Jakub Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 Model po rozjaśnieniach i sidoluxie ( jeszcze schnie ). Rozjaśnienia zrobiłem z mieszanki dungelgrau i grau. Nie mogę dojść do ładu z tymi farbami AK, dodaję retardera a i tak czasami aerograf się zapycha. Wiem że kiepsko to wygląda ale na pewno nauka nie poszła w las. Jutro lakier do włosów i obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Ja tam polecam pomęczyć się z figurkami jeśli nie wyjdą to po prostu ich nie użyjesz, a zawsze czegoś się nauczysz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 No to zrobiłem obicia, położyłem dwie warstwy filtru, oraz washa. Wyszedł obłęd w ciapki Z filtrem też przesadziłem. Czy używając white spirit trzeba mieć powierzchnię zabezpieczoną lakierem? Podczas malowania kolory bazowego za mocno wcisnąłem iglice i zniszczyłem dysze. W zasadzie zdzierałem farbę po paru dniach która schodziła płatami. Fragmenty farby gdzieniegdzie się poprzyklejały. Następnym razem obicia robię gąbką. Miejsca gdzie przebiłem się do podkładu chce pomalować metalizerem. Ogólnie masa błędów ale się uczę i dla mnie jest to mega frajda Teraz w planach większe brudzenie (dust, strikes, i grimes). Polecicie coś do nakładania kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Łomatko i córko! A tak się dobrze zapowiadał... Myj dziada i rób od nowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Albo go domaluj i olej te obicia. Obojętnie jaką decyzję podejmiesz tak jak teraz to jest niedobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Zmywam i maluje jeszcze raz. Myć cleanuxem? Jak to jest z tym white spirit? Powierzchnia musi być zabezpieczona lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Ja myłem cleanluxem swoją merkave tj akryle:) Warstwa lakier kolejna inna warstwa lakier tak w skrócie koledzy bardziej rozpiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Model po kąpieli w clenuxie, położony kolejny raz kolor bazowy i tym razem obicia gąbką. Niestety cleanux zmył tylko jedna warstwę farby, ta zabezpieczona lakierem do włosów pozostała nieruszona. Powierzchnia zrobiła się miejscami strasznie chropowata. No nic lepiej już nie będzie Po obiciach kładę filtr na to sidolux i wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Uparłeś się na te obicia. One się tak nie obijały. Piaskowa farba raczej się wycierała, tak jak na tej force Źródło: Pinteres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Witam krajana. Generalnie obicia to bardzo ciężki temat - żeby zrobić je realistycznie musi minąć trochę czasu. Mimo wszystko jak na pierwszy model to dobrze Ci idzie, powodzenia w dalszych zmaganiach i nie zniechęcaj się niczym! Pamiętaj też, że najwięcej nauczysz się na własnych błędach, po samodzielnym testowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Marca 2017 Share Napisano 24 Marca 2017 Polecam zaznajomić się z tym filmem: https://www.youtube.com/watch?v=KIi75MLdxLM Moim zdaniem masz bardzo dobrą bazę do wymalowania obić pędzlem i gąbeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Witam krajana.Pozdrawiam Również witam i pozdrawiam Moim zdaniem masz bardzo dobrą bazę do wymalowania obić pędzlem i gąbeczką. W takim razie powalczę jeszcze z obiciami pędzlem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Powalcz Zadanie jest o tyle ułatwione, że nie masz żadnej modulacji tylko płaski kolor piaskowej barwy, więc nawet można gdzieniegdzie te obicia powstałe z płynu chipping gdzieniegdzie poprawić. Polecam korzystać ze zdjęć referencyjnych, niekoniecznie PzKpfw II, ale nawet współczesnych pojazdów aby zobaczyć gdzie obicia występują. Jeszcze jeden filmik: i jeszcze jeden: have fun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Powalczyłem z obiciami pędzelkiem, położyłem washa, sidolux i filtr. Tak.....wiem, wiem Mam już dość tego modelu, chce go domalować i skończyć w miarę moich możliwości. Teraz kalki, zacieki, dust i oil. W między czasie rozpakowałem nowy model, też DAK ze względu na to że mam trochę tych specyfików od AK. http://www.mojehobby.pl/products/Rommel-s-Mammoth-DAK-AEC-Armored-Command-Car.html Postaram się założyć warsztat bo mnogość elementów powala. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Może panzer III z tamiyi? Łatwy model, tani, ma dobry detal i "sam się maluje" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kali160 Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Niezły odrapaniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Całkiem spoko wyszło Ja zawsze kalki kładę przed filtrem i przed washem ale to może tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Co nieco go pobrudziłem i chyba to byłoby na tyle. Planuje jeszcze tylko reflektory i lakier matowy. Obiecuję że następny będzie lepszy Jednocześnie zapraszam do mojego następnego warsztatu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=58005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Ostatecznie a wet nieźle to wygląda. Na trzeciej fotce coś ci się koła rozjechały - nie są w osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Całkiem spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Napisano 13 Maja 2017 Autor Share Napisano 13 Maja 2017 Może panzer III z tamiyi? Łatwy model, tani, ma dobry detal i "sam się maluje" ? Podpowiesz która to dokładnie III z tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 Na mój gust obicia troszkę za duże i zbyt dużo ich, ale ogólnie jak na pierwszy model, to całkiem dobry i zdjęcia także . Dawaj kolejny warsztat . Może panzer III z tamiyi? Łatwy model, tani, ma dobry detal i "sam się maluje" ? Podpowiesz która to dokładnie III z tamki? Wg mnie chodzi o Pz III Ausf. L, przykładowo: https://www.mojehobby.pl/products/German-Pz.-Kpfw-III-Ausf.-L.html Tylko przynajmniej gąski warto mu ogniwkowe dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Obicia dobrze wychodzą specyfikami 'chipping effect'. Tam łatwiej o lepszą kontrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi