Skocz do zawartości

Problem z szybkim zasychaniem farby w aerografie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

A zamiast tego levelinga nadaje się x20a od tamiyi do farbek gunze? O wiele tanszy jest

Napisano

ja mam x20a od tamki, butelka 250ml wymalowałem już nim łącznie 10 modeli w skali 1/72. Mogę polecić zarówno do Gunze H jak i Tamki.

Napisano

ja do Tamki i Gunze opóźniacza nie potrzebowałem, dokupiłem go dopiero jak dostałem zestaw z farbami Pactry.

Tak na marginesie tez sie przymierzałem do Gunze Leveling Thinner bo kończy mi się x-20a, ale w związku z tym że mam jeszcze prawie cały retarder od Tamki znów zakupię x-20a

Napisano

A x20A rozcieńcza Gunze C? Z Gunze C jednak warto zakupić srebrny, mat oraz błyszczący.

Ja bym brał levelling i zapomniał o kwestii rozpuszcalnika. Mnie 400ml starcza na około 15/20 modeli 1/48.

Napisano

Serio?

No trudno mi w to uwierzyć (nie to że Ci nie wierzę)...

Dla mnie 400 ml na 4 modele to już jest rekord świata. Może malujesz dość gęstymi farbami?

Napisano

x-20a tylko gunze H i Tamiya, do gunze C - Leveling Thinner

Napisano
A x20A rozcieńcza Gunze C? Z Gunze C jednak warto zakupić srebrny, mat oraz błyszczący.

Ja bym brał levelling i zapomniał o kwestii rozpuszcalnika. Mnie 400ml starcza na około 15/20 modeli 1/48.

No ok, jak kleisz same FT17 to może i tak będzie...

Napisano

Tamiya, Gunze H i C oraz kilka Gaia w tym matowy i połysk. Ogólnie farby nakładam na srebrny podkład z często kontrastowym pre-shadingiem, przez co później nakładam przezroczyste warstwy. Aktualnie robię gripena w 1/48 na którym sam kamuflaż nakładałem w taki sposób jak w blackbasingu ale na srebrny podkład, przez co farby zeszło tyle co nic, a na dzień dobry mam już część wypłowień na lakierze.

Z drugiej strony ja się dziwie jak jesteś w stanie na model wylać 100ml rozpuszczalnika. :P To jest aż 14 7ml zbiorniczków.

Napisano

Ja farby zawsze zlewam z powrotem do słoiczków. Ja Ci powiem tak, na 7 modeli które dostały srebrny podkład, zużyłem w sumie 19ml gunze C8, bo drugi słoiczek jest już prawie pusty. Farba również używana jako główny srebrny kolor.

Napisano

Wszystko już mam. Maluje się idealnie. Używam jedynie x-20a bez retardera i nic nie zasycha nawet po 15 minutowej przerwie. Jest tylko jeden problem z farbą Gunze H White Gloss FS17875. Przy malowaniu w ogóle nie kryje powierzchni, tak jakby była przeźroczysta. Ma dziwny kolor (podchodzi pod kremowy, a nie biały). Możliwe jest, że farba jest nie w tej butelce, w której miała być, czy ja coś źle robię? Podsyłam link ze zdjęciem farbki: https://zapodaj.net/249819212df4f.jpg.html

Napisano

Białe farby zawsze słabo kryją, ja kładę je tylko na surfacera, przy kładzeniu na inne kolory bardzo ciężko aby nic od spodu nie przebijało

Napisano

Dzięki. Spróbuję, a na razie będę kładł biały od akryli Italeri. Jednak okazało się, że wystarczyło dobry rozcieńczalnik kupić. Widocznie lubelska woda się nie nadaje