Kamil K. Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 ,, czy ktoś ma zdjęcie pokazujące jak powinien wyglądać bok kadłuba zaznaczony na czerwono,, poslalem na priv Dzięki, sprawdzę ten trop. Tymczasem szybki raport - można powiedzieć prosto z warsztatu, więc tu i ówdzie są niedoróbki. Ostatnio znowu czasu mniej, ale trochę działałem nad tyłem kadłuba. I jest parę problemów. 1) Trzeba było przerobić całą tylną płytę wanny kadłuba - załatać dziury, dorobić uchwyty na gąsienice(już mi się powichrowały - będą poprawki). Wkrótce przyjdzie czas na spawy. 2) Musiałem przerobić uchwyty na zbiorniki paliwa - te obecne to takie mocno wstępne zabawy. Przy okazji wyszło, że Trumpeter trochę się z nimi machnął: W modelu znacznie odstają od kadłuba. A skoro już się z nimi grzebię, to nie powinno problemem ich przesunięcie do odpowiedniej pozycji. 3) Ogniwa gąsienic nie pasują do kół napędowych - nie pomyślałem o tym wcześniej. Ale już lecą do mnie odpowiednie(mam nadzieję!) koła. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Przyjemnie popatrzeć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Oj tak, przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2017 Dzięki! Podjąłem mozolną, żmudną i nudną pracę nad błotnikami - szlifowanie, gięcie, pasowanie, szlifowanie, pasowanie, szpachlowanie, doginanie i tak w koło Macieju... Dotarły też do mnie koła Friula - pasują jak ulał do gąsienic Trumpetera, tym samym problem kół napędowych został rozwiązany! Oczywiście to jeszcze nie koniec prac. Wszystko połapane na sucho do zdjęć. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2017 Nie, tam dają koła napędowe do wczesnego typu gąsienic - tutaj jest ten nowszy do T-90 między innymi - bo i takie w zestawie są gąski. Na szczęście kółka Friula to groszowa sprawa, a są naprawdę b.ładne - jestem pozytywnie zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Patrząc na linę holowniczą, dołączoną przez producenta do zestawu. Stwierdzam, że wygląda fatalnie. Już lepiej wyglądają liny z dołączane przez Tamiya. Jak mogę podpowiedzieć, to zainwestuj w liny. Dla przykładu link poniżej: http://www.eurekaxxl.com/towing-cables-35/er-3537-towing-cable-for-modern-soviet-tanks-t-72-t-80-t-90 Pozdrawiam. MBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2017 No przykro mi, ale pokazałeś tą linę, którą sam użyłem. Chyba trafił mi się jakiś trefny egzemplarz, bo sam musiałem ją zapleść mocniej i wciąż sypie się z niej jakiś syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Oj, nie ma czasu, nie ma... Ale musiałem sprawdzić, czy wygląda toto jak czołg - wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Juz prawie gotowy, teraz z nim polecisz jak blyskawica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Juz prawie gotowy, teraz z nim polecisz jak blyskawica O nie, same niewdzięczne rzeczy mi zostały, parę detali na kadłubie, caała wieża, NSWT, powłoka antyradiacyjna na wieży, spawy... zejdzie na tym trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 No ja wiem, samych nakladek na okladziny jest chyba ponad 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Cześć, No ja wiem, samych nakladek na okladziny jest chyba ponad 100 Otóż to własnie zajęło mi ostatnio nieco czasu... Ale po kolei. Postanowiłem, że poprawię trochę fakturę na okładzinie antyradiacyjnej i fakturę odlewu na wieży. Powłoka antyradiacyjna została lekko namoczona nitro, następnie delikatnie poryta skalpelem w bardzo drobną kratkę i/lub odciskałem na niej wzorek kawałkiem siatki z wlotu powietrza. Żeby lepiej widzieć efekty nitro zabarwiłem czerwonym. Faktura odlewu to stara dobra szpachla tamki, też rozcieńczana nitro. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Bardzo efektowne. Za fakturę okładzin 5 z plusem! Przy bliższym poznaniu (czyt.- obserwacji) widać jednak, że odcinanie z blaszki mocowań i ich obróbka sprawiła Ci wiele kłopotu. Zostało trochę nieobrobionych ścieżek z blaszki fototrawionej. Niemniej po pomalowaniu znikną pod kamuflażem! Pozdrawiam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Bardzo efektowne. Za fakturę okładzin 5 z plusem!Przy bliższym poznaniu (czyt.- obserwacji) widać jednak, że odcinanie z blaszki mocowań i ich obróbka sprawiła Ci wiele kłopotu. Zostało trochę nieobrobionych ścieżek z blaszki fototrawionej. Niemniej po pomalowaniu znikną pod kamuflażem! Pozdrawiam i kibicuję! Makro wrogiem modelarza! Na zdjęciowej blaszce zmieściłyby się ze 4 oryginalne, także tym razem naprawdę foto wyolbrzymia wszystko. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Co tam slychac w temacie syryjczyka , mam nadzieje iz ISIS go nie przejol Tego nie wiem, od czasu jak dostał dwie buły na pysk pod Aleppo nie widziałem go na żadnym zdjęciu. Natomiast model od dwóch miesięcy się kurzył, ale mam cichą nadzieję, że wkrótce uda się coś ruszyć z tematem na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 ... ale mam cichą nadzieję, że wkrótce uda się coś ruszyć z tematem na nowo. Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 ....ale mam cichą nadzieję, że wkrótce uda się coś ruszyć z tematem na nowo. dawaj, dawaj bo tu masz spore grono obserwatorów, których nie możesz zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2017 Cześć, Udało się ostatnio nieco przysiąść do prac nad teciakiem. Na tą chwilę mam praktycznie skończone błotniki, pojawiło się sporo dupereli: m.in fragmenty osłon, przerobiony wydech, zasobnik z nowymi zapinkami, uchwyty na linę holowniczą dziergane z polistyrenu i drutu, itd. Zmieniło się też kilka rzeczy na kadłubie - usunąłem źle poprowadzone spawy i dodałem nakrętki na powłoce antyradiacyjnej kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Cały czas do przodu, pisząc w skrócie: - pojawiły się spawy przy niektórych detalach - pokleiłem zasobniki wieżowe razem z zapinkami, jeden zasobnik zostawiłem otwarty i dołożyłem do wnętrza trochę szmat - dodane gniazdo anteny i wyrzutnie granatów dymnych - zamocowane na miejscach przednie lampy wraz z osłonami z drutu Niby same pierdoły, ale niemożebnie czasochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 No teraz to juz to wyglada jak czolg podoba mi sie i czekam na dalsze postepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Cześć, Po pierwsze to wesołych świąt życzę wszystkim obchodzącym! Po drugie to dzięki świątecznej przerwie mogłem poświęcić niemalże cały boży dzień na model, co dawno mi się nie zdarzyło. Dzięki temu Teciak jest już gotów do malowania. Znowu pozwolę sobie krótko i zwięźle ująć to, co jest zrobione: - złożyłem do kupy karabin NSWT, z wykorzystaniem metalowej lufy Magic Models. Trochę mi się reszta Trumpka nie podobała, więc co nieco dorobiłem przy nim sam. - pojawiły się wszelkie reflektory na wieży wraz z okablowaniem - czujnik(?) (wiatru?), który powinien się znajdować z tyłu wieży zastąpiłem zwykłą lampą - bo oryginał czujnika nie posiada, a wydaje mi się, że w takiej sytuacji powinna tam się znaleźć rzeczona lampa. - poprawiłem wreszcie "uchwyty na uchwyty" dodatkowych zbiorników paliwa na tyle kadłuba. - wyspawałem całą resztę wymagających tego miejsc - przykleiłem kostki pancerza Kontakt-5 na wieży. Poprawiłem pozycję części z nich, oraz dla fantazji wymieniłem dwie z nich na Kontakt-1. A co. - poprawiłem nieco instalacje przy przednich lampach, pojawiły się brakujące rurki na przewody i same przewody, - dodałem dwie kostki Kontakt-1 na przodzie wieży - zrobiłem puste uchwyty na skrzynki amunicyjne do NSWT na wieży. - przygotowałem jakieś wstępne pierdoły do rzucenia na błotniki, żeby tak pusto nie było bez zbiorników i zasobników. - chochliki ukradły zakrętkę od zbiornika nad wydechem. Przy zdjęciach porobiłem trochę zbliżeń, więc wiadomo, że wyszło kilka baboli niekoniecznie dobrze widocznych gołym okiem. Teraz sobie na spokojnie to poprawię i może wkrótce zacznę malować. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Przyjemnie się ogląda twoje modele przed malowaniem. Nie znaczy że po jest źle, ale teraz jest bardzo urozmaicony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Użyłem luf 2 i 3. Malowanie takie jak na foto - piasek i brąz i wszystkie inne bajery - wszystko na przecierkach na lakier do włosów, licząc na szybko wychodzi mi... pierdyliard warstw. Niby nic nowego dla mnie ale już teraz to przeraża. Zapomnialem zapytac o zastosowane przez ciebie w modelu kola napedowe ,czy jest to zestaw Nr. AW-08 ? Dokładnie te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2017 Malowania nadszedł czas. Ale zanim o tym, to postanowiłem sobie poszukać jakiegoś świeższego info o pierwowzorze. No i cóż... przeszukiwałem już ukraińskie i rosyjskie internety, postanowiłem więc odświeżyć sobie co-nieco z arabskiego i zajrzeć w internety arabskie. Niestety - od czasu walk o Aleppo słuch o T-72 zaginął. Może więc jednak te dwa trafienia z TOW wyeliminowały go z walki mimo braku spektakularnego wybuchu amunicji. Tymczasem wracamy do modelu - krok pierwszy to czarny podkład i na to kolory właściwe pod zdrapki - "gumowy", aluminium i wariacja na temat tonów rdzy i czerwonej farby podkładowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz czas na zieleń i dopiero przejdę do właściwego kamo. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi