kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Startuję w konkursie z troszkę chyba mało popularną tematyką na tym forum. Model jaki będę robił to Ił 62 M w skali 1/144 z zestawu Zvezdy. Model będzie oczywiście w malowaniu LOT z lat 80. Planuję też na koniec jakąś podstawkę z fragmentem płyty lotniskowej i trawy, która będzie imitować postój samolotu w letni dzień na lotnisku. Model należy raczej do łatwych i dobrze spasowanych, więc powinno pójść gładko. Najbardziej przy budowie obawiam się samego kładzenia kalek. Myślę że jest mnóstwo czasu i raczej się wyrobię z zakończeniem budowy. Planuję nawet zrobić jeszcze jeden model w ramach konkursu. Do modelu dokupiłem kalkomanie LOT firmy Martola oraz maski Montexu. Oszklenie będzie zestawowe a nie w postaci kalkomanii, jak to się często praktykuje w przypadku modeli samolotów pasażerskich w skali 1/144. Zdjęcia zawartości zestawu. created by picasa2html.com created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Co do numeru to się jeszcze zastanawiam. Myślę jednak, że na pewno nie będzie to SP-LBG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 To się ubawisz z maskowaniem tych szyb z kabiny pasażerskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Super, że pojawiło się coś z pasażerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Co do okienek to sobie troszkę po maskuję. Dobrze, że to nie A 380 . Muszę teraz zdobyć jakieś fotki kabiny, podwozia i silników z bliska. Myślę chyba, że nie będzie z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Airliners.net Sporo tam tego powinno być. Dzięki, właśnie przeglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 'Moja' tematyka :-) Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 'Moja' tematyka :-) Kibicuję. Moja również i ja również! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Masz kolejnego oglądacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 O rany nie spodziewałem się takiej widowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Pamiętam, że kolega w Mikrusie maskował „bulaje” w Chinooku po prostu kroplami maskolu, więc jakbyś dostał uczulenia na folię to masz alternatywę. W okolicach 1991/92 profesor Maryniak (dusza człowiek) omawiając wypadki SP-LAA i SP-LBG sugerował, że rosyjski wywiad gospodarczy zerżnął VC-10, którego profesor oceniał jako konstrukcję raczej nieudaną. Ze wszystkich moich lotów na pokładzie IŁ-62 najbardziej pamiętam trasy Moskwa–Chabarowsk i Chabarowsk–Moskwa. Żywych zwierząt nikt nie wiózł, ale pamiętam nastolatka przewożącego midi wieżę. Poza tym, że w obie strony nie spałem, to z Moskwy pamiętam fantastycznie krótki rozbieg An-72 na sąsiednim pasie, a z Chabarowska Tu-95 stojące w wojskowej części jak na przeglądzie wzdłuż drogi kołowania na wspólny wojskowo/cywilny pas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Z tym maskolem to może i dobry pomysł ale ja wykorzystam maski. Ja Iłem 62 nie leciałem. Tylko raz w życiu leciałem samolotem i był to lot do Wilna i z powrotem. Było to w 1991 r, a samolot to An 24 Aerofłotu. Pamiętam że jak wszedłem do samolotu to miałem mieszane uczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Witaj w kolejnym warsztacie; jestem na ukończeniu tego modelu i mogę posłużyć radą co do zestawu; tak więc wypraska skleja się bardzo ładnie i nie można przyczepić się do szczegółów typu np linie podziału, zestaw ma natomiast inne wady - niekóre przeszklenia wystają poza obrys kadłuba (ona pasażerskie), nie wiem za bardzo co z tym zrobić transparentne tworzymo jest elastyczne i obawia się że po zeszlifowaniu nie da się wypolerować; kolejny problem to kalka - niestety nałożenie dużych elementów jest problematyczne uważam że lepiej pokusić się o wykoannie na jej podstawie maski - pamiętaj że BillModelMaker zrobił kolor do malowania oznaczeń LOT, resztę będę podpowiadał na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 … niekóre przeszklenia wystają poza obrys kadłuba (okna pasażerskie) …Czytałem, że można w otwory po solidnej kropli micro kristal klear zamiast tego co fabryka dała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Ja kiedyś robiłem Humbrol Clearfix. Nakłada się wykałaczką i wychodzi cienka, błyszcząca błonka, jest całkiem OK. Pewnie to ten Micro Kristal Klear to coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Dzięki za wskazówkę tombie01. Zobaczymy jak będzie u mnie ze szkiełkami, a co do kalek to właśnie tego się obawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Ja na przykład wiele razy robiłem oszklenie z kalek, tzn. kładłem ją na swoje miejsce, a przeźroczysty film zostawał nad dziurą, zalewałem to Mr. Mark Setterem i po wyschnięciu zostaje elegancka szybka, jedyny warunek że nigdy nie wolno łapać samolotu paluchami w tej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Dziś chciałem przymierzyć okienka do kadłuba po wskazówkach tombie01 ale moją uwagę przykuło coś innego. Postanowiłem przymierzyć połówki kadłuba na sucho i tu zonk . Połówki kadłuba są jakby trochę zwichrowane i nie za dobrze pasują do siebie. Jak zwykle musi wyjść coś nie tak, a już myślałem, że Zvezda jest dobrze spasowana . Przy okazji jak próbowałem dobrze spasować połówki, to ułamały się prawie wszystkie kołeczki mocujące. Chyba będzie trudniejsza przeprawa. Tak wygląda na górze i jest ok. created by picasa2html.com Tymczasem na spodzie wygląda to tak. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Dotnij z hipsu czy innego luźnego plastiku małe płytki, wklej od wewnętrznej strony do jednej z połówek (tej, która na dole bardziej "wystaje") i załatwisz za jednym zamachem temat ustalaczy i spasowania połówek kadłuba Zawsze mówisz, że masz pod górkę i zawsze w galerii ląduje ładny model, będzie dobrze ;) ps. I jak nie masz jeszcze to kup Extra Thin Cement i klej kawałek po kawałku. Rewelacyjny klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Michał tak właśnie sobie planowałem z tymi kawałkami plastiku . Chciałbym w końcu zrobić model gdzie wszystko dobrze pasuje. Mam ten klej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 To kup jakiś rekreacyjny zestaw klocki lego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 O dobry pomysł . Taki zestaw baza kosmiczna jak w latach 80 z Pewexu . A tak naprawdę to chyba muszę zrobić sobie jakaś Tamkę. Pamiętam, że ze spasowaniem to w Tamce nie na problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Zależy jaki model. Jak trafisz na Italeri przepakowane przez Tamiyję to się zupełnie załamiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Nie no, chodzi mi o klasyczną Tamkę. Kiedyś robiłem Spita i Me 109 w 1/48 to bardzo dobrze je wspominam. Oczywiście robiłem je bez szpachlowania i malowane były pędzlem, ale co do spasowania to nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Słabe to spasowanie jak na model serii 'Ultimate Kit' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi