Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 Witam. Zacząłem powoli oświetlać pokłady. Nie mam lutownicy kolbowej tylko transformatorową, ale doskonale dawała rady. Poniżej dioda porównana z jednogroszówką. Po bokach dolutowałem przewody miedziane. Następnie zamocowałem diody w "podsufitce". Tak wygląda jedna z diod w suficie. Pochwalę się na razie tylko jedną diodą, która oświetla schody - światło białe ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Serio lutowałeś te diody transformatorową? Szacuneczek Ja przy SMD3020 kolbową miałem duży problem i nie zliczę diód, które przypaliłem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 Serio lutowałeś te diody transformatorową? Szacuneczek Ja przy SMD3020 kolbową miałem duży problem i nie zliczę diód, które przypaliłem ;-) Tak i ani jednej nie zepsułem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Ja też wyrażam szacun. Podoba mi się efekt oświetlenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Ale super! Wrzuć więcej zdjęć jak tylko bedzie więcej światełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Ale fajnie to wygląda. Szkoda że ja tak nie umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 Dzięki panowie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało jak zostanie oświetlony cały pokład sam jestem ciekaw. Tego dowiemy się dopiero za tydzień. Musiałem domówić diody ponieważ mam 10 a potrzebuję 18. Kowal to nie jest takie trudne. Też myślałem że te diody mnie przerosną, ale jakoś dałem radę. Marudek, tylko zakończę pracę nad oświetleniem złożę wszystko do kupy by zrobić zdjęcia w celu pokazania efektu. Milczący w twojej relacji czytałem, że specjalnie kupiłeś stację lutowniczą by zlutować diody. Ja też miałem taki zamiar, ale mam dwie lutownice transformatorowe i musiałem sprubować nimi to zlutować. No i udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Kupiłem tylko lutownice grzalkowa. Aż tak nie szalalem ;-) Diody 0603 transformatorowa bym raczej nie polutował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 Kupiłem tylko lutownice grzalkowa. Aż tak nie szalalem ;-) Diody 0603 transformatorowa bym raczej nie polutował. Zobaczymy może też będę musiał kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 hmm zastanawiam się tylko czy nie lepiej było by dać oświetlenie "al`a" światłowód z kawałka ramki przeźroczystej bo takie punktowe może być za mocne, powinno być bardziej rozproszone, kawałek ramki z diodą na końcu... trzeba by próbę zrobić... oglądam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Przy obecnej ilości LEDów powinno być już ok, choć faktycznie diody świecą punktowo tak naprawdę najlepsze by były zwykłe małe żaróweczki, tylko pobór prądu jest duży. Wierzę, że efekt będzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 żarówki +plastik nunu nu zły pomysł no jak pisałem tzra by próbę bo nie idzie o jasność tylko o rozproszenie światła co by bardziej miekkie było... zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 nie idzie o jasność tylko o rozproszenie światła co by bardziej miekkie było...zobaczymy jak wyjdzie Dokładnie zobaczymy jak to będzie wyglądało. Można jeszcze spróbować dać jakieś półprzeżroczyste "klosze", w celu zmiękczenia światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2017 dlatego właśnie sugerowałem pręci z ramki przeźroczystej, dioda na środek no i test sorry za jakość ale nie chciało mi się dłubać więcej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Maja 2017 Witam. Oświetlenie dolnego pokładu skończone. Na zdjęciach fotele niebieskie wyglądają szaro, nie wiem dlaczego. Efekt oceńcie sami. Za tydzień górny pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 14 Maja 2017 no właśnie tego się obawiałem, chyba jednak zbyt punktowo,jak dla mnie widać ewidentnie punkt w którym jest dioda a zaraz obok ciemność... dałbym więcej mniejszych diod smd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Maja 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Maja 2017 dałbym więcej mniejszych diod smd... I tu jest problem, że nie mam wystarczającej ilości diod by dodać jeszcze po kilka na pokład. Zamówienie też nie wchodzi w grę, ponieważ trzeba zamówić za min 20zł a wysyłka kurierem jeśli się nie mylę ty 17zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Mi się podoba. Można cyzelować w nieskończoność, ale jak już model będzie skończony i stanie na półce to po pewnym czasie i tak spowszednieje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2017 Witam. Dodałem po 4 diody do każdego przedziału. Brakuje jeszcze 4, ale już widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Czerwca 2017 Share Napisano 3 Czerwca 2017 Robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 4 Czerwca 2017 Share Napisano 4 Czerwca 2017 Trochę późno zajrzałem, ale możesz jeszcze spróbować zrobić świetlówki LEDowe - potrzebujesz do tego przezroczystej ramki (albo innego przezroczystego materiału) do którego końców (albo jednego końca) podłączysz LEDa. Używasz miniLEDów, więc pewnie użyłbym jeszcze przezroczystej folii i czarnej rurki termokurczliwe do odpowiedniego skierowania światła na tubę takiej „świetlówki“ (mam nadzieję, że opisałem to w zrozumiały sposób). Zapewne dałoby się dzięki temu uzyskać bardziej równomierne rozłożenie światła. Ale przyznam, że i tak jest zajebibi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2017 Trochę późno zajrzałem, ale możesz jeszcze spróbować zrobić świetlówki LEDowe - potrzebujesz do tego przezroczystej ramki (albo innego przezroczystego materiału) do którego końców (albo jednego końca) podłączysz LEDa. Używasz miniLEDów, więc pewnie użyłbym jeszcze przezroczystej folii i czarnej rurki termokurczliwe do odpowiedniego skierowania światła na tubę takiej „świetlówki“ (mam nadzieję, że opisałem to w zrozumiały sposób). Zapewne dałoby się dzięki temu uzyskać bardziej równomierne rozłożenie światła. Ale przyznam, że i tak jest zajebibi! Dzięki za radę, lecz na tym modelu już z niej nie korzystam. Jeżeli kiedyś będę budował kolejny, to skorzystam, lub w innych modelach w których coś będę oświetlał. Dzisiaj zrobiłem tylko oświetlenie wnętrza kabiny pilotów. Była to też próba "nie przenikania światła" przez poszycie modelu. Pomalowane kilkakrotnie od wewnątrz poszycie modelu, zdało egzamin, światło nie przebija. Widać co się znajduje w kabinie, ale chyba po założeniu oszklenia nic nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2017 Witam. Dzisiaj dotarli do mnie pielgrzymi. Jest ich 120. Przedstawiam wam jednego z nich. To jest Waldek. Waldek ma ok 180cm wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Czyżby Preiser? Masz zacięcie - trzeba to przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Waldemar jest górnikiem z początku wieku? Na rasowego PAXa to mi nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi