koksik750 Napisano 9 Lutego 2008 Share Napisano 9 Lutego 2008 Wtrące swoje trzy grosze co do past itp. Po pierwsze odradzałbym takie lakiery samochodowe w sprayu. Dlaczego? Przykładowy lakier bezbarwny motipa może i jest łatwy w użyciu, ale gdy przyjdzie do polerki - będzie pękał. I cała robota pójdzie na marne. Co do past polerskich - wydaję mi się że pasty polerskie typowo samochodowe mają za grube ziarno - mogą być problemy z idealnym wypolerowaniem. Co do wosku - wosk np. tamiyi ma pełnić takie same funkcje jak wosk samochowy - chronić powierzchnię i nabłyszczać ją. Wosk na modelu po polerce nabłyszczy ci lakier i będzie chronił przed, np naszymi odciskami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Cześć, Dziś pomalowałam naczepę drugą warstwą farby i już wygląda to o wiele lepiej. Pomalowałam też wnętrze naczepy żółtym podkładem-jutro wnętrze będę malowała srebrną farbą. Prysnęłam również niektóre części (w tym felgi) srebrną farbką. PS. Dziś przeniosłam moją pracownię malarską do garażu - zrobiło się ciepło więc spokojnie mogę tam malować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2008 Witam. A naczepa będzie otwierana? Dobrze to teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Witam was , fajnie to wygląda , jednak mam pytanie , na którejś fotce zauważyłem w tle kompresor , co to za kompresor i gdzie go kupiłaś jeśli można wiedzieć , prosze o odpowiedź na PW GG albo po prostu tutaj . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Kompresor to MINI MA-1000, kupiony w sklepie www.narzedziowy.pl . A co do modelu to jutro maluje naczepę trzecią warstwą, jej wnętrze srebrnym kolorkiem oraz - jeśli dostanę przesyłkę z farbami - pomaluję czarnym połyskiem nadkola ciągnika. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Dzieki Adize , a co do malowania nadkoli czarnym połyskiem to nie polecam :P , sam popełniłem ten błąd jak sklejałem actrosa , jednak twoja sprawa i kwestia gustu ,ale uwierz mi , lepiej jak bedzie wspołgrało z ramą . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 11 Lutego 2008 Autor Share Napisano 11 Lutego 2008 Witam, Dziś mały postęp w pracy: Skończona rama naczepy Światła w trakcie malowania farbkami do szkła oraz srebrną farbą MM Próba polerki: Przed polerką Wypolerowana prawa strona Niewypolerowana lewa strona Jestem bardzo zadowolona z efektu jaki daje pasta polerska. Pomalowałam też naczepę ostatnią warstwą zółtego matu i na dniach będzie malowana połyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2008 Wypolerowana powierzchnia nieźle wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Wypolerowana powierzchnia nieźle wygląda Mam rozumieć, że ten element był pokryty lakierem bezbarwnym? Dla mnie to powierzchnia wydaje się tylko wygładzona Czym polerowałaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2008 Powierzchnia jest bez lakieru bezbarwnego, przynajmniej tak widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 11 Lutego 2008 Autor Share Napisano 11 Lutego 2008 Tak, powierzchnia jest bez lakieru bezbarwnego, ale złożyłam zamówienie w sklepie na lakier, więc za jakiś tydzień będę go posiadała. Polerowałam pastą TEMPO. Pozdrowienia, Ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 A mogę się dowiedzieć po co robiłaś polerkę koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 12 Lutego 2008 Autor Share Napisano 12 Lutego 2008 Witam serdecznie, koksik750 jak napisałam wyżej była to próba polerki - chciałam zobazcyć jak działa pasta polerska . Dziś pomalowałam felgi kolorem SILVER Model Master oraz kilka mniejszych części. Mam do Was pytanie: jaki najlepiej kupić lakier ? Mam na oku ten http://www.hobbysta.pl/lakier-bezbarwny-olejny-blyszczacy-p-4302.html . Co Wy na to? Może polecilibyście mi jakiś inny... Czekam na odpowiedź, Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 A nie lepiej jakiś valejo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 12 Lutego 2008 Autor Share Napisano 12 Lutego 2008 Może i lepiej - dlatego właśnie pytam . Truckerek93 jaki konkretnie numer lakieru mi polecasz? Może ten http://hobby-model.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=996 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Jeśli już wybierasz lakier valejo to może ten sam co pokazałaś tyle że z serii Vallejo AIR ( farba już rozcieńczona z dodatkiem retardera ) oczywiście jeśli używasz aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Numerku tego lakieru nie znam, tak powiedziałam, bo mam jeden połysk, kupiłem go dawno temu aby zobaczyć jak działa aero z butli, nie byłem zadowolony, butla szybo robi się zimna i traci ciśnienie, jak zołzę kompresor lodówkowy, to zabiorę się za aerografowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 Cześć, Dziś nadszedł czas na małą aktualizację. Przykleiłam dach naczepy (nie pomalowałam wnętrza bo doszłam do wniosku, że naczepa nie będzie otwierana), namalowałam również czerwony pasek, jak narazie tylko z jednej strony. Jednak i tak trzeba będzie to poprawić. Napis DHL będzie wycięty z szablonu i prysnięty farbą. Trzeba zrobić jeszcze dużo poprawek (między innymi zaszpachlować gdzieniegdzie miejsca łączenia dachu z naczepą). Zamówiłam lakier Gloss Varnish Vallejo Air i czekam na przesyłkę. Pozdrawiam, adize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 Tak jak napisałaś ten pasek potrzebuje lekkich poprawek. Nie chcę cię martwić ale spod żółtego na agregacie przebija czarny i widać różnicę koloru między naczepą a agregatem. Miałem ten sam problem w Scanii. Spróbuj jeszcze raz malnąć agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 Wiem, agregat pomaluję jeszcze raz lub dwa razy . Dzięki za porady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 22 Lutego 2008 Autor Share Napisano 22 Lutego 2008 Witam Was i przepraszam, że tak rzadko uaktualniam swoją relację... Wiecie, mało czasu w tygodniu... A co więcej zamówiłam na www.modelsklep.pl farbę Pactra black gloss i szpachlówke Humbrola i już prez 3 tygpdnie nic nie przysyłają... Dziś namalowałam napis DHL aerografem za pomocą szablonu. Oto efekty: Nie wyszło to perfekcyjnie, jednak wszystko będzie malowane jeszcze lakierem, więc myślę, że będzie lepszy efekt. A tu kabina i części przygotowane do jutrzejszego malowania lakierem Vallejo Air Gloss Varnish: A teraz lecę na Drogę Krzyżową . Wiecie... bierzmowanie . AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Znam to tez w tym roku mam bieżmowanie :P , ale jakoś dzisiaj zapomniałem o drodze . Napis ma troche nierówne krawędzie ale jest bardzo fajny i podobny do oryginału ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Nie chcę cię martwić ale lakier co do tego napisu nie pomoże. Bo te literki jakieś takie postrzępione są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Super Ci to wyszło . Może się czepiam, ale na pierwszej fotce na owiewce widać czerwony ślad jakby było dotknięte palcem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 A ja mam pytanko: czy możesz pokazać sam szablon? Jak on wygląda, z czego jest zrobiony? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi