Super Moderator Reflect Posted May 2, 2016 Super Moderator Share Posted May 2, 2016 Klasa 7 - Sci-Fi Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Rok 2034 - światowe zasoby ropy skończyły się - populacja ludzka kurczy się w zastraszającym tempie. Przy życiu pozostaje już tylko garstka ludzi Rok 2035 - walka o surowce nabrała nowego wymiaru - pozostali przy życiu nie opuszczają bezpiecznych lokacji - na powierzchnię wysyłane są jedynie roboty rozpoznawcze Rok 2036 - rozpoczyna się wojna o wszystko W konkursie letnim chciałbym zadziałać trochę z nowymi technikami - scratch, projektowanie i druk 3d - moja praca, będzie miała charakter winiety/małej dioramy (jeszcze nie wiem jak dużą scenę chcę zbudować i na ile mi czas pozwoli) - chciałbym odtworzyć fragment opuszczonej stacji paliw, gdzieś na pustkowiu Nevady. Roboty zwiadowcze, napotykają się na grupę mutantów i rozpoczyna się piekło... Mam nadzieję, że załączone obrazki pomogą Wam wyobrazić sobie co chciałbym zbudować ;-) W pracy wykorzystam żywice obiecującego Polskiego producenta HEXX - natrafiłem na ich figurki przypadkiem podczas tegorocznego konwentu "Pyrkon" w Poznaniu. Bardzo mi się podobały i kupiłem komplecik. Dodatkowo wspomogę się produktem GW - Chaos Cultists oraz GW Chaos Warhounds A oto szybki inbox: No i to by było na tyle - następny update, zabieram się za modelowanie 3d stacji paliw ;-) pozdrawiam i do usłyszenia Christian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kret69 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 No dobra... to zasiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwarciu21 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Oj często będę tu zaglądał, świetny projekt rodem z Mad Maxa mimo, że jeszcze nic nie pokazałeś to już widzę, że scenka aż się prosi o jakiegoś Muscle Cara w apokaliptycznym stylu najlepiej z sprężarką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luckyLUKE Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 W końcu pierwszy warsztat w tej klasie! Zasiadam i kibicuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 świetny projekt rodem z Mad Maxa Moje pierwsze skojarzenie było z Falloutem Fajne te Twoje projekty, Reflect. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan1 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 No ciekawe, ciekawe . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Będzie się działo Ja to jestem najbardziej ciekawy tych zalegających wszędzie porzuconych klamotów - z tym chyba będzie największe wyzwanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damien77 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Rowniez zasiadam do ogladania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skoren86 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Kibicuje. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedzelek Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Bardzo ciekawie się zapowiada. Nie wiem czy dużo pierdółek będziesz ustawiał jak na 5 zdjęciu. One czasem najwięcej czasu pochłaniają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Suuper pomysł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbariusz Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Fajny pomysł. Chętnie po podglądam, zawsze podobały mi się figurki Sci-Fi w tym klimacie. Powodzenia w budowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 No tak Reflect, zapewne pozamiatałeś w tej kategorii i wielu chętnych do startowania tutaj już nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Druga Nevada w konkursie ;) Te opuszczone stacje paliw mają klimat. Może być hit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted May 3, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 3, 2016 Muszę przyznać, że temat sobie nałożyłem dosyć srogi - łatwo to spartolić, robię też próbę z 3d, więc to będzie następna górka do pokonania... no nic - napiszę tak - referencji szukałem przez ostatnie myślę dwa tygodnie. Generalni zainspirowały mnie roboty - które w wersji jaką ja widziałem wyglądały oszałamiająco, szybka decyzja + idzie konkurs... Dobra - jakoś to będzie ;-) Tak, że spontan... No ale zaczynam od najłatwiejszej dla mnie części - czyli bryły przestrzenne opisane bitowo dla przyjemności Waszego oka ;-) Acha... zapomniałbym, jeszcze muzyczka... https://www.youtube.com/watch?v=N4d7Wp9kKjA A oto progres prac z mijającego weekendu: Rozpocząłem od definiowania bazy dystrybutora - cały proces opiera się o opis brył wektorami - dzięki temu, mogę zwiększać lub zmniejszać szczegółowość siatki (pod różne skale etc) Jest jeszcze jedna sprawa - backdrop... myślałem, nad takim??? Ale to kolejny etap, jeszcze nie teraz ;-) Oczywiście pracuję na referencjach fotograficznych, więc nie ma problemu z proporcjami obiektu odtwarzanego. Górna sekcja musi mieć charakterystyczne wycięcia na ekran informujący o ilości sprzedanego paliwa oraz wejście na pistolet. A tutaj już po wycięciu - system "wybiera w bryle" kształt który nadałem przedtem. Dodaje trochę detali - czyli obwódki, tabliczka i boczne listwy/łączenia blachy, Następnie śróby - tutaj używając jednorazowo wymodelowanej śruby, ustawia się częstotliwość z jaką ma występować w naszej scenie i pięknie automat układa śróbeczki w odpowiednich odległościach :-) Kolejne detale - tym razem bok dystrybutora, łuza w której zawiśnie pistolet No i zabrałem się za pistolet - muszę przyznać, że bardzo ciekawy element. Jak poprzednio odtwarzam element z fotek ref. Jeszcze podgląd na detal I przymiarka pod dystrybutor Następny krok to dorobienie charakterystycznego elementu dysku na szczycie Duplikuję prawie gotowy dystrybutor i dorabiam mały licznik między nimi Teraz czas na kilka pierwszych drobiazgów - na pierwszy ogień idą opony od samochodu Nie mogło też zabraknąć beczek... A oto kompletny fragment: To by było na tyle - zobaczymy kiedy kolejny update (może za tydzień, ale kto wie...;-) pozdrawiam i dziękuję za doping oraz serdeczne słowa! Christian P.S. Kable paliwowe, nie będą drukowane - one zostaną zrobione z jakiejś rurki/żyłki etc (zależnie jak duże to w sumie druknę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kret69 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Reflect ale to jak to, to Ty najpierw to robisz w 3D a potem co? Drukujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted May 3, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 3, 2016 Dokładnie tak będzie :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 W modelowanie 3D to w sumie też jest modelarstwo samo w sobie Super wyglądają te rendery. Co do wężyka do dystrybutora, to spróbuj coś takiego może wężyk silikonowy wędkarski Grubości i kolory są różne. Zmyłka jest taka, że podana średnica jest wewnętrzna. To jest rurka, więc w środek można włożyć drucik i nadać dowolny kształt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted May 3, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 3, 2016 Super patent na wężyk! Na pewno skorzystam! Dzięki Christian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HubertP Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Kibicuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 W modelowanie 3D to w sumie też jest modelarstwo samo w sobie Super wyglądają te rendery. Co do wężyka do dystrybutora, to spróbuj coś takiego może wężyk silikonowy wędkarski Grubości i kolory są różne. Zmyłka jest taka, że podana średnica jest wewnętrzna. To jest rurka, więc w środek można włożyć drucik i nadać dowolny kształt. Oj, chciałbym coś takiego, byłoby dobre do robienia zaczepów okablowania na podwoziach samolotu. Można to gdzieś u nas dostać? EDIT: widzę po linku do zdjęcia, że można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Ja tam kupowałem na allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Kultyści dają radę,ale dystrybutory rządzą!Postaw jeszcze dystrybutory napojów,takie jak tu: http://www.redironmodels.com/RIM35012_BIG1.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Projekty robią wrażenie. To Inventor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raval74 Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 No widzę Christian że podążasz z duchem techniki,będę uważnie śledził wątek i powodzenia życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts