lesio-69 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 Czas zacząć wykonywać "kamuflaż" . Że niby żaglowce nie mają kamulażu.? Ten ma. Najpierw czerwony Teraz niebieski A jeszcze dojdzie zielony, czarny, złoty. Malowałem pędzelkiem farbami GUNZE. Czytałem, że te farbki raczej do pędzelka się nie nadają i potwierdzam tą tezę. Raczej to chyba zmyję i pomaluję Vallejio Model Color. Chyba, że polecacie jakieś inne farbki pod pędzel. Czym najlepiej teraz bezinwazyjnie zmyć niebieski i czerwony.? Myślę o następujących specyfikach: 1. zmywacz do farb akrylowych WAMOD-u 2. zmywacz Revella AQA COLOR CLEAN 3.zmywacz AK INTERACTIVE 186 - Paint Stripper 4. zmywacz Gunze T-114 Mr.Paint Remover 5. zmywacz Deluxe Materials Strip Magic Czy ktoś używał któregoś z tych specyfików i może w tej kwestii doradzić.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2016 Jestem pod wrażeniem cudów, jakie tworzysz z tych uproszczonych wyprasek Kibicuję, i jednocześnie trzymam kciuki, aby nie zachciało mi się żaglowca robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dru Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Nie absolutnie nie zmywaj. Zapuść łosza z odcieniem burty a będzie OK. Wszak to oceaniczna bryka. Decyzja należy do szkutnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 Jaki lakier zastosować na elementy malowane farbami olejnymi? Czy może być Vallejo.? Nigdy nie lakierowałem elementów pomalowanych farbami olejnymi. Jak robić wascha to na całej burcie, a tu połowa będzie w akrylu a połowa w oleju. Mam wasche olejne z MIG-a i z AK do elementów malowanych farbami akrylowymi . Mam też wasche akrylowe z Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2016 Jaki lakier zastosować na elementy malowane farbami olejnymi? Ja lakierowałem lakierem Gunze - ale dałem farbie olejnej duuuuużo czasu na wyschnięcie - kilka tygodni... Nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Wszelkie malowanki Gunze pędzlem źle wyglądają.Ciężko powiedzieć jak jest u Ciebie bo z tej odległości nic nie widać. Vallejo są o niebo lepsze do tego. Jeśli będziesz zmywać użyj Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 Właśnie, z bliska to źle wygląda. Zmywacz Wamodu i Vallejo już do mnie jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 Postanowiłem jednak zmyć ten "kamuflaż" z Gunze. Kontrola jakości w mostaci mojego sumienia stwierdziła, że takie "coś" nie nadaje się do dalszego prezentowania. Zmywacz do farb akrylowych WAMODU jest w tych sprawach doskonały. A stosunek cena/jakość jeszcze lepsza. Gorąco polecam jak ktoś potrzebuje zmyć z modelu farbki akrylowe. A więc zaczynamy od początku. Kolor biały: a potem wykorzystam te kolorki oraz czarny i złoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Kontrola jakości w postaci mojego sumienia stwierdziła, że takie "coś" nie nadaje się do dalszego prezentowania Nie ma co ukrywać - najostrzejsze kryterium jakościowe jakie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Powoli prace posuwają się do przodu. Robimy zielone malowanko A teraz czerwone Jeszcze niebieskie, czarne, złote, "drewienko" i burty będą gotowe. Nie wiem kto wymyślił takie malowanie, ale u mnie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 nono bardzo ładnie wydziergane - brawo rozumiem ze dojdzie jeszcze wash i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 nono bardzo ładnie wydziergane - brawo rozumiem ze dojdzie jeszcze wash i takie tam Czy będzie wash? Zobaczymy, ale w planach nie mam. Jeszcze do tego "dziergania" zostały na burtach 4 kolory: niebieski, złoty, czarny "drewno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Powoli idę do przodu Czas na niebieski i podkład pod "drewienko" a teraz drewienko Heller sugeruje malowanie listew odbojowych na żółto. Jakoś mi się to nie widzi. Listwy zostaną takie jakie są teraz lub zostaną pomalowane na czarno. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 Ładnie Te trójkąciki z ręki czy maskujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2016 Wszystko malowane z ręki. Co prawda przy tych zielonych trójkącikach można by było maskować, ale by mnie chyba coś trafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 fajnie wychodzi - dot odbojnic o których mówisz ? tych na wysokości pokładu - białe malowanie czy tych na poziomie poszycia choć w cale nie wiem czy wszystkie nazwać odbojnicami http://www.hotel-r.net/gb/golden-hind tutaj widać iż ani czarne ani żółte tylko w kolorze drewna - może minimalnie rozjaśnić bo jednak są bardziej poddane działaniom zewnętrznym zresztą jak widać po powyższym linku - sposobów i wzorów jest na pęczki wiec rób tak aby się tobie podobało pzdr ps http://www.hotel-r.net/im/hotel/gb/golden-hind-21.jpg tutaj są czarne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2016 Listwy odbojowe na wysokości pokładu będą niebieskie. Na wysokości poszycia - sprawa otwarta. Zobaczymy co wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 to ja jestem za czarnym olejem przetartym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Fajnie to wygląda... ...hej, ha kolejkę nalej, hej ha kielichy wznieście, ale to jest właśnie klimat morskich opowieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Dzisiaj w wolnej chwili tylko 2 kolory: złoty oraz czarny Teraz w następnej kolejności odbojnice na wysokości pokładu na niebiesko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Jak z ręki malunki to szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Masz fach w ręku - czekam na więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 O ile lewa burta jest rewelka, to na prawej mógłbyś jeszcze wyprostować skośne boki zielonych trójkątów, bo wyglądają na dość wklęsłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Pomału mój koszmar z malowaniem burt się kończy. W końcu zebrałem się w sobie i pomalowałem odbojnice na wysokości pokładu. Do maskowania wykorzystałem nowy wynalazek Tamiyi - taśma do łuków. Wykorzystałem taśmę o szerokości 5 mm. Taśma nie jest papierowa, tylko jakby winylowa lub coś w tym rodzaju. Przyznam się, że trochę ze strachem ją naklejałem na burty, ponieważ kiedyś korzystałem z podobnej taśmy, ale firmy 3M. I taśma firmy 3M zerwała mi farbę. Nie wiem, czy to wina taśmy, czy nakleiłem ją na nie do końca suchą farbę, ale tu wolałem już jej nie używać. do maskowania wykorzystałem też taśmę o szerokości 3mm Maxitape. Obie taśmy zdały egzamin. Jest tylko kolosalna różnica w cenie na korzyść Maxitape. I jeszcze do maskowania maskol Talensa. Maskol łatwo nakłada się pędzelkiem. Najpierw jest szary a po kilku minutach robi się całkowicie przezroczysty. Nie ma też kłopotu z jego zerwaniem z ochranianej powierzchni. Wszyscy "zawodnicy" użyci do maskowania w komplecie: 1. Maskol Talensa 2. Biała taśma Tamiya - szerokość 5 mm 3. Zielona taśma Maxitape - szerokość 3 mm 4. Żółta taśma Tamiya - szerokość 6 mm I maskowanie I rezultat finałowy - burty pomalowane O ile lewa burta jest rewelka, to na prawej mógłbyś jeszcze wyprostować skośne boki zielonych trójkątów, bo wyglądają na dość wklęsłe Starałem się co nieco wyprostować. Teraz przyszła pora na wklejenie pokładu, ale to już w następnym odcinku Ahoj, marynarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Szukam szczęki... Uczciwego znalazce proszę o kontakt Leszku, bo tak chyba masz na imię, rewelacyjna robota!!! Jeśli tylko zdążysz do końca sierpnia, to pierwsze miejsce masz gwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi