Skocz do zawartości

Boeing 787-9 Dreamliner,Zvezda + modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wciąż szukam dobrej metody na takie głęboko niebieskie przebarwienie. Mam 2 zestawy 'cieni do powiek Tamiya', ale akurat bez tego koloru (mam B i F). W Dreamlinerze dysze wylotowe zostawię już chyba jak są i potraktuję je właśnie czymś metalicznym z zestawu F.

Obecnie dałem mieszankę emalii Revella 350 + 99.

A na jakimś złomie potrenuję metodę proponowaną przez Solo, bo akurat mam przezroczysty kolor 'ciemny niebieski' Vallejo Model Color i metoda ta wydaj się dobrze 'rokować'.

Napisano

Takie przebarwienia to chyba jedne z trudniejszych rzeczy do pomalowania. Podziwiam tych co potrafią pomalować rury wydechowe ścigaczy, gdzie przebarwienie przechodzi z niebieskiego w złoty.

Szacun dla Ciebie, że próbujesz to odtworzyć na modelu w 1/144

Napisano

Chyba też poproszę dziewczynę by pokazała mi drogę do tańszych zamienników, lub może Ona ma coś na zbyciu czego nie używa bo świetnie to wychodzi z pudrami!

• 2 weeks later...
Napisano

Wczoraj wreszcie trochę popchnąłem dłubanie przy modelu do przodu. Tydzień temu rozpocząłem już 'rzeźbę' z dostosowaniem kabiny pilotów z innego modelu do Dreamlinera. Czeka mnie jeszcze sporo pracy przy tym, ale też bez przesadny bo po wklejeniu oszklenia niewiele w środku widać. Chwilowo wygląda to jeszcze nieciekawie

TSMdU3a.jpg?1

4agbaWz.jpg?1

Pomalowałem też na czarny błysk wnętrze kadłuba, ma to na celu zatrzymanie światła oświetlającego wnętrze. Podejrzewam, że jeszcze 2-3 warstwy czarnego pójdą. Jest to ważne, aby faktycznie światło nie przebijało poza kabinę pasażerów.

Najwięcej czasu zajmują silniki. Jest to najfajniejszy element tego modelu i przykładam się do niego najlepiej jak umiem.

9vGByEJ.jpg?1

Aktualny widok prawie wszystkich elementów.

bHGZyj8.jpg?1

• 2 weeks later...
Napisano

Na ostatnich warsztatach i w weekend podłubałem przy modelu, niestety tak się w robocie 'zapamiętałem', że zdjęć nie porobiłem - no nie, jedno zrobiłem, z którego i tak niewiele widać.

W każdym razie diody oświetlenia wnętrza oraz 'beacon' już zamontowane, połówki kadłuba sklejone, skrzydła wklejone.

Teraz już 'tylko' szpachlowanie spoin, szlifowanie, podkład itd.

Zdjęcie przedstawia wnętrze kadłuba z jedną diodą koloru białego, łącznie wnętrze oświetla 5 takich.

ewX03lX.jpg?1

Napisano

Chwila cierpliwości - okienka są obecnie zaklejone maskami, więc trochę potrwa zanim pokażę model świecący. Aby bowiem światło wydostało się z okienek będę musiał wycinać kalkomanie

• 4 weeks later...