Skocz do zawartości

Jagdpanzer E-100 1:72 Modelcollect

Piotr_P

Rekomendowane odpowiedzi

Prace nad modelem zostały zakończone.

Bolączki i plusy modelu opisywałem w dwustronnym warsztacie.

Wyszło nieźle jak na podwójne malowanie.

Do modelu dorobiłem też swoją pierwszą podstawkę.

Tutaj największe słowa uznania i podziękowania należą się naszemu forumowmu koledze hiwis'owi za bezinteresowną pomoc w postaci podzielenia się swoim magazynem dodatków do wykonywania podstawek,z których sam można powiedzieć słynie.

To dzięki niemu postanowiłem wypróbować to czym się podzielił. Ze swoich magazynów dołaczyłem zdezelowaną PAK40 z Amercomu. Jak na pierwszy raz chyba nieźle wyszło...myślę,że z kolejnymi będzie coraz lepiej.

Póki co ,ta będzie robiła jako "uniwersalna" dla innych pojazdów w przyszłości.Już tli się zarys kolejnej do "dziwoląga" zimnej wojny. Hiwis wie o czym mowa ale póki co

Dobra , kończę biadolić i dzielę się swoimi wypocinami

DSCF9097_zps8br86tee.jpg

DSCF9098_zpsqeurgk6x.jpg

DSCF9099_zpstzub92xi.jpg

DSCF9099_zpstzub92xi.jpg

DSCF9100_zps0fsrthn8.jpg

DSCF9102_zpsh4kzgbjg.jpg

DSCF9105_zpstnwt8q3l.jpg

DSCF9106_zpsmseub4pt.jpg

DSCF9108_zpsfl9tmkup.jpg

DSCF9139_zpsfnqlqhy3.jpg

DSCF9140_zpsvjgwrgp1.jpg

DSCF9141_zpszvhx79ba.jpg

DSCF9142_zpsjiubm3lg.jpg

DSCF9143_zpsszarlsub.jpg

DSCF9144_zps6cply63o.jpg

DSCF9145_zpsqdnbd2g5.jpg

DSCF9147_zpsznlxyhav.jpg

DSCF9110_zps91dvbkdp.jpg

DSCF9112_zps448wigca.jpg

DSCF9121_zpsu3uhbsan.jpg

DSCF9123_zps3h1dmxdl.jpg

DSCF9124_zps9qeiq3bc.jpg

DSCF9126_zpsw7pihpuw.jpg

DSCF9127_zpsockvvkmu.jpg

DSCF9130_zpsspmiwseh.jpg

DSCF9131_zpsfthnucd1.jpg

DSCF9134_zpsj9av0hkp.jpg

DSCF9136_zps9ieydfwo.jpg

DSCF9137_zpsomk9deph.jpg

DSCF9138_zpsjpkmezbf.jpg

I na koniec uniwersalność podstawki

DSCF9116_zps6i4d0zge.jpg

Mam nadzieję,że się podoba.

Popraw malowanie szkieł noktowizora. Szkło reflektora powinno być czarno-brązowe lub czarno-granatowe, natomiast przetwornik obrazu posiadał zwykłe, przezroczyste soczewki.

Lewituje. To pewnie po części wina sprężynek w podwoziu. Niemniej nie wygląda na ciężki pojazd..Napiecie gąski podbiera mu do góry skrajne koła. Poza tym fajny

Pomijajac pewne niedociagniecia o ktorych wspomniali koledzy to jest to naprawde udany model, wrecz swietny a ten HT E-100 tez bardzo fajny, a na podstawce wyglada nawet fajniej od jagdpanzera. ps dodaj odrobinke okopcen przy wydechach.

Dzięki panowie.

Jeśli chodzi o lewitację....prawa strona nie lewituje.( pewnie chodziło Ci Spiton o zdjęcie bez podstawki)

Podczas sesji uzywam tła położonym na starym pudełku ,żeby wyzej stał model podczas zdjęć . Bez niej kiepsko mi zdjęcia wychodzą. Chyba za wysoko światło swieci ....w każdym razie tło z brystolu czasem się podwija i sprawia ,że model krzywo stoi jakby lewitował. Nie zawsze to wychwycę.

Faktycznie czasem przy ruszeniu zawieszenia "podwijają" się skrajne koła. To w rzeczy samej wina pracującego zawieszenia. Fajny patent ale w tej skali to poniekąd bajer. Tym bardziej, że po założeniu gąsienic efekt amotyzacji prawie zanika. Do kompletu musiały by być pracujące gąsienice. Wtedy miało by to sens.

Niemniej jednak następnym razem baczniej zwrócę uwagę podczas robienia podstawki na dobre wgniecenie objektu w podłoże. Cały czas się uczę więc dzięki za wszystkie uwagi ,również te krytyczne.

Bardzo się podoba :c). Lubie Panzerwaffe '46. Jedno zwróciło moją uwagę "in minus". Przydałoby się nawiercić wydechy. Nienawiercone od razu zdradzają skalę.

Pozdrawiam.

Słusznie. Niemniej jednak wydechy w tym modelu są przedzielone poprzeczką jak w prawdziwym czołgu . Nie wpasowałbym tam niczego po nawierceniu. Wolałem tak zostawić. Conajwyżej można zapuścic czarnego lakieru matowego bo o tym zapomniałem.

• 3 weeks later...