Moses Napisano 10 Lutego 2020 Autor Share Napisano 10 Lutego 2020 GX nie gryzie sie z Gunziakami H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 10 Lutego 2020 Share Napisano 10 Lutego 2020 No gdzieś takie informacje krążą na temat Super Clear, że z modelarzem nie pracują jak trzeba. Ja od jakiegoś czasu jak idzie o lakiery bezbarwne, korzystam z Gunze H020YL (matowy) i H030YL (błyszczący). W słoiku jest 40ml. Wcześniej korzystałem głównie z lakierów Tamiya, ale chyba nieprędko do nich wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) Witam, posiadam GX100 super clear III ale nie potrafię go rozcieńczyć Nr Thinerem. Pomoże ktoś w jakich proporcjach używać tego lakieru? Robię albo za gęsty, albo jak jest płynny to robi mi się odkurz na lakierowanym elemencie. Może ustawienia ciśnienia źle? 15psi? Edytowane 30 Maja 2020 przez Krysztek92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Ja rozcieńczam go z reguły w okolicach 1:4 - 1:5, ciśnienie około 1 atmosfery. Trzeba tylko malować tzw. mokrymi warstwami, nie mgiełką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Dokładnie tak. Malowana powierzchnia ma wyglądać jak "zanurzona i wyjęta z wiadra". Później 2-3 dni, i jeśli potrzeba, można uprawiać polerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Czyli najlepiej lakierować duże elementy aerografem z dużą dyszą?(np 0,5?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Nie jest to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Może ktoś potwierdzić czy ten lakier gx100 żre kalki, bo chciałbym zastąpić jakimś lakierem tamiye, a na filmach często widzę że stosują gx, dając go właśnie na kalki, nie wiem tylko dlaczego w opisie jest żeby tego nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Raz mi się zdarzyło, że trochę zmarszczył eduardową ale po wyschnięciu wróciła do normy. Jak po softerze. Także chyba trzeba się mocno starać by coś zeżarł. Metalizera, o to to to mu się może zdarzyć nadeżreć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Używam GX 100 i nigdy mi nie "podżarł" kalek. Pierwszą warstwę nakładam średnio-mokro. Po 2-3 godzinach można śmiało lecieć "na mokro". Rewelacyjny bezbarwny, łatwy w nakładaniu i bezproblemowo nadający się do późniejszej obróbki np. szlifowania i polerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi