Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka lat temu, na innym forum rozpocząłem budowę tytułowego modelu. Poległem, sprzedałem to co miałem.

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=26011

Chciałbym znów zrobić ten model, ale dziś można kupić lepszą podstawę - kadłub M4A3 HVSS TASCA / ASUKA.

Pytanie - czy ktoś byłby wstępnie zainteresowany "zestawem naprawczym" - a więc wszystkim co trzeba dodać do modelu M4A3 HVSS Tasca aby otrzymać polskiego Shermana ?

Myślę tu o żywicy, blaszce i kalkomanii.

Bo jak już robię dla siebie, to mogę to zwielokrotnić.

Nic nie wiem o kosztach, bo projekt jeszcze nie zaczęty.

Zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail

P.S. jak dla mnie - taki pojazd to najciekawsza konfiguracja shermana z PSZ

P.S.S.

Może być każdy z 4 używanych przez nas czołgów ->

- CAIRO z gąsienicami T66

- MARSA MATRUH

- MEX

- EL-ADEM - trzy ostatnie z gąsienicami T80

Wszystko zależy jakiego M4A3 Tasca się kupi - albo z trakami T66 albo T80.

Zestaw będzie (w założeniu) uniwersalny

Napisano

Nie mam "żądań" - na razie badam rynek; czy robić w 1 egzemplarzu, czy zwielrotnić

Koszty - nie znam, ale na pewno będą dużo niższe niż zakup dwu modeli - co jest standardem przy robieniu jakiegokolwiek modelu shermana...

W przypadku MEX'a czy CAIRO np. trzeba kupić jeden model (M4A3) na kadłub i zawieszenie HVSS, drugi na wieżę i być może jeszcze trzeci, aby kadłub M4A3 przerobić na M4...

Logicznym rozwiązaniem jest zmiksować Dragona DR 6354 "Sherman M4A3 with 105mm Howitzer gun and HVSS" z DR6548 "M4 (105) Howitzer Tank". Ale ma to kilka wad i na dodatek trzeba dokupywać lub dorabiać drobiazgi. Oba modele Dragona mają błędy i braki. Na dodatek nie mają dodatków charakterystycznych dla "naszych" haubic.

Mój zestaw (w zamierzeniu) ma być "wszystkomający"

Napisano
Pytanie - czy ktoś byłby wstępnie zainteresowany "zestawem naprawczym" - a więc wszystkim co trzeba dodać do modelu M4A3 HVSS Tasca aby otrzymać polskiego Shermana ?

Myślę tu o żywicy, blaszce i kalkomanii.

Bo jak już robię dla siebie, to mogę to zwielokrotnić.

Nic nie wiem o kosztach, bo projekt jeszcze nie zaczęty.

Zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail

P.S. jak dla mnie - taki pojazd to najciekawsza konfiguracja shermana z PSZ

P.S.S.

Może być każdy z 4 używanych przez nas czołgów ->

- CAIRO z gąsienicami T66

- MARSA MATRUH

- MEX

- EL-ADEM - trzy ostatnie z gąsienicami T80

Wszystko zależy jakiego M4A3 Tasca się kupi - albo z trakami T66 albo T80.

Zestaw będzie (w założeniu) uniwersalny

Ja się pisze na taki zestaw.

Napisano

To jest nas trzech

Planowany zestaw może być oczywiście "elastyczny" - od pełnego obejmującego żywice (wieża kompletna, korekty kadłuba), niezbędne blaszki i kalki do podstawowego - np. tylko z niezbędnymi korektami do dragona - tak aby do modelu DR6548 "M4 (105) Howitzer Tank" dodać minimum, a podwozie i gąsienice trzeba będzie kupić samemu.

Przy postępie prac nad dodatkami doradzę każdemu chętnemu co jest niezbędne do posiadanego modelu wyjściowego.

Napisano

Dla mnie też Asuka to podstawa - tyle, że do niej trzeba więcej dorobić - kompletną wieżę...

...ale radocha większa.

Ja planuję na "BAZĘ" ten model -> https://www.scalemates.com/kits/689604-asuka-model-35-030-m4a3e8-sherman-easy-eight (jeśli to będzie MARSA MATRUH, MEX lub EL-ADEM) lub dokupię gąski T66 (na CAIRO). I do tego modelu będę pasował wszelkie dodatki.

Ale w zamyśle zestaw będzie pasował też do Dragona (dowolny model M4A3 na HVSS) i w jakimś stopniu do stareńkiej Tamiyi 35251 - ale tu już nie pomogę na konieczną wymianę zawieszenia.

Napisano
Przeca do Asuki można osobne ramki kupić...

Ale niestety Asuka nie zrobiła jeszcze wieży ze 105, i późnego kadłuba oraz płyt nadsilnikowych M4/M4A1 i jeszcze paru rzeczy...

Ramek Asuki już niewiele zostało do kupienia, większość ciekawych jest już niestety SOLD OUT -> http://tasca-shop.ocnk.net/product-list/6

A poza tym - kupować całą ramkę dla kilku części ?

Np dla "CAIRO" do bazy z M4A3 HVSS Asuka przydałoby się dokupić między innymi ramkę -> http://tasca-shop.ocnk.net/product/276 - z której do wykorzystania jest tylna ściana wanny, i ramka do siatki z blaszki (blaszki się nie da kupić) osłaniającej silnik od strony nawisu (obok wydechów). Można też wykorzystać (do przerobienia niestety) spód kadłuba od M4/M4A1 dostosowując do zawieszenia HVSS.

Reszta z tej ramki - do składziku; nawet tylna ściana góry kadłuba i deflektor się nie przyda... A ramka kosztuje 600 jenów plus przesyłka.

ja już to przerabiałem, nakupiłem kupę ramek - niestety tych najpotrzebniejszych rzeczy jest ciągle za mało, a niepotrzebnych - coraz więcej

Napisano

Wklejam część teoretyczną dotyczącą 105 na podwoziu M4.

Kadłuby i różnice pomiędzy M4 i M4A3 opisane są tutaj -> http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/manufacturer/m4_105mm/m4_105mm.html

Zaś co do wieży wykorzystam materiał przygotowany jakiś czas temu przez Piotra Spalińskiego - cytaty w cudzysłowach (uzyskałem zgodę na wykorzystanie ).

"Wieże dla haubic 105 mm.

Rozróżniamy dwie wersje wież "high bustle" użyte przy produkcji stopiątek :

1. zwykłą (Foto 31).

xodJCbs.jpg

2. z kryzą (przeciwodłamkową) pod kopułką dowódcy - należą one do tzw. końcowej serii produkcyjnej (Foto 32).

rX7A5Yx.jpg

Są to ogólnie rzecz biorąc wieże od armat 75 mm , przystosowane do "osługi" jarzma M52 z haubicą 105 mm.

Ich wyróżniającym elementem (prócz , rzecz jasna samej habicy) jest dodatkowy "grzybek" wentylatora na stropie nawisu radiostacji (Foto 33 i 33a).

2c9H283.jpg

IuLcPfS.jpg

W przypadku zwykłych wież możemy przyjąć podział na warianty :

- wczesny , z dwudzielnym włazem dowódcy i celownikiem peryskopowym bez dodatkowej osłony (Foto 34).

CeSofUH.jpg

- póżny , z kopułką obserwacyjną dowódcy. W tym wariancie zastosowano do zamocowania podstawy wkm-u na tyle stropu wieży przejściówkę w postaci trójnożnej podstawki zachodzącej nad dodatkowy wentylator (Foto 35a i 35b).

j6D0UBQ.jpg

Tq3vGq4.jpg

Przy tej odmianie produkcyjnej wież pojawiają się też osłony na celownik peryskopowy (Foto 36).

UOj5ZQL.jpg

Ważnym elementem jest pancerna osłona jarzma haubicy.

Występuje ona w dwóch odmianach. Można przyjąć , że są to odmiany produkcyjne

- wczesne (Foto 37)

AKCbYfn.jpg

- póżne (Foto 38)

HzX0MCt.jpg

Występują one na obu typach wież z kryzą i bez , przemiennie oraz z oboma mocowaniami pokrowca jarzma haubicy.

Pokrowce - brezentowe , miały dwa sposoby mocowania.

Pierwszy , stosowany podczas 2WŚ polegał na przytwierdzeniu brezentu do jarzma i części czołowej wieży (przyspawane pręty z gwintowanymi otworami na śruby tworzyły coś w rodzaju obrysów pokrowca - Foto 39) przy pomocy fragmentów listew o profilu łukowatym (Foto 40 i 40a oraz 40b). Widok dolnej w całej "okazałości" - Foto 41.

LebShze.jpg

VvmHyNX.jpg

Vjv52Ul.jpg

LwUwft1.jpg

7ZxoXay.jpg

Drugi , prawdopodobnie już powojenny , polegał na mocowaniu brezentowego pokrowca z przeciągniętymi przezeń dwoma profilami z drutu do osłony jarzma i czoła wieży za pomocą śrub z prostokątnymi podkładkami (Foto 42a i 42b)."

JePWZL9.jpg

JA2Ww3x.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

A mówią, że tylko T-34 miały tysiącpięćset stodziewięćset odmian

Ciekawe kompendium...

Pozdrawiam!

Napisano
... I zrób tu teraz poprawnego Shermana.

Spokojnie. Późny M4 z haubicą ma chyba najmniej możliwych kombinacji.

...Jest jeszcze oryginalna śfieżutka Tamka - M4A3E8

Na bazę do CAIRO nadaje się znakomicie model "Tamiya 25175 U.S. Medium Tank M4A3E8 Sherman "Easy Eight" " - który jest przepakiem Tasca z dodatkowymi figurkami i ogniwkowymi gąsienicami T66. Nie wiem czy można go jeszcze kupić (?) i czy Tamiya nie wycofała go z oferty - bo cena w polskich sklepach (ok 185 zł) jest zachęcająca.

Model podlinkowany przez cooper69 to oryginalny wyrób Tamiya, inny niż nr 25175 - nie miałem go niestety w rękach...

... ale wygląda na wypraskach gorzej niż Tasca.

Przy okazji inny temat - w Luckymodel mają zniżkę poniżej 15 % ceny przy zakupach powyżej 100$. Jako że chcę dokupić tylko kilka gadżetów do tytułowego projektu i nie osiągnę pułapu 100 $ to chętnie zaproszę do współzakupu - kontakt na e-mail.

• 5 months later...
Napisano

Prace ruszyły.

W moim przypadku bazą jest model o którym wcześniej wspomniałem, czyli -> https://www.scalemates.com/kits/689604-asuka-model-35-030-m4a3e8-sherman-easy-eight

Zleciłem wydruk kalek do wszystkich czterech naszych haubic, trzeba poczekać miesiąc albo i lepiej.

Elementy modelu których nie trzeba (ale można ) przerabiać czy waloryzować to koła napędowe (UWAGA - koniecznie użyć ten typ) i osłona przekładni :

2uPxkcF.jpg VLc6CQ2.jpg

A ja pracuję nad przeróbką modelowej wanny wraz z tylna ścianką z M4A3 na M4 LATE

Fotki niebawem

Napisano
Koledzy Shermanolodzy od 35-ki, czy pomożecie sklejaczowi w 1:72? UM robi Shermana M4 (105) HVSS - recenzja z fotkami ramek jest na http://www.onthewaymodels.com/reviews/UM/M4105HVSSprev.htm

Jaki był by zakres przeróbek na któregoś z polskich Shermanów ze 105-ką, oczywiście poza kalkami?

Na pierwszy rzut oka ten model ma wszystko co potrzeba. Nie "czuję" 72 więc nie wiem ile można przerobić lub dorobić. Polecam śledzenie mojego wątku - pokażę wszystko co wiem i jakoś będziesz mógł to przeskalowac

Zestawowe gąsienice pozwalają na zrobienie - MARSA MATRUH, MEX lub EL-ADEM.

CAIRO miał inne gąsienice

Tymczasem u mnie - zrobiłem tylną ściankę wanny. Jest to miks dołu modelowego z TASCA oraz góry z modelu M4(105) Dragona, o takiego -> https://www.scalemates.com/kits/122702-dragon-6548-m4-105-howitzer-tank

Model ten będzie jednym z kilku dawców części do mojego projektu.

Dlaczego akurat taki miks ?

Po pierwsze wstawienie ścianki z modelu późnego M4 TASCA (w moim projekcie kolejnym dawcą części jest M4 Composit -> https://www.scalemates.com/kits/942591-asuka-model-35-027-british-sherman-ic-firefly-composite-hull ) jest niemożliwe, ze względu na różnice wymiarowe wanny M4A3 i M4 tego samego producenta (TASCA / ASUKA), oraz inny podział części.

Po drugie - dół ścianki jest gotowy na wklejenie napinaczy, haka i uszu do szekli z modelu M4A3 zaś góra - do wklejenia drzwi typowych dla M4, filtrów powietrza, wydechów, siatki zabezpieczającej i deflektora.

Ma wyglądać tak -> http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/manufacturer/m4_105mm/chryslerm4_105mm14.jpg

A na razie wygląda tak -> fjziMTt.jpg

Po zeszlifowaniu, jeśli będzie OK i spasuje się z resztą element pójdzie do gumy - na pewno jeszcze się przyda do innych projektów

Dół wanny

k2nbA3b.jpg

Po lewej modelowy M4A3 po prawej M4 z dawcy. Znowu nie da się po prostu wymienić części, więc będę kombinował - utnę cześć z M4A3 tuż przed ostatnim, trójkątnym wzmocnieniem, zeszlifuję pozostałość pokrywy przed wzmocnieniem a od tyłu dokleję prawidłowy dla M4 fragment od wzmocnienia do końca wanny wraz z pokrywą inspekcyjną silnika.

Jak się uda - też pójdzie do gumy.

Wymyśliłem cięcie, bo wykonać najprostsze - czyli odlanie całego spodu wanny - jest dla mnie kłopotliwe z odlewniczego punktu widzenia. Jak ktoś ma pomysł jak to zrobić prosto i bez zwichrowań kopii to proszę o pomoc.

Napisano

Elementy wanny gotowe. Tylko je doszlifować i wygładzić.

OBRERtY.jpg

Jednak elementy te jeszcze trochę "uzbroję" w detale ;) a tylną ściankę przygotuję do filtrów powietrza z Tasca a nie z Dragona.

Prace nad wanną kończymy wykonując jeszcze dwie rzeczy:

- po pierwsze trzeba usunąć wzmocnienia na wewnętrznych ściankach wanny modelu M4A3 (zaznaczone czerwonym owalem):

OYWbuv9.jpg

po drugie odciąć tylne części ścianek - jak na poniższym rysunku:

8daOd9t.jpg

Wynika to z tego, że późny M4 miał inny kąt pochylenia tylnej płyty kadłuba niż M4A3. Ale o tym jak dojdę do przeróbek góry kadłuba.

• 6 months later...
  • 2 years later...
  • 1 year later...
Napisano

Ja mam takiego:

Dragon 6548 M4 (105) Howitzer Tank

Zdjęcie oferty

Jak jakieś klamoty będą pasowały do polskiej wersji -to ja chętny!!!!