Franz75 Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Witam, testowałem farby Hataka dziś. Powiem tyle że są trudne w obsłudze, często zatykają Air brush'a. I to chyba ich główny problem. Kryją słabo, ale schną szybko i można pomalować drugi raz. Dlatego że są rzadkie maja tendencje do zalewania powierzchni. Więc lepiej pomalować model na kilka razy. Przez zatykanie airbrush'a problematyczne staje się pomalowanie dużych powierzchni która to czynność zajmuje czas. Od czasu do czasu trzeba psiknąć na gazetę z dyszą odchyloną na maxa w celu przedmuchania zasychającej farby. Ja do malowania farb prawie nie rozcieńczałem, ponieważ rozcieńczone nawet 1/10 kryły tragicznie i praktycznie sikały przezroczystym płynem. Chyba że ktoś z was ma lepszy sposób na te farby? Airbrush zatyka się chyba ponieważ zaschnięta farba ma tendencje do zamieniania się w farfocle lub granulki. Za nic nie da się jej rozpuścić ponownie. Nie polecam tych farb początkującym modelarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 A których farb używałeś i czym rozcieńczałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Też ich nikomu nie polecam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Na razie malowałem niewiele, ale ważne jest aby je dobrze wymieszać. Niedokładne wymieszanie powoduje gorszy komfort malowania. Naprawdę dokładnie, nie wystarczy potrząsnąć kilka razy pojemnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Chyba dzięki temu ze nie chodzę do kościoła, przez co Pani Bozia mnie bardziej lubi (bo jej d.. (tyłka) nie zawracam) nie mam żadnych problemów z tymi farbami Nigdy mi aerografu nie zatkały. Kryją dobrze. Rozcieńczam Hataką. A-ha, zapomniałem dodać że używam H&S i chinoli, wszystkie daję radę, jednak nie jestem "koleżeński" i nikomu nie polecam ani tych farb ani tych aerografów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adizxr Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Farby Hataka to dla mnie totalna porażka, malowałem już chyba wszystkim, ale jeszcze żadna farba nie załatwiła mi tak dyszy jak Hataka, chyba że ja trafiłem na jakiś wyjątkowo wadliwy produkt.Zestaw to Hataka D-day, rozcieńczałem czym mogłem, począwszy od rozcieńczalnika Hataka po alkohol, skutkowało to natychmiastowym zapchaniem dyszy.Testowałem na 3 aerografach H&S, Łukowiak i ps.Iwata.Podobno jest nowa wersja poprawionych farb, ale ja już straciłem cierpliwość wyrzuciłem w błoto prawie 100zł i oficjalnie mogę te farby wyrzucić do śmieci. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 A którą serią malowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adizxr Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Malowałem serią "śmietnikową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 I po co wyrzucałeś Ja chętnie bym je odkupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Pierwsze partie hataki miały niedopracowaną formułę. Trzeba było reklamować u producenta. W rozcieńczalniku pływały jakieś farfocle. Teraz wyszła seria pomarańczowa na osnowie celulozowej. Ma być podobna do gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Ja malowałem pierwsza wersja, pudełko z czerwonym. I żeby nie było, to pomalowałem ale żeby to były łatwe farby w obsłudze to nie powiem. Niech kolega Skarga zdradzi sztukę tajemną okiełznania tych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Popytaj celebrytów modelarskich, sponsorowane testy robili ;) chwalili aż pluli. Potem malowali dalej tamiya/gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Bo te nasze polskie produkcje to w większości tylko ładne pudełko. Kosz adizxr wygląda teraz przepięknie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Jak to mówią sralis -mazgalis ! Malowałem Pactrą, Humbrollem, Model Master, Italieri ,Revelem,Agama, Gunze i diabli wiedzą czym. Ostatnio Hataka Blue Line. Wcześniejsza seria była podobno nie udana, Niebieska jest dedykowana pod pędzel, malowałem aero Ultra H&S z dedykowanym rozcieńczalnikiem. Jestem zadowolony i mam zamiar kupić kolejne produkty Hataka. Ostatnio lakier Revella potraktowany rozcieńczalnikiem Wamodu zamienił się w jakąś dziwną substancję zaklejającą dyszę w aero. Ale nie uważam że produkty Revella są do niczego. Hataka wypuściła nową serię farb z nową formuła i chyba o tej serii trzeba będzie myśleć pisząc o farbach Hataka dostępnych na rynku. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Ja zapewne nie mam pojęcia o malowaniu, skoro mi nic nie przeszkadza Może sekret w tym ze aero mam do dupy bo to przecież H&S, do tego farby do dupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adizxr Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Ja nie rozumiem dla czego wypuścili do sprzedaży farby którymi w zasadzie nie da się malować...a teraz wypuszczają "poprawione" farby... to wcześniej nie wiedzieli że to jakaś masakra jest? nie testowali tego przed sprzedażą ?.Argumenty typu "da się malować" mnie nie przekonują bo jaki sens jest kupować seta za 70zł i się męczyć a w efekcie zepsuć model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Każda farba może sprawiać problemy ,albo super malować. Kolega Skarga jak napisał się nie zna i maluje ! Wiadomo że dla znafców nadają się wyłacznie farby i aerografy Japąskie , reszta to bubel dla amatorów ! A już jak cóś Polskie to nie nadaje się do niczego. Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta że kiedyś ,Japońskie produkty były synonimem bubla i zgarki, czy pióra wieczne Japończycy sprzedawali na kilogramy jako jednorazówki. Dojście do jakości zajęło im wiele lat , mam nadzieję że firma Hataka doszła do Japońskiej jakości w najnowszej generacji swoich farb ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Do mnie "pijesz" z tym japońskim sprzętem ;) to Ci powiem że ja używam tylko PAASCHE. Mam dwa Talony TGIII i jednego RAPTORA, lepszych nie ma, a miałem wszystko u siebie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 A co to za różnica skąd farba pochodzi? Zwykła seria Hataka to rodzaj farb akrylowych który wywodzi się z farb do malowania pędzlami. Technologicznie nie są stworzone do nanoszenia aerografem. Seria pomarańczowa to lakiery które są dedykowane do nanoszenia natryskowego. Jest to ten sam rodzaj farb co używane w lakierniach. Na szczęście powstaje co raz więcej firm które sprzedaje ten rodzaj farb. Jak raz dorwiesz tamiya lub gunze, to zapominasz o Vallejo podobnych farbach, których jedyną zaletą jest delikatniejszy zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Ja natomiast nie rozumiem po co z uporem maniaka robić coś co nie ma sensu? Malowanie modelu to raczej nie jest jedna sesja, 10 minut i gotowe. Jak coś nie wychodzi to się zmienia farbę na taką którą wychodzi albo "się umie" pomalować. Seweryn, ten twój wpis to jakiś taki mało elegancki. Pisze o tym o testowaniu Hataki. Sugerujesz że to jakieś (jest takie słowo na "k" powszechnie uważanie za obelżywe, ale doskonale określające pewne cechy charakteru), które testowały, nażarły się, napiły, wystawiły pochlebne komentarze a następnie swoim "zaufanym" opowiedziały że to wszystko ściema? Nie mam powodu Ci nie wierzyć, ale z racji tego że mam te farby i powyższych objawów takich jak zatykanie aerografu czy niszczenie modeli nie zauważyłem, sądzę że to jednak drobna falka hejtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Kupiłeś te farby czy dostałeś do testowania ? podzielam zdanie Seweryna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Oczywiście że kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Ech... widzę że wywołałem burze a nic konstruktywnego się nie dowiedziałem. Jak widać na testerze efekt nie jest zły po opanowaniu farb, mozna malować, ale trzeba jeszcze raz poprawić. Choć zdarzały się wpadki przy malowaniu cieńszych linii. Tak jak wcześniej powiedziałem, te farby maja fochy. Szukam idealnego przepisu jak je używać. Kupiłem zestaw kampanii francuskiej i chce je wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Ja natomiast nie rozumiem po co z uporem maniaka robić coś co nie ma sensu? Malowanie modelu to raczej nie jest jedna sesja, 10 minut i gotowe. Jak coś nie wychodzi to się zmienia farbę na taką którą wychodzi albo "się umie" pomalować. Seweryn, ten twój wpis to jakiś taki mało elegancki. Pisze o tym o testowaniu Hataki. Sugerujesz że to jakieś (jest takie słowo na "k" powszechnie uważanie za obelżywe, ale doskonale określające pewne cechy charakteru), które testowały, nażarły się, napiły, wystawiły pochlebne komentarze a następnie swoim "zaufanym" opowiedziały że to wszystko ściema? Nie mam powodu Ci nie wierzyć, ale z racji tego że mam te farby i powyższych objawów takich jak zatykanie aerografu czy niszczenie modeli nie zauważyłem, sądzę że to jednak drobna falka hejtu. Mało elegancki? Nie sądzę nic nie sugeruję. Nikt mi nic w zaufaniu nie przekazywał tak jak sugerujesz. Zauważ, że przez nadwornych modelarzy są wciskane co chwila inne produkty. Aktualnie kilku mocno promuje sparmax czy tam nowe błoto od ak/miga sam już nie wiem, które podejrzewam jest tym samym co Vallejo sprzedaje już jakiś czas. Oczywiście wolno im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 nowe błoto od ak/miga sam już nie wiem, które podejrzewam jest tym samym co Vallejo sprzedaje już jakiś czas im. Jesteś więc w mylnym błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi