Dorotka Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Mam takie pytanie do Szanownych. Eksperymentalnie dziubam te NATO-wskie kolorki i zacząłem się zastanawiać jak to jest z tym kamo? Czy są jakieś wzory (instrukcje) pokazujące jak te plamy mają być rozłożone na Abramsach. Szukałem po sieci ale jakoś nie znalazłem... Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Pytanie nieaktualne, sprawa rozwiązana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Eksperymenty cd... Z tego co widziałem na Abramsach farba się łuszczy, pęka i stopniowo niszczeje, zostawiając "fusy"... Poeksperymentowałem, choć za bardzo się nie starałem... Żółty na zielonym dla kontrastu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Jak dla mnie to całkiem spoko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Piękna praca.... piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Dzięki! Pierwsze próby dojścia do właściwego kamo na starociu z Dragona. Pominąłem "wosze", obicia, zacieki, rdzę... i skoncentrowałem się jedynie na "ostatniej warstwie". Kierunek jest chyba właściwy, a przynajmniej mi się tak wydaje. Wszystkie sugestie, komentarze i uwagi mile widziane, bom zielony w temacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Bardzo ok ten kierunek jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Kroczysz dobrą drogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Dzięki! Trochę europejskiej rdzy zawiezionej do Iraku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Szary podkład Wildera „dostałem”, to się podzielę spostrzeżeniami... Po otworzeniu opakowania mamy konsystencję gluta, no może szpachli w płynie, w każdym bądź razie pipetą tego nie przelejesz... Pan każe rozcieńczać wodą to rozrobiłem 1 do 1. Mam wrażenie, że kiepsko się łączy. Może woda amerykańska jest potrzebna. Było nie było się udało. Prawie bo aero się zapchało niemal natychmiast. Po zwiększeniu ciśnienia i przepływu poszło, ale trudno byłoby powiedzieć, że było przyjemnie. Jestem przyzwyczajony do podkładów producentów farb do modeli samochodów (Zero-Paint, czy Gravity) i w porównaniu do nich malowanie Wilderem jest dość ciężkie. Krycie niby dobre, trzy warstwy wystarczyły żeby pokryć złoma pomazanego na ciemno zielono, przy czym dostajemy ładną, gładką, półmatową powierzchnie. Nie potrafiłem jednak złapać punktu panowania nad farbą, co w przypadku innych podkładów przychodziło mi raczej łatwo. Czy ten Wilder taki wymagający, czy ze mnie du..pa nie wiem. Z pewnością „ujeżdżenie go” wymaga wykonania kilku malowań. Koniec końców wrzuciłem do suszarki, zapuściłem drugi bieg i odczekałem 30 min. Po wyjęciu zrobiłem sobie „test” taśmą Tamki. W przypadku Surfa od Gunze, czy innych zawsze było spoko. Wilder też się nie poddał. No dobra… To wziąłem taśmę 3M i docisnąłem ją naprawdę mocno… Nic… No to pomyślałem. potraktuję cholerę Tamką 5 cm , co ponoć zrywa wszystko. Nic nie ruszyła… Plusy ujemne widzę takie: 1. Kryje bardzo cienko i daje „przyjemną” powierzchnie. 2. Bardzo trudno zrobić zaciek, z łatwością można nadmiar podkładu „rozdmuchać”. 3. Zupełnie bezwonny. 4. Rozpuszczalnik jest w kranie. 5. Szybko schnie (nie wiem czy równie szybko się utwardza). 6. Można malować plastik, metal, żywicę. Generalnie na 4+ (w starej skali do „5”), przy czym obniżka z „5” to raczej po złości, że przyjemność była na końcu , a nie w trakcie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 "Prawdziwy" kadłub dostał podkład... Teraz będzie trochę rozjaśniania i przygotowanie miejsc pod obicia (brąz i srebro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Włeb zachodzę i zaskoczyć nie mogę -co to jest RMF ? radio jakieś modele rozdaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Włeb zachodzę i zaskoczyć nie mogę -co to jest RMF ? radio jakieś modele rozdaje ? Rozkminiaj dalej... Ja w tym czasie zrobię sobie maski Czyli, że teraz "będom" wycinanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Włeb zachodzę i zaskoczyć nie mogę -co to jest RMF ? radio jakieś modele rozdaje ? Rye Field Model - firma . Model miód , malina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 ...Model miód , malina... Dzięki Piotr111. Przy twoim Tygrysie śmierdzi malizną raczej Zrobiłem sobie maski NATO Black na górny "pokład".Za bardzo się nie starałem, bo kamo będzie styrane, więc raczej chodzi jedynie o jako taki układ plam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 I góra kompletna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Dzięki Piotr111. Przy twoim Tygrysie śmierdzi malizną raczej Zgłaszam veto . Metalurgia , detalizm i paćkanie w twoim wykonaniu - extraklasa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 ...Zgłaszam veto . Metalurgia , detalizm i paćkanie w twoim wykonaniu - extraklasa ... No dobra... Nie powiem, że takie opinie nie cieszą, bo cieszą. Tym bardziej, że to pierwszy czołg, do którego na poważniej usiadłem po 25 latach przerwy w zabawie "obiektami pobrudzonymi".... Także dzięki, takie opinie zawsze motywują! Zaczynam przygotowywać powierzchnie pod kolory bazowe. Czyli będzie za chwilę pstrokato, krzykliwie i takie tam różne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Gratuluję dotychczasowej jakości wykonania modelu! Jeju! To już kolejna osoba na forum która po ok 20 latach wraca do modelarstwa.... Uważajcie! We back now! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Nie nie nie On nie wrocil do modelarstwa... Wrocil do czolgow Czekam na to malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 .... Czekam na to malowanko... No to jest nas dwóch Na tę chwilę muszą Ci wystarczyć "testy wieży" z poprzedniej strony. Jeżeli chodzi o kadłub, koła i gąski to jeszcze wszystko w lesie. Na teraz zróżnicowałem podkład (pewnie to się jakoś nazywa, ale ja tych modelarskich nazw zupełnie nie znam). Kierowałem się zasadą Witkacego, że symetria jest dla idiotów. Zbytnio się też nie przykładałem, z wyjątkiem pancerzy bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Chciałem kiedyś wykonań zdradziecki skok w bok od humvee na rzecz tego czołgu. Już mi przeszło i podejrzewam, ze w miarę postępu prac zniechęcę się jeszcze bardziej, bo powstanie coś, do czego nawet nie będę próbował podskoczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Chciałem kiedyś wykonań zdradziecki skok w bok od humvee na rzecz tego czołgu. Już mi przeszło i podejrzewam, ze w miarę postępu prac zniechęcę się jeszcze bardziej, bo powstanie coś, do czego nawet nie będę próbował podskoczyć... Bez przesady, bo się zacznę głupio czuć... Na razie nie dzieje się nic, czego nie można by samemu powtórzyć... Staram się też wszystko pokazać... Dałem z pędzla podkłady pod zdrapki, przetarcia i spękania lakieru. Jest tego dużo żebym później miał sporą dowolność... Nomen omen rudy podkład od AK w przypadku Aluminium (AK479) nie puszcza, w przypadku Pale Burnt Metal (AK 485) puszcza trochę, a w przypadku Alclada płynie jak cholera, dając zresztą bardzo ciekawy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Dorotka- wszystkie Twoje dotychczasowe zabiegi odpadają w moim przypadku, bo nie korzystam z aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Dorotka- wszystkie Twoje dotychczasowe zabiegi odpadają w moim przypadku, bo nie korzystam z aerografu. Na to nic nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi