Bengal Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Dobry, pytanie techniczne ile mam położyć warstw by osiągnąć taki efekt : po 2 wygląda tak : czyli praktycznie 0 różnicy albo może moja wina ... z koloru bazowego przelanego do buteleczki zacząłem dolewać białej ... kropla,dwie i tak dalej, nie chce przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Strasznie dużo Ci tej farby zeszło. Zmniejsz ciśnienie, zmniejsz skok iglicy i wtedy się barw w przebarwienia. Nawet i całkiem rozjaśnij białym a to przefiltruj bazowym. Weź czystą kartkę, czy złom modelarski i popróbuj na boku. Mam wrażenie, że masz na kompresorze ze 2 bary, iglica w aero idzie Ci całkiem do tyłu i malowanie idzie jak pistoletem przemysłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Z reguły mam trzy - baza, pierwsze rozjaśnienie i ostateczne. Kolory mieszam na oko, ale tam ostateczny to mogło być nawet 2:1 baza - biała. Jak mi się podoba to zostaje jak nie to jeszcze rozjaśniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Strasznie dużo Ci tej farby zeszło. Zmniejsz ciśnienie, zmniejsz skok iglicy i wtedy się barw w przebarwienia. Nawet i całkiem rozjaśnij białym a to przefiltruj bazowym. Weź czystą kartkę, czy złom modelarski i popróbuj na boku. Mam wrażenie, że masz na kompresorze ze 2 bary, iglica w aero idzie Ci całkiem do tyłu i malowanie idzie jak pistoletem przemysłowym. Ogólnie od początku zabawy z tymi farbkami to zużyłem 1/3 koloru bazowego + jeszcze mam w pojemniku po sosie 1/4 (czy to dużo czy mało, nie wiem) Ciśnienie 0,6bara, ze skokiem ćwiczę non stop. Z reguły mam trzy - baza, pierwsze rozjaśnienie i ostateczne. Kolory mieszam na oko, ale tam ostateczny to mogło być nawet 2:1 baza - biała. Jak mi się podoba to zostaje jak nie to jeszcze rozjaśniam. Położyłem kolejną warstwę 1:1,5 (w dobra stronę lecę ?? ) Na dziś koniec, muszę wyczyścić dokładnie aero bo mi od czasu do czasu pluje farbą dobrej nocy i spokojnych, zdrowych świąt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Zaczyna wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Rozjaśnia do końca i pokryje całość delikatnie filtrem z bazowego żeby to zgrać w całoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Ja bym powiedział że to mogło by być finalne rozjaśnienie. Wydaje mi się za mocne i zbyt równomierne przy krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Ja bym powiedział że to mogło by być finalne rozjaśnienie. Wydaje mi się za mocne i zbyt równomierne przy krawędziach. Ok dodam jeszcze krople bazowego albo spróbuje z niego zrobić filtr. A co zrobić z krawędziami ? Jak to poprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Chodzi mi o to że rozjaśnienie masz równo wzdłuż krawędzi. Tak jak od linijki. Moim zdaniem było by lepiej gdyby w jednym miejscu było bliżej a w drugim troszkę dalej. Jakby bardziej chaotycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Coś tam dalej popsułem - starałem się bardziej chaotycznie. O to chodziło ? B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Filtr z bazowego teraz, delikutaśny taki, i gra gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 tylko delikatny ten filterek zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Dwa prościutkie pytania : - Czyli już nie kombinować z różnymi mieszankami bazowego i bieli i tak zostawić ? - Proszę o doprecyzowanie jak delikatny ma być ten filterek, bo znając mój talent zaraz to spi***** a tak na serio taka delikatna chmurka 0,5bara styknie ? B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 a tak na serio taka delikatna chmurka 0,5bara styknie ? Po 1. Styknie, po 2. Na oko rób, po 3. Jak to mówią, jeśli uważasz, że jest "trochę za mało" to znaczy, że to już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 po 3. Jak to mówią, jeśli uważasz, że jest "trochę za mało" to znaczy, że to już. Posłuchałem się tego punktu i jest tak: Za lewą lampą powstał problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 I Merkava stanęła na gąsienicach po raz pierwszy B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Piszę bez podtekstów, próby krytyki modelu itd. Rzeczywista Merkava nie ma takich przebarwień. Jest jednolicie pomalowana, dobra jakosciowo farbą, pofajdana od użytkowania, bo nikt sie nie pzrejmuje czystością, i cały czas zakurzona czerwonawym pyłem, bo tak tam jest. Takie mam doświadczenia z "organoleptycznym" odbiorem wyglądu "tamtejszego" sprzętu. Poza tym podoba mi się to malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Się porobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 To, że nie przypomina ona modelu a tym bardziej Merkavy to wiem To, że mi nie idzie i coraz gorzej to wygląda to też wiem Ale jak żyć Poddać się nie poddam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 To, że nie przypomina ona modelu a tym bardziej Merkavy to wiem To, że mi nie idzie i coraz gorzej to wygląda to też wiem Celne uwagi... Pozostaje nam jedynie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Teraz przydała by sie modulacha kolorów aby wydobyc załamania bryły. Ale spokojnie! Nie musisz tego robic aero. Mozesz smialo pocisnać to farbami olejnymi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Właśnie a jak znajdujecie dodatki do modeli ? Korzystam też z MojeHobby ale również ze ScaleMates - oni mają listę wszystkich dodatków do modeli tych istniejących i już nie produkowanych Dla Merkavy Tamiyowskiej: https://www.scalemates.com/kits/121930-tamiya-35127-merkava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Pozostaje nam jedynie: Modląc się na nad tym moim opłakanym tworem położyłem kalki, podmalowałem co nie co następnie kładę błyszczący i zaczynamy psucie wiem, wiem jest fatalnie - i tak będzie, niech tak będzie ale dla mnie najważniejsze jest jedno powoli dążę do końca modelu. Zabawa na pierwszy miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Bo ja wiem czy jest aż tak fatalnie.... Zobaczymy co będzie po olejach... Dawaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Jest , jeszcze długa droga ale przynajmniej mam frajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi