Skocz do zawartości

Sherman Ic Firefly Hybrid - Dragon 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 200
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Filtry wsadź jakie chcesz - częstsze były jednak te prostokątne...

Lufa - chyba jednak lepiej prostuj niż sztukuj z plastikiem

Swoją drogą - dasz radę pomalować już sklejone podwozie ?

Ja zazwyczaj maluję OD części przed sklejeniem.

Napisano

Ja bym pomyślał nad wywaleniem tej lufy, włożeniem np Rb-model i spróbować samemu zrobić taką siatkęnp z greenstuffu czy millputa.

Napisano

Krzysiek, lufa jest tragiczna, znaczy części nie pokryta hessian tape.

Przez chwilę zastanawiałem się nad odcięciem widocznego kawałka żywicy i wklejenia plastiku.

Moim zdaniem to jest dobra droga, tylko musisz ja wkleić w osi. Wszelkie niedociągnięcia i łączenie plastiku z żywicą zakryjesz 2 lub 3 tasiemkami z greenstuffu czy millputa i nie będziesz musiał robić hessian tape od podstaw na całej długości lufy.

Napisano
Krzysiek, lufa jest tragiczna, znaczy części nie pokryta hessian tape.

I to właśnie skłania mnie coraz bardziej do tego...

... zastanawiałem się nad odcięciem widocznego kawałka żywicy i wklejenia plastiku.

Swoją drogą - dasz radę pomalować już sklejone podwozie ?

Ja zazwyczaj maluję OD części przed sklejeniem.

Tego nie bardzo rozumiem. Każdy wózek mam osobno i skleję je z wanną dopiero pod sam koniec, tuż przed brudzeniem. Kiedyś już wózki tak malowałem w M3 Grant.

Napisano

Cześć. obiecałem ci Zemstę - oto ona

IMG_1581_zpsxdtxl7ea.jpg

IMG_1615_zpswdbpmtxt.jpg

IMG_4619_zpszx4qwcs4.jpg

IMG_4593_zpsoheskcil.jpg

IMG_1249_zpsev1q4mvq.jpg

IMG_1248_zpsmc2rx7cs.jpg

IMG_1245_zpsmsbwngvq.jpg

DSCF0938_zps2oogojz4.jpg

DSCF0907_zpsscbbe7bv.jpg

IMG_4202_zpsoam0yjy6.jpg

IMG_4205_zps1gqslwl9.jpg

IMG_4204_zpszby9lvfy.jpg

Mam nadzieję że fotki się przydadzà

Pozdrawiam

Jacek

• 2 weeks later...
Napisano

Coś tam dalej się dzieje w temacie. Dzięki Rafałowi powstała hybryda do hybrydy, a raczej frankenstein z lufy. Połączenie żywicy Black Doga, lufy Dragona oraz częsci od Rafała. Powoli też kleje inne elementy.

nCnKbX8lRNAbecj6vaO85ug_z7Z-nHGwWbf5UskFm_NkBMOuCYGUySSt-zpSityoHRfwAiZmMuyH9pLR3Qrl4qZejy3wYYM2VRXevG98reVHEYBI8lenPbkcXugdkmm37RgO1Q-moc6cKGnJYjyieM53E9sMpEtX_MU80zbFjE-0Pgj1lBhSe2d4mZtwIWhOtNMLEtdJqAy6Tf33IHozZo5FwmAGBUq7_J_t6955qTF87_f2IBpr8tTCflmg8t-yZYno09j2sIkVaqHPQXcHWEEbSz0iXjVNxMqnldeFiu8LDPyu2cqZnsC2ACnzVfRHh8EAdRNlFpoGScxcb0dvPGqiJHnmRQoroA8NwpWUmKj84XhG1-XwiVk31WPFXHLWgIJwqBZShpj1qH2JQ0GwP4jlGPexnweld9KfKlKacN7ARt5ayHnF-kCvmRQl_EQohElddxF5YR-5L9vIUprO9wXSw58g-0rxkieq6a7SaArD3ud-H7UixjsEHk5OghKO5kPEvniU1YO_cbR83kN1Fz2czEduB5zWidt0MrII9z0D90FPeYZV4yeiFQ7qoBFQMT6jL-0r3okJRQI59xD9T6ZojeUXIoau97j3HzjuJVQlGtuG4cfT=w1024-h576-no

Napisano
Dodasz "od siebie" trochę maskowania na jarzmo ? - bo tak kończy się równo z górną krawędzią ze śrubami.

Popieram przedmówcę, dodatkowo od siebie sugerował bym dodanie kilku pasków w miejscu przeszczepu lufy.

Napisano
Czy aby lufa nie wyszła Ci za długa po "hybrydyzacji" ?

Być może, ciężko mi oszacować ile osłona hamulca na samą lufę nachodzi. O ile oryginalna z Dragona ma dobry wymiar, to mogę porównać i ewentualnie skrócić. Na szczęście hamulec jest tylko na drut zamontowany.

Napisano

Po porównaniu z Tasca jest o 1mm za długa. Tak więc nic z nią nie robię. Mam w dodatku lufę RB do innego Firefly, ale jest dużo, a długa i chyba pójdzie na złom.

Napisano
Po porównaniu z Tasca jest o 1mm za długa. Tak więc nic z nią nie robię. Mam w dodatku lufę RB do innego Firefly, ale jest dużo, a długa i chyba pójdzie na złom.

No właśnie tą za długą lufę rb można skrócić i zamontować na niej pokrowiec

Napisano

Problem w tym że pokrowiec chcę mieć tylko na tym. A tutaj jest siatka na lufie. Myślę tylko jak bardzo by mi to przeszkadzało na modelu - to że jest za długa.

Napisano
Problem w tym że pokrowiec chcę mieć tylko na tym. A tutaj jest siatka na lufie. Myślę tylko jak bardzo by mi to przeszkadzało na modelu - to że jest za długa.

Jak się dowiedzą to obrzydzą Ci tą lufę RB na pewno

Swoją drogą to ona jest dość ciężka do zamontowania w Asuce bo dedykowana jest podobno Dragonowi.

A prawidłowa lufa Abera kosztuje obłędne (jak na lufę) pieniądze.

Napisano

O właśnie sprawdzałem. Za dwie lufy (bo tyle potrzebuję) miałbym jeden model. LionMarc wcale tańszy nie jest.

Napisano

I coraz bardziej będę się chyba ku temu skłaniał. Ale to przyszłość i inny model.

Pokleił bym sobie, ale młody coś nie chce spać .

Napisano

Robisz mi ochotę na tą wersję, chyba pomyślę o zakupie. Obserwuję