DarkWing Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Witam Rozpoczynam nietypowy jak dla mnie i jak na forum warsztat z tytułowym zestawem. Nietypowy bo: - model plastikowo-metalowy - kolekcja, a co za tym idzie warsztat, będzie trwałą ok. 2,5 roku Popełniłem już kilka zestawów od DeAgostini i Hachette więc nie mogłem sobie darować naszego Fiacika Ostatnim takim wyczynem była Warszawa M20. Ten model kupiłem jednak już po zakończeniu serii na portalu aukcyjnym za... połowę ceny . Fiacika postanowiłem nabyć drogą prenumeraty, więc czeka mnie ciężka droga comiesięcznego oczekiwania na paczuszki. Nie chcę w tym wątku w ogóle poruszać kwestii zasadności kupowania takich zestawów, ich ceny itd, itp... proszę więc darujcie sobie. Poszczególne wpisy będą niestety ograniczone tym co dostanę w kolejnym numerze. Co ma powstać: Przede wszystkim model Fiata 126p. Autko bedzie posiadało metalową karoserię, pełne odwzorowanie wnętrza, bagażnika, komory silnika z silnikiem, otwierane drzwi z opuszczanymi szybami oraz świecące reflektory. Dodatkowo do kompletu: A na koniec dla prenumeratorów będzie gablota na całość Numer 1 Na początek przedni pas nadwozia wraz z reflektorami i kierunkowskazami. Od razu muszę przyznać, że jakość wykonania póki co jest na bardzo wysokim poziomie. Lakier jest ładnie wylany, nie ma żadnych zacieków, odprysków oraz posiada ładny połysk. Warszawa prezentuje się dużo gorzej w kwestii jakości lakieru. Warto też od razu dodać, że w przypadku jakichkolwiek problemów z częściami DeAgostini bezproblemowo je wymienia na wolne od wad (bardzo często zdarza się, że nie trzeba nawet odsyłać części wadliwej- przynajmniej ja tak miałem przy innych kolekcjach) W kloszach reflektorów brakuje tylko żarówek - będą ledy. Numer 2 Pokrywa bagażnika Od strony wewnętrznej przykręcone zawiasy oraz elementy wzmocnienia Numer 3 Pierwsze koło cóż... to tyle na start, teraz czekamy na kolejne dostawy części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Białe felgi wyglądają słabo. Będziesz się bawił w proste składanie, czy trochę poprawisz oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Tu i tam przydał by się jakiś waszyk cycuś.... Niemniej temat kusi, może się skusze na kaszlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Kaszlak prosi się o zrobienie pełnego oświetlenia i wnętrza i zegarów, kierunkowskazów. Niewiadów też ;-) Czyli poprawić to, co ominęli konstruktorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaRo90nh Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Super że pojawił się model Fiata :-) Długo się zastanawiałem czy ktoś się skusi i zobaczymy jego budowę. Zapowiada się ciekawy warsztat. Powodzenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawka Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 Gdzieś widziałem ten model w pełnej krasie - miał oświetlenie lamp. Tylko zastanawia mnie skąd ktoś ten model wytrzasnął w całości skoro DeAgostini na swojej stronie poinformowało, że nie da się jednorazowo kupić całego modelu bo wykonują kolejne części na bieżąco. Zgadzam się też z toled'em w sprawie oświetlenia nawet jeśli takowego producent nie zamierza robić. Światła i oświetlenie w przyczepce. W dodatku skala też taka, że można fajne rzeczy zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Witam Na forum motoshowminiatura byl wpis ze model ma skopany przod, tzn bagaznik opada jak po dzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Czyli jak oryginał....nie jedną klapę w kaszlaku widziałem,nie jedną montowałem na praktykach blacharskich..... W Bisie była już zapadka/blokada ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Chodzi raczej o opadającą linię przetłoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Cześć! Mam pytanie odnośnie prenumeraty. Wysłałem pocztą kartę zgłoszeniową do prenumeraty, wypisałem wszystkie dane itd ale nie dostałem żadnego odzewu na maila. Teraz nie wiem czy mam prenumeratę czy nie, czy mam w kiosku kupować czy czekać na przesyłkę. No i kiedy ta przesyłka nadejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul86ck Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Będę śledził i podpatrywał co mnie czeka bo też mam prenumeratę ;) ale złoże jak wszystko przyjdzie ;) Krzychu126 wysłałęm Ci PW ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 uff... sporo czasu minęło od ostatniej aktualizacji ale uspokajam - temat żyje i będzie prowadzony do końca. Cała wina spada na.... DeAgostini. Dla mnie to w ogóle bardzo kontrowersyjne wydawnictwo. Pomijam fakt cen jakie oferują bo każdy towar, za każdą cenę znajdzie nabywcę, a tutaj dodatkowym (ich) atutem jest unikalność i brak alternatywy dla kolekcjonerów. Mnie natomiast ostatnio bardzo zdenerwowała ich polityka podejścia do klienta. Logicznym myśleniem wydawałoby się, że o klienta który ma prenumeratę powinno sie dbać jeśli nie wyjątkowo to przynajmniej solidnie. Natomiast rzeczywistość jest taka, że prenumerator jest .... delikatnie mówiąc olewany. Przykład ? W przysłowiowym kiosku ukazuje się aktualnie numer z 12-12 wyprzedzeniem. W styczniu wydawnictwo miało rzekomo kłopoty z nakładem (ponoć zainteresowanie przerosło ich przewidywania) i musieli "dorobić" dodatkowe numery. Ale kto nie dostał wybranych numerów ? - prenumerator !!! W kiosku kolekcja ukazuje się ciągiem, bez zakłóceń. Taka sytuacja powtórzyła się dwukrotnie i na koniec krótki list nawet nie z przeprosinami tylko z "radosną" informacją, że już wszystko wporzo i od marca będzie OK. Dodatkowo w moim przypadku zawaliła Poczta Polska. W lutym nie dostałem ŻADNEJ przesyłki (a miało być 4 numery + 2 zaległe). Oczywiście na początku marca dostałem z DA ponaglenie do zapłaty.... Po interwencji mailem i telefonicznie miła Pani powiedziała, że wysyła ponownie "zagubiony" (przez pocztę) pakiet - tym razem darmowo, to akurat cenne i godne polecenia zachowanie DA. Nie omieszkałem jednak swoje żale wylać w BO DA i postulowałem o przysłanie WSZYSTKICH zaległych numerów naraz ( w stosunku do wydań kioskowych) - ale gdzie tam... POLITYKA firmy nie pozwala na to... Dostajesz pakiet, płacisz i czekasz do następnego miesiąca... I tak dzięki PP w 2018 roku Wszyscy "wyjadą" swoimi maluchami a ja jeszcze będę miesiąc (póki co) w garażu... No ale dość rzygania żółcią.... Części doszły więc można było co nieco poskładać.... i oto aktualny stan Kompletny silnik wraz ze skrzynią biegów Element przedniego zawieszenia - resor piórowy Tłumik układu wydechowego Długo wyczekiwana płyta podłogowa - na reszcie można było zamontować silnik.... ... oraz przednie zawieszenie Aktualny - mój - stan składania Maluszka Zastanawiam się ciągle na falgami. Zostawić oryginalne - białe, czy przemalować na aluminium + czarne dekle ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Podglądam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 No widzisz, u mnie to samo... Paczki nie było, a ponaglenie owszem. Dzisiaj dostałem info, że wyślą jeszcze raz, ale na pytanie czy dostanę zaległe numery plus 4 bieżące z tego miesiąca cisza... Żadnej informacji także o płatności. Jestem już na tyle zniesmaczony tą prenumeratą, że chyba odeślę im tą przesyłkę razem z rezygnacją z prenumeraty i zakupie sobie tylko wybrane numery na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Przypadkiem rzucił mi się w oczy ten wątek. Fiat 126p to w pewnym sensie mój konik i mam takowy pojazd pod domem. Model jak widzę jest pełen uproszczeń (np. zdaje się że gaźnik jest szczątkowy). Jak chcesz nadać większego realizmu to blok silnika jest aluminiowy, to samo dotyczy korpusu skrzyni biegów. Deagostini dało to z czarnego plastiku. Obejmy tłumika też powinny być w kolorze metalu. Jest to wczesny model więc nie powinno być tzw tłumika szmerów ssania tylko aluminiowa rurka. W razie czego służę pomocą. Zastanawiam się ciągle na falgami. Zostawić oryginalne - białe, czy przemalować na aluminium + czarne dekle ??? To felg cytrynki więc nie miały dekielków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Fajnie wygląda, tylko te wszystkie śrubki psują efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Miałem to samo. Najpierw ponaglenie a potem paczka... Raz dwa numery bo nie starczyło dla mnie, a ostatnio sześć bo już dorobili... Na szczęście radość składania rekompensuje te wszystkie niuanse. Jestem na tym samym etapie. Walizki na dach też już dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Fajnie wygląda, tylko te wszystkie śrubki psują efekt. Bo to wbrew pozorom prosty model jest .... c.d.. Tylny lewy wahacz wraz z półosią napędową i sprężyną Połowa tylnego zawieszenia zamontowana Tutaj dobrze widać, że do podwozia zamontowałem już bak paliwa Po dodaniu koła aktualny stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Ile numerów będzie i kiedy skończysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 10 Kwietnia 2017 Share Napisano 10 Kwietnia 2017 Super! Na tym etapie już trochę waży, ciekawe jaki ciężki będzie po skończeniu. W ostatniej paczce zabrakło dla mnie numeru 19 więc jeszcze nie mam zrobione tyle co ty. Numerów chyba ma być 126 o ile się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Kwietnia 2017 Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Przez ten temat pomału naszła mnie ochota na poskładanie tego co już mam u siebie, a miałem czekać do końca Przyjdzie dekiel do prawego tylnego koła i chyba się wezmę za niego w końcu. Na tym etapie Maluch robi robotę A Panowie powiedzcie mi, czy pod fotelem pasażera będzie jakiś głośnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 ...A Panowie powiedzcie mi, czy pod fotelem pasażera będzie jakiś głośnik ? Hm... dobre pytanie, Warszawa też miała miejsce na głośniczek ale jak się okazało DA zrezygnowało z dźwięków żeby obniżyć koszt kolekcji.... Jak będzie w Maluchu... pewnie podobnie Nie mam jeszcze następnego - nowego numeru ale męczyły mnie te białe felgi i ich dekle. Wczoraj postanowiłem zrobić próbę na jednym kole - w razie czego poszłoby na zapasowe . Felgę pomalowałem lakierem w sprayu w kolorze srebro-aluminiu do felg kupionym w Castoramie. Dekielki psiknąłem czarnym matem Tamiya i ModelMasterem Aluminium non buff zaznaczyłem śruby. Efekt : Dla mnie super, teraz koło nabrało wyrazu i przypomina... koło Zachęcony efektem wymieniłem resztę kół Jeszcze porównanie - jak jest i jak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Było dobrze. Tak wyglądają felgi do malucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 A widzisz... to coś pokręciłem. Pamiętam dokładnie jak ojciec i dziadek mieli swoje maluchy i tam EWIDENTNIE były takie małe (fakt, że teraz chyba kojarzę, że mniejsze od tych ro zrobiłem) czarne, plastikowe dekielki ale z tego wynika, że to musiały być inne, nowsze felgi.... No trudno, realizm poszedł się je... ale i tak podoba mi sie tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 ...ale i tak podoba mi sie tak jak jest I o to chodzi! Nie mogę doczekać się elementów karoserii i wnętrza, z obrazków można przypuszczać, że szyby będą otwierane... ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi