Super Moderator Reflect Napisano 4 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 4 Maja 2016 Lecę dalej z materiałem :-) Dziś na tapecie lodówka Coca-Cola, przyznam, że zrobiona na bardzo szybko (około 2h). Jeszcze brakuje wielu detali, ale kształt już jest :-) Zapraszam do oglądania... I jeszcze dodałem butelki (bo zakładam, że tam będą). Do ułożenia zaprzęgnąłem silnik symulacyjny oraz 216 butelek (niektórych elementów nie da się ułożyć tak "z łapy"). To pożyteczna funkcja - określa kształt obiektu który spada i liczy kolizję. Proszę oto przykład: A tutaj już uspokojona kompozycja (butelki skaczą jeszcze przez chwilę aż do wygaśnięcia sił). Dzięki takiemu zabiegowi - elementy ułożone są bardzo naturalnie (zastanawiam się tylko, czy przypadkiem butelki nie są zbyt małe... ???) No i na koniec jeszcze lodówka w pobliżu dystrybutorów (finalne położenie zapewne się zmieni) I to by było na tyle ;-) Dzięki za wszystkie komentarze! Odpowiadając na pytanie - ja pracuję z Cinema 4d pozdrawiam Christian Cytuj
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Wymiatacz ;) Lodówka z butelkami to będzie jeden wydruk? Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 4 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 4 Maja 2016 Mogę wszystko drukować osobno... albo razem (drukarka, będzie zachwycona :-) pozdrawiam Christian Cytuj
luckyLUKE Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 No to w SF jest już pozamiatane ;) Możesz zdradzić jakim sprzętem będziesz drukował? Cytuj
Browarek90 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Jak na razie wszystko wygląda naprawdę ciekawie czekam na więcej Cytuj
sabatms Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 bardzo ciekawe -- powodzenia ja w 3D (MAYA i 3D Max) siedziałem długo i dawno jak jeszcze drukarek 3D nie było nawet w projektach Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 5 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 5 Maja 2016 Jadę dalej... nawet się rozpędziłem muszę przyznać - no ale temat ciekawy (dla mnie przynajmniej ;-) Dziś na oko 4 godzinki dłubania. Głównie poprawiałem lodówkę (detale) oraz zrobiłem znak drogowy. Oglądajcie: No i na koniec jeszcze całość kompozycji (oczywiście to tylko tak poglądowo... położenie elementów zmieni się) Dzięki za wszystkie komentarze - jeśli macie jakieś sugestie do elementów, które powinny zaistnieć na mojej stacji - dajcie znać ;-) pozdrawiam Christian Cytuj
mikemc Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Witam Możesz napisać coś więcej o aspektach technicznych twojego projektu. Jakiego software używasz, i w jakim formacie są to pliki. Jakiego sprzętu używasz/będziesz używał do wydruku? Cytuj
bazylms Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 No Christian - pojechałeś na maksa. Czekam na te wydruki jak na ciepłe bułki. Powodzenia życzę i wygląda na to że będzie się tutaj nieźle działo. Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 6 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 6 Maja 2016 Czołem Panowie Jeśli chodzi o program w którym to robię to jak napisałem już wcześniej, ja używam Cinema 4d - to komercyjny produkt - zawiera moduły do modelowania, animacji a także rozbudowane silniki symulujące fizykę etc. Bardzo fajne narzędzie, którego interface jest podobny troszkę do Photoshop-a. Pliki są w formacie natywnym, ale program jest kompatybilny z drukarkami 3D (exportuje do formatu OBJ, który jest przetwarzany przez soft maszyny do STL - czyli pliku pod druk 3D). Maszyna która będzie drukować moją pracę to drukarka typu PolyJet - drukująca fotopolimerem -więcej o technologii TUTAJ (prawdopodobnie będzie to PolyJet Eden260VS) do usłyszenia Christian Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Maja 2016 Napisano 7 Maja 2016 wooow..... no to zaorałeś to może się dołączę i podrzucę trochę inspiracji - może się przyda: https://www.pinterest.com/pin/325314773054901070/ Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 7 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 7 Maja 2016 Dzięki M.A.V. !!! To nadaje się idealnie! W samochody raczej nie będę się bawił - chociaż oczywiście bez problemu można by takiego starego amerykańca machnąć :-) Bardziej zależy mi na małych elementach tła - beczki, karnistry porzucone narzędzia itp pozdrawiam Christian Cytuj
M.A.V. Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 ....Bardziej zależy mi na małych elementach tła - beczki, karnistry porzucone narzędzia itp... Właśnie dziwna sprawa ale przeglądając wiele fotek z takich porzuconych stacji benzynowych rzuca się w oczy jedno - w zasadzie nie ma żadnych "drobnych" klamotów. Jak już, to jakieś duże wraki samochodów, ewentualnie sterty opon. Ciekawe czy resztą 'zaopiekowali się złomiarze" czy porzucający zostawili porządek. Z drugiej strony wiadomo, że przy jakiejś katastrofie (czy nuklearnej apokalipsie) to zupełnie inna bajka i jakieś porzucone w panice graty na pewno by się znalazły. Cytuj
hiwis Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Nadrabiam zaległości w poznawaniu konkursowych warsztatów i wreszcie tu dotarłem WOW Trochę jak Mad Max, trochę jak Fallout, trochę jak... (coś innego) Już mi się podoba - kibicuję i powodzenia Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 22 Maja 2016 Autor Super Moderator Napisano 22 Maja 2016 Czymś takim :-) pozdrawiam Chrstian Cytuj
jonathan Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 Może przyda się trochę tego produktu: http://www.agamazoologiczny.pl/teraria/729-trixie-piasek-pustynny-do-terrarium-czerwony-5kg.html Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Super Moderator Napisano 13 Czerwca 2016 @M.A.V. No nie bardzo mam możliwość pracy - cały czas biegam między biurem a warsztatami modelarskimi w poznaniu (remont). Mam nadzieję, że już na nowej lokacji dokończę stację. @jonathan Bardzo dziękuję - możliwe, że skorzystam :-) pozdrawiam Christian Cytuj
jonathan Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Myślę że piasek godny uwagi. Korzystam z takowego u swojej jaszczurki. Jak coś mogę zrobić zdjęcie jak drobny jest ten piasek. Przy tym bardzo ciężki Cytuj
pedzelek Napisano 16 Czerwca 2016 Napisano 16 Czerwca 2016 Natrafiłem na magazyn WEATHERING i przypomniała mi się twoja praca. Może akurat się przyda. Jeśli chcesz to zajrzyj na 28stronę http://www.migjimenez.com/img/cms/PDF/WEATHERING%20GREATEST%20HITS.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi