Panzer Machine Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Super! Wyszły bardzo czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Witam, Konkurencja nie śpi, czas więc bym i ja coś podziałał W poprzedniej aktualizacji pokazałem tylny most ( dla przypomnienia, fabryczny wygląda tak ): Zabrałem się za jego przerabianie. Na początek odciąłem plastikowe amortyzatory za pomocą piłki wolframowej: Następnie wyznaczyłem środek rysując przekątne i nawierciłem otwór wiertłem 0,8mm: W miejscu wylądował docelowy amortyzator firmy Aber - tu jeszcze przed przycięciem na długość: W miejscach fabrycznych mocowań bębnów wyznaczyłem środek i nawierciłem otwory wiertłem fi 2mm: Po czym wkleiłem w te miejsca profil polistyrenowy fi 2mm - jako przyszłe mocowanie zarówno dla tarcz jak i felg: Tak oto prezentuje się tylny most ze zmienionymi amortyzatorami oraz dołożonymi fototrawionymi tarczami ( również Aber ): Po założeniu felgi nie będzie za dużo widać... Tyle na dziś Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Felgi to bym bardziej widział 5 - ramienne ;) Te plastikowe szprychy nie wyglądają za dobrze - może znajdziesz coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Macro robi swoje - felgi zostają - pasują mi stylistycznie i koncepcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Fajna dłubanina - Kibicuję i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2016 Dzięki Panowie. Dziś niewiele, ale zawsze coś - poszpachlowałem karoserię milliputem. Do nakładania posłużyły mi narzędzia dentystyczne - bardzo pomocne przy trudno dostępnych miejscach jak i kształtach. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Czas leci nieubłaganie... Mimo to udało mi się znaleźć małe chwile by posiedzieć przy modelu. Zrobiłem nową chłodnicę: Zabrałem się za wewnętrzne ściany komory silnika. Jak widać i tu pojawiły się przesunięcia form: Dorobiłem kratownice - zrobiłem ją jak w niektórych replikach lotusa z rurek - standardowo były z profili o kwadratowym przekroju. Na koniec - chłodnica oleju oraz rzut oka na nową chłodnice w docelowym miejscu ( luzem, więc się przekrzywiła ): Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 27 dni do końca konkursu a ja w lesie... czas wziąć się do roboty Pomalowałem kastę bazowymi kolorkami. Teraz maskowanie i malowanie całości. Przerobiłem też maskę, a dokładniej chwyt powietrza na owalna dziurę: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Płomienie sam będziesz układał z taśmy, czy masz jakieś maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Aż szkoda te płomienie robić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Mikele - takie rzeczy zawsze samemu wycinam. Mam taką taśmę ploterową, która się świetnie na maski wszelkiego rodzaju nadaje ( ten sam materiał daje np eduard na swoje maski ). Bartek.X - płomienie były zaplanowane od samego początku Tymczasem w/w płomienie zagościły na modelu. Reszta karoserii miała być niebieska, ale nie podobał mi się poprzedni odcień. Jak na złość w domowym magazynku zabrakło odpowiednich kolorów do zmieszania, a w metaliki nie chciałem wchodzić - wygrała więc klasyczna czerń. Jak widać na fotkach tu i ówdzie potrzebne są retusze. Tak samo jak przesunięcia linii - spowodowane przemieszczeniem się elementów ( wszystko luzem ). Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Niesamowicie to wygląda. Ręcznie ciąłeś maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Dzięki Solo Tak, ręcznie wycinane - dlatego miejscami muszę podretuszować łuki. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Wyglada swietnie!!! Szkoda, ze nie pociągnąłeś pomarańczowego na maskę, ale i tak wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Trochę ponarzekam, bo do wykonania nie można się przyczepić ! Popieram makinena - takie ładne przejście kolorów zamalowane na czarno, a na masce śmiało można było trochę go pokazać . Tak czy siak, model na pewno będzie świetny, trzymam kciuki, żeby wystarczyło czasu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Sierpnia 2016 Share Napisano 7 Sierpnia 2016 no fajnie to zaczyna wyglądać płomienie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki Panowie Tymczasem kanapa nabrała bazowych kolorków. Jedno siedzisko de lekkich poprawek - jakiś paproch się przykleił. Na tunelu środkowym, na łączeniu kolorów to resztka kleju z taśmy Tamki - pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło Deska rozdzielcza dostała bazowy kolor + pierwsze podmalówki ramek zegarów i podkład pod kontrolki i przyciski. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Świetnie , moja kolorystyka ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ktoś jeszcze tu zagląda? Nie poddałem się - walczę do końca Kasta pomalowana klarem i wypolerowana - do dopieszczenia miejscami. Na zdjęciach widać że kasta cała w paluchach - zdjęcia warsztatowe, za co przepraszam. Silnik z grubsza pomalowany, włożony na sucho, czeka na dodatki które się aktualnie robią/malują. Zmieniłem koncepcje na koła, zacząłem też malować elementy zawieszenia itp. Tylny post zyskał przewody hamulcowe ( jeszcze kilka detali mu brakuje ). Tak wygląda przymiarka na docelowych felgach i oponach: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ja zaglądam musze ci powiedzieć że malowanie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam - niestety nie uda mi się skończyć na czas modelu. Nie chce kończy tego modelu bez dopieszczenia kilkunastu detali, które wymagają uwagi. Model zostanie dokończony, ale po konkursie. Przepraszam wszystkich, którzy śledzili mój warsztat i zawiedli się brakiem konkursowej galerii. Jednocześnie dziękuje za Wasze komentarze i wsparcie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 … Przepraszam wszystkich, którzy śledzili mój warsztat i zawiedli się brakiem konkursowej galerii. …Nie załapałem się do tej kategorii, ponieważ się nie zawiodłem. Nota bene ja moje tylko napocząłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 kjp_a_man - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Września 2016 Autor Share Napisano 5 Września 2016 Coś tam powoli się rusza do przodu. Przednie zawieszenie wklejone na stale, silnik z początkami okablowania. Tarcze i mocowania pomalowane, zaciski czekają na bezbarwny i przewody, a same tarcze na fototrawione nakładki. Musiałem zmienić tarcze ze względu na koła - także te obecne pochodzą z mazdy mx-5. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi