bazylms Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Oczywiście racja. Na dziesięć Shermanów jakie mam tylko dwa są z Dragon. Reszta to Asuka/Tasca. Już przestaję śmieci i oglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 ...W Ic Hybrid był w zestawie deflektor - to taki sam? Powinien być taki sam, więc można wykorzystać. Albo strugać od zera : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Dziękuję. Będzie trzeba dorobić z miedzianej blaszki bo przecież nie wyrwę z gotowego modelu, a w pozostałych brak hak i deflektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Wszystkie typy osłon dyferencjału/transmisji można w oryginale obejrzeć tutaj Dzięki, przyda się na przyszłość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Marca 2017 Autor Share Napisano 13 Marca 2017 5modeli Asuki/tasca i się właściwy hak znalazł Mam tylko jeden więc trzeba będzie mu klona zaaplikować Osobno rura z mocowaniem do kadłuba i osobno sprzęg (bo mam 2 typy) Jakieś sugestie doświadczonych w temacie umieszczenia tego w silikonie i ewentualnych kanałów dodatkowych w formie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 ...Mam tylko jeden więc trzeba będzie mu klona zaaplikować... Nie wyrzucaj formy - może się przydać... Z odlaniem "rury" nie powinno być problemu, wystarczy forma jednostronna. Sam hak - chyba jest standardowy (?) więc nie powinno być kłopotu z plastikiem, sam mam z 10. Co zaś do deflektora - mam taki jeszcze nie sklejony w modelu tasca 35-027 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Marca 2017 Autor Share Napisano 13 Marca 2017 ...Mam tylko jeden więc trzeba będzie mu klona zaaplikować... Nie wyrzucaj formy - może się przydać... Z odlaniem "rury" nie powinno być problemu, wystarczy forma jednostronna. Sam hak - chyba jest standardowy (?) więc nie powinno być kłopotu z plastikiem, sam mam z 10. Co zaś do deflektora - mam taki jeszcze nie sklejony w modelu tasca 35-027 Rura to nie problem. Właśnie ten sprzęg z oczkiem u góry wajchy miałem tylko jeden i właśnie z tej tasca 35-027. Możemy się pomieniać jak wyprodukuję rury No i tzw. ostra osłona dyferencjału. Oczywiście fjutki z Dragona "zapomnieli" o otworach w uszach. Będzie gimnastyka żeby je tam zrobić... albo kupię osłonę PanzerArt RE35-099 Differential cover for Sherman Tank (Final model) Dragon & Tasca Kits Ktoś z Was używał? Dodatkowo ten "wynalazek" Dragonowy jest o 1 mm za szeroki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 ...No i tzw. ostra osłona dyferencjału. Oczywiście fjutki z Dragona "zapomnieli" o otworach w uszach. Będzie gimnastyka żeby je tam zrobić... albo kupię osłonę PanzerArt RE35-099 Differential cover for Sherman Tank (Final model) Dragon & Tasca Kits Ktoś z Was używał? Dodatkowo ten "wynalazek" Dragonowy jest o 1 mm za szeroki... Spróbuj "przeszczepić część przekładni na tę z tasca - wtedy będziesz najpewniejszy prawidłowej geometrii. Tyle, że trzeba też zmienić górną listwę ze śrubami. Otwory w uszach można zrobić przez boczną ściankę a potem zaszpachlować otwór - ja już tak robiłem. Albo nakleić szekle i wtedy naturalnie zasłonią otwory - których w modelu nie ma. Temat przekładni z dragona jest przykry - praktycznie w każdym modelu jest inna, bo dragon dowolnie przesuwa kadłub na wannie w swoich modelach. Różnice sięgają 2 mm... A masz jakiś model tasca/asuka z ostronosą przekłądnią ? Tak na wzór ? Osłony PanzerArt nie miałem w rękach - więc nie wiem czy pasuje. Na pewno dopilnuj geometrii przekłądni (tasca jak i Italeri ma dobry kształt), żeby nie przesunąć kadłuba w stosunku do wanny - bo nie zmieszczą ci się potem filtry powietrza z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Najprawdopodobniej przerobię tą Asuki wykorzystując w końcu do czegoś Miliput standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Podglądam. Przecieraj szlaki będę cię naśladował jak wrócę do lepienia modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Osłonę transmisji zrobiłem w końcu poprzez wklejkę do zestawowej kawałka prawidłowej ostronosej osłony z Dragona. Zyskałem doskonałe spasowanie zestawowych części bez używania "kilograma" szpachli i wyprowadzania potem właściwego kształtu. Szpachlowałem średniogęstym klejem CA wypełniając większe szpary płytkami polistyrenu. Żeby nawiercić otwory w uszach wykonałem giętki wał z kawałka izolacji i gotowe. Oczywiście teraz muszę nadać fakturę odlewu co uczynię Surfacerem 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 To właśnie proponowałem Przekładnia "ostronosa" była wykonana z grubszego materiału niż "obła" - ale jak zrobisz imitację odlewu to pewnie trochę zrobi się grubsza. Pamiętaj o zmianie i dopasowaniu górnej listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 Możesz wrzucić fotkę porównawczą obu osłon, tzn tego co z nich zostalo? Dobry pomysł. Domyślam się że przy podmianie całej transmisji byłoby więcej roboty ze spasowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 To właśnie proponowałem Przekładnia "ostronosa" była wykonana z grubszego materiału niż "obła" - ale jak zrobisz imitację odlewu to pewnie trochę zrobi się grubsza. Pamiętaj o zmianie i dopasowaniu górnej listwy. No i po zastanowieniu użyłem Twojego sposobu Dzięki za przypomnienie z listwą. Muszę z polistyrenu 0.5 mm dorobić listewkę z 17 otworami żeby śruby mocujące były wpuszczone tak jak na zdjęciu. Możesz wrzucić fotkę porównawczą obu osłon, tzn tego co z nich zostalo? Dobry pomysł. Domyślam się że przy podmianie całej transmisji byłoby więcej roboty ze spasowaniem. Masz szczęście że jeszcze nie wyrzuciłem. Swoją drogą nic ciekawego. PS. Odlewy pewnie będę robił jutro bo już powoli powracam "do żywych" po breweriach żołądkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 Wiedziałem że źle to napisałem. Chodzi mi o jakieś pokazanie różnicy pomiędzy tymi transmisjami. Ale patrząc na tą fotkę już wiem o co chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Na dziś już koniec robót z transmisją - dorobiona część musi przeschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 To jeszcze zaszpachluj szparę między tym białym, dorobionym a resztą osłony - to była jedna część, jeden odlew. Robota na medal Tak przy okazji - porównanie kilku modelowych części: (zdjęcie nie jest moje) W tym zestawieniu to Italeri jest tym dobrym (Wtedy nie było jeszcze Tasca) Przygotuj się do waloryzacji wózków podwozia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 A czego wózkom Asuki brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Podejrzewam że tego samego co u mnie (musiałbym do pudełka Asuka zerknąć) - śrub mocujących ślizg oraz otworów do mocowania uchwytu rolki podtrzymującej po drugiej stronie wózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Otóż to właśnie Wózki Tasca są świetne, ale brak im paru drobiazgów, które dodają uroku modelowi - jeśli są widoczne a nie przykryte błotem. Po pierwsze - 4 otwory do mocowania uchwytu rolki: oraz dwa na górze wózka obok ślizgu Po drugie paru łbów śrub: O ile dobrze pamiętam w Tasce brakuje 4 śrub na ściance bocznej wózka mocujących uchwyt rolki (w modelu mozna zrobić tylko dwie dolne, górne są niewidoczne) oraz dwóch śrub mocujących wózek od góry - obok mocowań ślizgów. Po trzecie dwóch śrub na górze wózka do regulowania naciągu sprężyn (widoczne na poprzednich obrazkach). Śruby na śizgach mocujące do korpusu wózka Tasca na szczęście dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Dzięki Marcinowi u siebie już dorobiłem parę śrub. Aż strach pomyśleć co będzie jak się zacznie górę montować, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Dzięki Marcinowi u siebie już dorobiłem parę śrub. Aż strach pomyśleć co będzie jak się zacznie górę montować, he, he. W dragonie masz ich więcej do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 Obecny stan poskładany "na sucho". Dopancerzenie zrobione z polistyrenu 0.7 mm. Zostaje do wyprowadzenia szpachlą płynne przejście pomiędzy kadłubem właściwym, a dodanymi płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Sprawy do tych płyt będziesz dorabiał z ramki czy GS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 Sprawy do tych płyt będziesz dorabiał z ramki czy GS? Tu nie ma spawów bo to dopancerzenie integralne - zobacz zamieszczone wcześniej zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi