, ale coś widać): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 No zdjęcie rewelacja. Czekam co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2016 (przepraszam za gówniane zdjęcia, ale coś widać): Witam. Fajny temat, śledzę relację i jestem ciekaw efektu końcowego. Co do zdjęć, to nie są "gówniane", tylko po zrobieniu, trzeba mieć chęci i jeszcze nad nimi popracować. Pozwoliłem sobie pokazać twoje zdjęcia, po kilku sekundowej obróbce i są one całkiem dobre. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 14 Maja 2016 Autor Share Napisano 14 Maja 2016 Dzięki za komenty . Jawkers, następnym razem będę dopracowywać zdjęcia:) W jakim programie je obrabiasz? Zwykły Gimp 2.8 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 15 Maja 2016 Dzięki za komenty . Jawkers, następnym razem będę dopracowywać zdjęcia:) W jakim programie je obrabiasz? Zwykły Gimp 2.8 wystarczy? Do obróbki zdjęć, używam "ACDSee". Gimpa 2.8 nie znam, ale wydaje mi się że też rozjaśnisz, wyostrzysz itp. Dawaj więcej zdjęć i rób zbliżenia. Czekam na aktualizację tematu, tej radzieckiej myśli technicznej nie do zaj..echania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Bardzo fajnie ci to idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Dzięki:) Ostatnio jednak coś podziałałem z ziłem. Dodatkowo przyszły różne przydasie do dioramy, m.in. modrzew i kwiaty od Freona, które mam zamiar rozsiać po wzgórzach. Muszę powiedzieć, że ich drzewa, jak na taką cenę (8zł) to są nawet więcej niż dobre: Z profili plastructa i polistyrenu 0,5mm zrobiłem skrzynię ładunkową: Podmalowałem koła i zacząłem syfienie: Rdzę zrobiłem pocieniowaniem całej ramy pigmentami od MIGa: truck rust i Light rust, a kurz to European earth od AK: A smary czy inne oleje Fresh oil od AK: Zakurzone koła zamontowane na sucho (nie wiem dlaczego każde ma inny kolor, w rzeczywistości sa mniej więcej takie same): Chciałem też popróbować malowanie drewna kolorkami od AK (na zdjęciach deski są jakieś takie nieładne, w rzeczywistości są lepsze): A tutaj jeszcze kabinka podkolorowana: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Jest moc Drzewko pierwsza klasa... łańcuchy na koła będziesz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 W tej skali to nie wiem z czego i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Zaglądam, zaglądam - fajnie Ci to idzie Kabina już pomalowana, a oznak dewastacji jakby brak - nie chciałeś pogiąć drzwi błotników itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Drzwi to nie ma za bardzo jak, a w błotnikach z jakiejś blaszki bałem się, że mi przetłoczenia nie wyjdą. Ale mogę jeszcze popróbować, w każdym momencie można obciąć, kabina nie jest sklejona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Z tymi łańcuchami-samoróbkami to też nie bardzo wiem z czego by mogły być Spotkałem się z dwoma wariantami - jedne były wykonane razem z żywicznymi kółkami (ale kiepsko to wyglądało) drugie były z blaszek (coś takiego jak tu: http://www.hyperscale.com/2013/reviews/accessories/3dmin72003eviewmd_1.htm ) Co do błotników to rzeczywiście trochę za ładne... przetłoczeniami się nie przejmuj skoro to ma być styrany wehikuł Można by nawet pokusić się jakąś samoróbkę nawet nie z blaszek ale z kubka po jogurcie (fajnie się w nim robi perforacje po rdzy czy pofalowane krawędzie podgrzaną igłą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Robota świetna, obicia/sterania zrób, jak Ci koledzy radzą, w każdym razie popróbuj. Deski wyszły pięknie. Co do łańcuchów, weź drut nawojowy (bo musi być cienki) odcinek zegnij na pół, skręć ciasno i rozgnieć klapcążkami , powinno się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Jeżeli masz miniszlifierkę to uszkodzenia możesz zrobić na fabrycznym plastiku - najpierw frezem zrobić wgłębienia a potem zmiękczyć je klejem ( np Tamki ). Błotniki koniecznie z blaszki ( blaszka z puszki po energetyku lub czyś mocniejszym, wyżarzona nad ogniem do zmiany koloru na złoty ) - będą nie tylko fajnie się giąć ale i dodadzą realizmu przez swoją grubość Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Za waszymi radami zrobiłem błotniczek z blaszki. Nie chciałem go za bardzo obijać więc lekko poszarpałem krawędź, tak jak tu: Wyszło o niebo lepiej od tych pancernych plastików, dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 No widzisz, można było? Łańcuchy też dasz radę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosta Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Różne kolory kòł to efekt nieròwnego oswietlenia modelu Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Fajnie zaczyna to wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Koła i drewno wyszły świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Witam, dzięki za komentarze:) Dzisiaj dzień wolny , więc coś tam podziałałem, chociaż na dworzu piękna pogoda i żal siedzieć w domu: Już tydzień temu wyskrobałem ze styropianu podstawkę, jednak dopiero od wczoraj zacząłem ją zagospodarowywać. Najpierw wyciąłem dziurę pod drzewo: Potem wylałem warstwę wikolu, a na to wysypałem trochę pyłu lessowego z mojego ogrodu (może później nasiąknąć, wygląda wtedy jak mokry piasek, jednak gdy klej wyschnie wszystko jest już w porządku:) Potem przyszło cieniowanie pigmentami, sianie trawy (użyłem kolorów autum meadow od Fallera i spring green), oraz sadzenie kwiatów (oryginalne kępy porozcinałem na mniejsze, w naturze kwiaty nie rosną jak na rabacie). Trawę przesiewałem przez sitko, jakby wcierając trawę w nie, wtedy trawa spada w miarę pionowo i nie przechyla się. Oczywiście w naturze trawy też nie stoją dęba. Na zdjęciach wszystko wygląda bardzo płasko, w rzeczywistości jest to bardziej urozmaicone. A mniej więcej chciałem uzyskać taki efekt: A tutaj jeszcze zdjęcia z Ziłem, na niektórych zdjęciach kabinka i skrzynia się przekrzywiły, nie są przyklejone: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Naprawdę wygląda zacnie, ale może warto się zastanowić nad jeszcze dwoma drzewkami. Fakt, że trawa nie powinna stać dęba, ale wysadzarka zrobiona z elektrycznej packi na muchy (15 zeta na alle + metalowe sitko, lutownica oraz pół godz. roboty) na pewno pozwoliłaby na uzyskanie większego zagęszczenia kłosów, które i tak można zawsze odrobinę przygnieść. W tej skali byłoby warto. A całość zapowiada się super. Czekam na cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Z tymi blaszanymi błotnikami o niebo lepiej Podstawka też wygląda całkiem, całkiem... tylko jak to ma być porzucony pojazd to przydałoby się większe zielsko wokół niego. Chyba że masz inną koncepcję i będzie ciągle w użyciu tylko mocno sterany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi