SławekK Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 No to kolejny mój model - już z roku 2016: SdKfz 9 Famo z Revella - model na pewno duży i efektowny... ale przy sklejaniu mnie osobiście zawiódł... Fajnie opracowana bryła, ładne koła i gąski... ale już silnik tragiczny, brak wyciągarki i nocne uproszczenia... No ale zakupiłem blachy z Eduarda, zestaw żywic z Black Doga... Model skleja się przyzwoicie, ale swoje wady ma. Żywice też - m.in. wyposażenie paki jest za krótkie o jakieś 2 mm... Ja wykorzystałem to miejsce na dźwig do lemiesza i inne "druty" . Pierwszy raz korzystałem z blach Eduarda, ale te do Famo są bardzo fajne. Mimo poszukiwań nie znalazłem zdjęcia Famo z podniesionym lemieszem... ale za to jest trochę modeli w takim układzie . Ja najbardziej wzorowałem się na modelu Alexa Clark'a... tyle że nie otwierałem silnika... bo nie miałem modelu Trumpetera, a ten z Revella zupełnie się nie nadaje... Otworzyłem klapki na masce, dodałem rurę na przodzie, pałąki pod plandekę, itp. Zmieniłem też farby - zamiast Hummbroli zacząłem malować akrylami - ten model zestawem MiG'a. Z prac zanikających - zdjęcie wnętrza kabiny. A tu pomalowany model, ale na gołej podstawce: Na gotowo wyszło to tak: Figurki z zestawu Presiera... fajne są ale moje się już kończą W tym samym czasie robiłem JSU-152, dla tamtego wozu podstawka miała być ciemna, wiosenna, wiec dla tego jest jasna - letnia . Model jeszcze z dużo liczbą obić... ale uwagi na forum dostałem dużo później . Model już "obwiozłem" po kilku konkursach i na razie się podoba , poniżej zdjęcie z Bielska Białej z 2016 roku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Zdecydowanie udana praca, praktycznie wszystko ladnie, jedynie ta plandeka mnie tak nie do konca sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Nie dziwię się że się podoba. Jest ładnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Hejka, ładny ten FAMO... Podziwiam pracę z elementami PE. ...a o obiciach to już wiesz :c) Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Piękny brzydal. Jak zwykle ogrom włożonej pracy i fajnie udokumentowany. Lubię oglądać Twoje prace.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Bardzo podoba mi się malowanie. Jak rozumiem z ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 27 Lutego 2017 Share Napisano 27 Lutego 2017 Mnie też bardzo się podoba. Poza tradycyjnie wysokim poziomem zdetalowania, bardzo dobre malowanie i ogólna kompozycja dioramki. Słowem - jedna z najlepszych Twoich prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 27 Lutego 2017 Autor Share Napisano 27 Lutego 2017 Dziękuję za pozytywne opinie . Model malowany z ręki - niby coś podobnego w materiałach źródłowych widziałem, ale bardziej wzorowałem się na innych modelach - Famo z zielonymi pasami i zieloną plandeką jakoś wpadło mi w oko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 wygląda na większy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 9 Marca 2017 Share Napisano 9 Marca 2017 Pewnie jakość wykonania jest tego powodem ;-) Świetny model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Marca 2017 Share Napisano 10 Marca 2017 Wygląda jak 1:35 - to miał być komplement. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek C. Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Ech , Sławciu , Sławciu zdolny jesteś aczkolwiek leniwy te fartuchy w drzwiach to śmiało mogłeś wymienić na jakąś folię i było by gicio , a tak to koleś stoi koło drzwi , a grubość tej plandeki to połowa jego głowy . Tak nie nada . Wiem , już nic z tym nie zrobisz , ale chociaż pomyśl na przyszłość . Model Trumpka , aż tak bardzo się nie różni od Revella aby nie można było z niego (Rev) zrobić cuda . Wiesz doskonale że się da , tylko trzeba inwencji twórczej ociupinkę . Ja na razie zwiedzam świat (nie lepię nic ) ,ale o tym an priv maila napisze . Narka MARCOL !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Kolega Marek się "odnalazł"... po latach . Plandeki z Black Doga, fartuchy również - trzeba mieć pretensje do Chińczyków . A z innej beczki Famo we Wrocławiu dostał wyróżnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Jak na 72 to pierwszorzędnie Przy całym bogactwie detalizacji nawet ta "przyciężka" plandeka się gubi Dla mnie bomba - dioramka również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 (...)Plandeki z Black Doga, fartuchy również - trzeba mieć pretensje do Chińczyków . (...) BlackDog jest chiński ? Od kiedy ? Fajne FAMO ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 No chyba obraziłem kolegów Czechów.... moja wina, mój wstyd... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi