Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Pojemność butelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 w pojemności flakona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Szybko się zużywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Ja zużywam butelkę 400 ml na jakieś 2-3 modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 A zamiast tego levelinga nadaje się x20a od tamiyi do farbek gunze? O wiele tanszy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 ja mam x20a od tamki, butelka 250ml wymalowałem już nim łącznie 10 modeli w skali 1/72. Mogę polecić zarówno do Gunze H jak i Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 A jest w nim opóźniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Kup. Leveling. Thinner. Serio, będziesz pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 ja do Tamki i Gunze opóźniacza nie potrzebowałem, dokupiłem go dopiero jak dostałem zestaw z farbami Pactry. Tak na marginesie tez sie przymierzałem do Gunze Leveling Thinner bo kończy mi się x-20a, ale w związku z tym że mam jeszcze prawie cały retarder od Tamki znów zakupię x-20a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 A x20A rozcieńcza Gunze C? Z Gunze C jednak warto zakupić srebrny, mat oraz błyszczący. Ja bym brał levelling i zapomniał o kwestii rozpuszcalnika. Mnie 400ml starcza na około 15/20 modeli 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Serio? No trudno mi w to uwierzyć (nie to że Ci nie wierzę)... Dla mnie 400 ml na 4 modele to już jest rekord świata. Może malujesz dość gęstymi farbami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 x-20a tylko gunze H i Tamiya, do gunze C - Leveling Thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 A x20A rozcieńcza Gunze C? Z Gunze C jednak warto zakupić srebrny, mat oraz błyszczący. Ja bym brał levelling i zapomniał o kwestii rozpuszcalnika. Mnie 400ml starcza na około 15/20 modeli 1/48. No ok, jak kleisz same FT17 to może i tak będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Nope, samoloty z 2 wojny światowej. Wszystko zależy w jaki sposób malujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 A jakie farby nim rozpuszczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Tamiya, Gunze H i C oraz kilka Gaia w tym matowy i połysk. Ogólnie farby nakładam na srebrny podkład z często kontrastowym pre-shadingiem, przez co później nakładam przezroczyste warstwy. Aktualnie robię gripena w 1/48 na którym sam kamuflaż nakładałem w taki sposób jak w blackbasingu ale na srebrny podkład, przez co farby zeszło tyle co nic, a na dzień dobry mam już część wypłowień na lakierze. Z drugiej strony ja się dziwie jak jesteś w stanie na model wylać 100ml rozpuszczalnika. :P To jest aż 14 7ml zbiorniczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Nie wiem, jakoś tak to wychodzi. Ja sporo farby marnuję, wylewam niezużytą, ciągle dorabiam, pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Ja farby zawsze zlewam z powrotem do słoiczków. Ja Ci powiem tak, na 7 modeli które dostały srebrny podkład, zużyłem w sumie 19ml gunze C8, bo drugi słoiczek jest już prawie pusty. Farba również używana jako główny srebrny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Ewidentnie maluję nieekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Tak w ogóle to "Ofilmowy Solo" na PClabie to nie Ty? Coś mi zdjęcie profilowe wydawało się znajome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Tak, to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Wszystko już mam. Maluje się idealnie. Używam jedynie x-20a bez retardera i nic nie zasycha nawet po 15 minutowej przerwie. Jest tylko jeden problem z farbą Gunze H White Gloss FS17875. Przy malowaniu w ogóle nie kryje powierzchni, tak jakby była przeźroczysta. Ma dziwny kolor (podchodzi pod kremowy, a nie biały). Możliwe jest, że farba jest nie w tej butelce, w której miała być, czy ja coś źle robię? Podsyłam link ze zdjęciem farbki: https://zapodaj.net/249819212df4f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Białe farby zawsze słabo kryją, ja kładę je tylko na surfacera, przy kładzeniu na inne kolory bardzo ciężko aby nic od spodu nie przebijało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Polecam Gunze GX1. To chyba najlepszy biały. A wiele juz przetestowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Dzięki. Spróbuję, a na razie będę kładł biały od akryli Italeri. Jednak okazało się, że wystarczyło dobry rozcieńczalnik kupić. Widocznie lubelska woda się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi